Interview Voetbalkrant sprak met: Jürgen Rutten

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Voetbalkrant sprak met: Jürgen Rutten
Foto: © SC

Voetbalkrant sprak met Jürgen Rutten:
"Ik ben niet bang voor buitenlanders"


Door Anthony Van Der Planken

Afgelopen weekend kroonden de Uefa's van Sint-Truiden zich tot kampioen van België. De Kanaries waren met nog twee wedstrijden te gaan onbereikbaar geworden voor achtervolger Club Brugge. Het kampioenschap ontketende een groot feest op Staaien, des te meer omdat de Uefa's ook de toekomst van de club betekenen. Eén van deze kersverse kampioenen is Jürgen Rutten, een jong talent dat ondertussen ook in het A-team zijn kans kreeg. Voetbalkrant trok op reportage.

Vertel eens Jürgen, aangezien je nog relatief onbekend bent in België, wie ben je?
"Ik ben Jürgen Rutten, 19 jaar. Ik woon in Gingelom, waar ik ook ben beginnen voetballen. Later ben ik naar Olympic Landen getrokken, om dan in 1999 bij Sint-Truiden terecht te komen."

"Ik ben het seizoen begonnen bij de -19-jarigen, waarmee we dit weekend kampioen speelden, maar tegenwoordig speel ik meer met de reserven mee."

En bij de grote jongens? Heb je al eens mogen aantreden in het eerste team?
"Ja, ik heb ondertussen een vijftal selecties gehad. Op Charleroi debuteerde ik met een invalbeurt van zo'n twintig minuten."

Als speler heb je al een hele hoop jeugdploegen doorlopen. In de wandelgangen wordt wel eens gefluisterd dat het grote aantal buitenlanders bij de Belgische clubs de groei van de Belgische jeugdspelers belemmert. Schrikt jou dat ook af? Of is dat bij Sint-Truiden niet het geval?
"Neen, ik ben daar niet bang voor. Sint-Truiden heeft altijd met de jeugd gewerkt. Dit jaar was het wat minder, door de komst van de vele buitenlanders onder Marc Wilmots, maar volgend jaar zal dat niet meer het geval zijn. Sint-Truiden heeft een goede naam op vlak van jeugdwerking."

Hoe ben je eigenlijk bij Sint-Truiden terecht gekomen?
"In 1998 volgden ze me een tijdje. Toen ik uiteindelijk topschutter werd op een internationaal jeugdtoernooi in Bierbeek, waren ze helemaal overtuigd. Ik eindigde daar trouwens boven Floribert Ngalula, de broer van Junior die nu bij Manchester United speelt."

"STVV was niet de enige geïnteresseerde. Ook Racing Genk, Lierse en PSV Eindhoven volgden me. Het werd uiteindelijk Sint-Truiden omdat zij een goede naam hadden op het vlak van jeugdwerking. Mijn vader vond het ook de beste keuze. En zelf zag ik het eerlijk gezegd niet zitten om al op mijn dertiende naar Eindhoven te verhuizen."

Is Sint-Truiden altijd je favoriete ploeg geweest? Of had je vroeger voorkeur voor andere eersteklassers?

"Neen, STVV is altijd de ploeg van mijn hart geweest. Al van kindsaf ging ik regelmatig naar wedstrijden kijken."

Je speelt nog vooral met de beloftenploegen, maar zijn er al A-kernspelers waar je goed mee kan opschieten?
"Ja, Frank Boeckx is een hele goede vriend, vooral omdat hij ook regelmatig met de -19-jarigen meespeelt. Egon Wisniowski ken ik ook nog van de jeugdploegen. Ook met Peter Delorge, Bram Castro en Dimitri De Condé heb ik een goede band. Kris Buvens kom ik regelmatig tegen, want we wonen in hetzelfde dorp. En dan vergeet ik nog bijna Tom Van Imschoot, mijn kamergenoot tijdens de winterstage in Turkije."

"De groep heeft me goed opgevangen bij mijn eerste stapjes in het A-team. Ik ben ondertussen goed ingeburgerd, maar dat komt ook omdat ik veel contact zoek."

Wat hoop je in de toekomst te bereiken? Wil je verder geraken dan Sint-Truiden?
"Ik ga nog naar school, en die zou ik heel graag afmaken. Ondertussen probeer ik stilletjes aan te groeien. We zullen wel zien waar ik geraak. Ik zal me in ieder geval altijd blijven inzitten en verder werken."

Zou je STVV verlaten moest een andere Belgische club komen aankloppen, Anderlecht bijvoorbeeld? Of wil je Sint-Truiden alleen verlaten voor eventuele buitenlandse clubs?
"Daar kan ik moeilijk nu al op antwoorden. Eerst wil ik alles richten op Sint-Truiden en mijn schoolwerk. Wat er later gebeurt, zien we wel. Bij STVV slagen zou al heel mooi zijn."

Je bent net geselecteerd voor de nationale ploeg voor -19-jarigen, is het je eerste selectie?
"Ja, ik was erg verrast toen ik vorige week die brief kreeg. Aangenaam verrast uiteraard. Ik heb er lang voor gewerkt en dit is toch wel een mooie beloning. Het is voor mij een hele eer."

"Ik hoop er uiteraard eind mei nog bij te zijn. Dan spelen de -19-jarigen een belangrijk EK-kwalificatietoernooi. Ik ga mijn best doen daarvoor, ik wil met hart en ziel de kleuren van mijn land verdedigen."

Zijn er andere bekende namen bij de jonge Duivels?
"Ja, Dembele van Germinal Beerschot bijvoorbeeld. En Yulu-Matondo van Club Brugge. En Vanarweghen van Westerlo en Sanchez van Moeskroen zijn ook wel gekend."

Vorig weekend speelde je met de Uefa's van STVV kampioen. Een unieke ervaring veronderstel ik. Had je zoiets verwacht?
"Als je me dat aan het begin van het seizoen had verteld, dan had ik je gek verklaard. Ik verwachtte wel een plekje bij de top vijf, maar niet meer dan dat. Gaandeweg werd dan duidelijk dat er meer in zat. Er zit kwaliteit in deze groep. En vooral, we zijn een heel hechte groep. Dat is ook heel belangrijk."

En dan tot slot: je studeert journalistiek. Hoe ben je bij die richting gekomen?
"Ik volg de actualiteit heel graag. Schrijven heeft me altijd wel iets gezegd. Vooral stukjes over sport vind ik heel leuk."

Oké, bedankt Jürgen.



Foto's met dank aan www.grankanaria.com

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties