Milan moet Juve laten gaan

Maarten Vandenabeele

Op de 31e speeldag heeft Juventus opnieuw afstand genomen van AC Milan. De Bianconeri herstelden goed van de CL-opdoffer tegen Liverpool en behaalden een klinkende 5-2 overwinning tegen Lecce. AC Milan ging verrassend onderuit bij degradatiekandidaat Siena.

Wat woensdag niet lukte, ging vandaag bijna met de ogen dicht voor Juventus en meer bepaald voor Zlatan Ibrahimovic (foto). De Zweed scoorde driemaal en was de gevierde man. Nochtans begon de wedstrijd slecht voor de thuisploeg: al na 7 minuten kwam Lecce op voorsprong. Buffon kon een inzet van Pinardi nog keren maar op de rebound van Vucinic had de nationale doelman geen verhaal: 0-1. De Bianconeri kwamen die vroege tegenslag vlug te boven want in de 16e minuut stond het alweer gelijk: op de rand van buitenspel mocht Appiah doorgaan en hij miste niet, 1-1. Toch liep het niet van een leien dakje bij de Oude Dame, want Lecce was erg gevaarlijk op de counter. In de 34e minuut ontsnapte Ibrahimovic ook aan de buitenspelval en hij dribbelde doelman Sicignano: 2-1. De Zweed was duidelijk in zijn dagje want 9 minuten later scoorde hij alweer zodat de Bianconeri met een goed gevoel konden rusten: 3-1.
Na 56 minuten zat Juve helemaal op rozen: Nedved vuurde van aan de rand van de rechthoek een krachtig schot af en het stond 4-1. Konan scoorde tegen in de 80e minuut, maar zijn doelpunt werd onterecht afgekeurd voor buitenspel. 2 minuten later was het wel raak, maar aan de overkant: Ibrahimovic scoorde zijn derde doelpunt. Met een prachtig schot werd het liefst 5-1. Scheidsrechter Trefoloni kreeg medelijden met de bezoekers want hij gaf ze nog een strafschop cadeau voor een onbestaande fout van Cannavaro op Konan. Dalla Bona bedankte en legde de eindstand vast: 5-2.

AC Milan ging met de billen bloot in Siena. De laaggeklasseerde thuisploeg streed voor wat het waard was tegen de kampioen en haalde de rust met 0-0. De Rossoneri zagen wel een doelpunt van Shevchenko onterecht afgekeurd worden. Toch moest de thuisdefensie zich gewonnen geven op een inzet van Crespo in de 63e minuut: 0-1. Het was zeker niet de doodsteek voor Siena want Chiesa (foto) en Cozza bezorgden de thuissupporters een onvergetelijke namiddag: 2-1.

Inter blijft vlot derde na een gemakkelijke 2-0 overwinning op Cagliari. Ze Maria scoorde in de eerste helft en Martins in de tweede. De Nerazzurri lijken bijna zeker van een plaats in de Champions League-voorronde.

Lazio is weer de eerste ploeg van Rome na een 1-2 overwinning in Bologna. Giunti zette de Rossoblu op voorsprong na een kwartier maar in de tweede helft zetten de Biancocelesti orde op zaken: Oddo (54') op strafschop en Rocchi (74') zorgden voor de 1-2 eindstand.

Na een tumultueus slot won Brescia de degradatietopper van Atalanta met 1-0. In de allerlaatste minuut kreeg de thuisploeg een penalty. Di Biagio geraakte niet voorbij doelman Calderoni maar scheidsrechter De Santis liet de strafschop overnemen omdat Rivalta te vroeg in de rechthoek kwam. Bovendien kreeg de Bergamask er zijn tweede gele kaart voor. Bij de tweede poging scoorde Di Biagio wel, zodat Brescia een levensbelangrijke overwinning pakte.

Na de euforie om het bereiken van de halve finale van de Uefa-cup staat Parma weer met beide voeten op de grond na een pijnlijke 2-0 nederlaag in Chievo. Door de nederlaag staan de Gialloblu weer op een degradatieplaats. De thuisploeg was doorlopend de betere in de eerste helft en tot overmaat van ramp voor de bezoekers moest Bovo al voor de rust met een tweede gele kaart naar de kant. Met een man meer ging het makkelijker voor Chievo en via Marchesetti en Cossato (foto, links) werd de zege in de tweede helft veilig gesteld. Door zijn te uitbundig vieren kreeg Cossato na zijn doelpunt domweg een tweede gele kaart en ook hij mocht voor tijd inrukken.

De Toscaanse derby tussen Livorno en Fiorentina werd 2-0, waardoor de Viola op een degradatieplaats terecht komen. Christiano Lucarelli scoorde in de eerste helft beide doelpunten, waarvan de eerste een penalty was.