Mexico wint WK -17, Anderson speler van het toernooi

Kristof Blomme

Mexico heeft het WK -17 gewonnen. In de finale werd Brazilië verslagen met 3-0. Nederland pakte brons.

In Peru werd het wereldkampioenschap voor -17-jarigen gehouden. De finale werd gespeeld door Mexico en Brazilië nadat ze respectievelijk Nederland en Turkije uitschakelden. Brazilië won het vorige WK, maar ze werden al vlug onthoofd. Spelmaker Anderson viel al na een kwartier uit met een enkelblessure. Na een halfuur kwamen de Mexicanen op voorsprong. Carlos Vela scoorde na een voorzet van Giovani Dos Santos, speler van Barcelona. Een minuut later kreeg Brazilië al de doodsteek. Omar Esparza zorgde voor de 2-0. In de slotfase van de wedstrijd zette Ever Guzman de eindstand op het bord.

De match voor de derde en vierde plaats ging tussen Nederland en Turkije. Turkije leek nog niet hersteld van de opdoffer in de halve finale tegen Brazilië. Toen zetten tien Turken een 3-0 achterstand om in 3-3. In de laatste minuten maakten de Zuid-Amerikanen echter de beslissende goal. Na een kwartier spelen scoorde John Goossens op aangeven van Jeffrey Sarpong. Op het einde zette diezelfde Goossens Oranje op rozen met z'n tweede treffer. Nuri Sahin kon nog tegenscoren namens Turkije, maar daar bleef het bij. Met deze overwinning namen de jonge Nederlanders revanche voor de verloren EK-finale.

Uiteindelijk werd de Braziliaan Anderson, die in de finale uitviel met een blessure, gekroond tot speler van het toernooi. Giovani Dos Santos, een Mexicaan van Barcelona, werd tweede in dat referendum. Namens Turkije sleepte Nuri Sahin van Dortmund de derde plaats in de wacht. Carlos Vela werd topschutter van het toernooi met vijf goals.