Futsal: Borgerhout wint bij Brussels

Anthony Van der Planken

Borgerhout miste voor deze openingspartij uiteindelijk de geschorsten Karim El Moussaoui en Kamal Belmhani en de onvoldoende voorbereide Zoubair El Bouchtati, terwijl Karim Ayoyel nog steeds met blessure kampt. Bij thuisploeg Brussels United ontbraken op het eerste zicht alleen verdediger Abdeslam Bafdili en de blijkbaar pas gearriveerde Souza de Silva Antonio.

Dat mocht de pret niet drukken hoewel er bij de thuisploeg nog wel meer dan alleen de komst van da Silva niet helemaal geregeld was. Borgerhout startte met doelman Talhaoui, verdedigers Kazanza en Sababti en Brusselaar Aharchi naast Ajouaou om de aanvalskracht te brengen. Brussels koos voor Morant, Vergauwen, Aranha, da Silva Nunes en Eryigit.

Van bij de start maakte Borgerhout zonder daarvoor zijn beste spel te moeten ontwikkelen de indruk beter voorbereid te zijn. De balcirculatie ging vlotter, er werd goed tot zeer goed gecombineerd en de overschakeling van defensie naar aanval verliep behoorlijk. Al in de eerste minuut toonden Sababti en Ajouaou dat ze goed op elkaar ingespeeld waren. In de 3de minuut pikte Fattah Aharchi de bal af en rukte op naar het doel. De afgeschudde verdediger bleef echter hinderlijk dichtbij en de doelpoging werd in hoekschop gewerkt. Na 5 minuten opnieuw een doelrijpe kans voor Ajouaou op aangeven van Sababti maar die bal ging nipt naast. Een hard schot van Sababti uit de 2de lijn nam een gevaarlijke carambole maar belandde toch in hoekschop. Pas na goed 8 minuten een eerste prikje van Brussels bij een warrige fase voor doel, maar Talhaoui was alert. Borgerhout rook zijn kans en voerde de druk nog op. In de 10de minuut zette Sababti een actie over de flank op met Imad Ouriagli Adel , maar die besloot tegen de eerste paal.

Even later pikte Imad de bal af van een verdediger en kon alleen op Morant afstevenen.

Morant kwam ruim 5 meter buiten zijn doelgebied aanstormen en nam de bal, de man, (en een stuk van het parket?) mee om toch maar een doelpunt te verhinderen. Oververdiend direct rood van een onberispelijk scheidrechtersduo en Brussels tijdelijk met een man minder. Reserve-doelman en lieveling van het overwegend Marokkaanse supporterslegioen Hassan Bounou onder de lat betekende achteraf beschouwd helemaal geen voordeel voor Borgerhout. In de volgende minuten kwam het er echter vooral op aan kalm te blijven, de thuisploeg te vermoeien met een snelle balcirculatie en ten slotte te scoren. Na anderhalve minuut balbezit leek Ajouaou de eer te zullen opstrijken, maar zijn schot opnieuw na assist van Sababti kaatste af op de tweede paal. Met nog enkel seconden in het voordeel met de man-meer situatie schoot Sababti hard naar doel. Luiz Aranha devieerde ongelukkig met het hoofd en verraste Hassan Bounou volledig.

Voor Borgerhout, nu verdiend op voorsprong, lieten Youssef Boujouh en Imad Ouriagli Adel een fraaie combinatie optekenen, maar Bounou liet zich niet meer verrassen.

Aan de overzijde haalde Joao Ferreira Sales verschroeiend uit vanuit de tweede lijn, maar Talhaoui pareerde met klasse. Vergauwen deed goed werk als pure pivot, maar steeds stak een bezoekende voet er een stokje voor.

In de 17de minuut kwam de thuisploeg heel goed weg toen Sababti met een splijtende assist Ajouaou vond bij de tweede paal , maar diens lichte aarzeling was voldoende voor doelman Bounou om zich te herpakken.

Joao Ferreira wist dan even zijn verdediger op het verkeerde been te zetten en zijn schicht werd door Talhaoui met brio in corner gepareerd. Een gefrustreerde Abdelkarim Helli kwam goed weg met slechts geel voor een aanslag op Youssef Boujouh. In de laatste minuut voor de pauze noteerden we nog een schot van Fattah Aharchi dat nipt naast de staak ging. Borgerhout mocht met een terechte voorsprong de rust in, terwijl Brussels zich kon herbronnen.

De tweede speelhelft was 30 seconden bezig toen Fattah Aharchi werd neergemaaid op de rand van het doelgebied. Er net buiten aldus ref Gautier ( en die stond er dichterbij) en een vrije trap op een mooie plek voor een ingestudeerd nummertje. Doelman Bounou herstelde de schade met twee knappe reddingen. Na 3 minuten opnieuw een reuzekans voor Aharchi die goed met Ajouaou kaatste en dan in het zijnet besloot. Er was 5 minuten weggetikt toen in een warrige fase Luiz Aranha 2 meter voor de doellijn vrij werd aangespeeld, maar wellicht uit ontzag voor een reuzedoelman als Talhaoui de bal naast de kooi stuurde.

Aan de overzijde zorgde Imad Ouriagli Adel voor de ene kans na de andere door ongrijpbaar rond zijn verdediger te slalommen en de foutenlast bij de thuisploeg de hoogte in te jagen.
Na 27 minuten schoot hij op doel. De bal werd afgeweerd, maar Youssef Boujouh was ter plaatse en trapte de afvallende bal in de netten.

Doelman Bounou rukte nu permanent mee op en zo zorgde hij voor een man-meer situatie waar Borgerhout het lastig mee had , maar toch goed op reageerde met veel inzet van de terugplooiende aanvallers. Dat kon niet beletten dat Bounou met zijn staalharde trap een paar keer op Talhaoui kon uithalen. Morad liet zich echter niet verschalken.

Brussels bleef fouten opstapelen en na 32 minuten mocht Sababti zich opmaken voor een eerste 10-meter na een handsspel van doelman Bounou ( geel !). Zijn harde trap kaatste tegen de paal. In de 34ste minuut opwinding toe Aharchi de bal met een bijzonder fraaie boogpas op het hoofd schilderde van een hoogopspringende Ajouaou. Die knikte perfect naast de grijparmen van Bounou maar de deklat verhinderde het doelpunt.Da Silva Nunes probeerde het nog een keer van ver maar de parade van Talhaoui was zo klasserijk dat er geen maat op stond.

In de slotfase combineerden Sababti met Imad en Kasmi nog eens knap in één tijd tot in het doelgebied maar de afwerking strandde op de doelman.
Ook een schot van Aranha tegen de verste paal deed er al niet meer toe. Borgerhout bewaarde de kalmte en mocht zich de oververdiende winnaar noemen van deze openingspartij.

Conclusies:

Een typisch " eerste wedstrijd" : twee zeer gemotiveerde teams bij de aanvang van een nieuw seizoen en met respect voor elkaar. Dat geeft in eerste instantie een vrij gesloten partij. Na het uitvallen van Morant geen feitelijk voordeel voor de bezoekers met uitzondering van de voorsprong uiteraard. De bezoekers , wij dus , waren beter en speelden een moderner, frisser en aantrekkelijker zaalvoetbal. We gaan proberen die lijn door te trekken en mogen nu alvast een weekje genieten van deze 3 eerste punten. Volgende week komt het ex-team van onze aanwinst Aharchi naar het Rooi. Zij namen in hun eerste partij de maat van RSD Aartselaar hoewel volgens onze info daar een behoorlijke dosis geluk mee gemoeid was na een 7 – 6 tussenstand enkele minuten voor affluiten. We zien wel

Verslag : Chris Peeters