Analyse IFK Mariehamn: Degradatie vermeden dankzij sterke start

Truyens Himke
| 0 reacties
IFK Mariehamn: Degradatie vermeden dankzij sterke start
Foto: © SC

IFK Mariehamn kwam via de barragewedstrijd in de Veikkausliiga terecht. Voor de eerste maal in de geschiedenis van het Finse voetbal kwam een ploeg van het eiland Ã…land in de hoogste voetbaldivisie. Iedereen op het eiland begon zich massaal in voetbal te interesseren en de ambities waren torenhoog.
 
Voorbereiding
Mariehamn zat in de Liigacup in de poule met TPS, FC Inter en FF Jaro. Niet meteen de sterkste poule maar IFK presteerde verrassend goed. De ploeg van de Ã…landse hoofdstad werd groepswinnaar net voor FF Jaro. Tijdens de kwartfinale werd echter duidelijk dat er nog een immens verschil zat tussen de grootheden uit de league en IFK.
Al bij al was het een zeer goede voorbereiding en was IFK klaar voor het seizoen. De middenmoot bereiken zou geen problemen opleveren.
 
Het seizoen
IFK Mariehamn startte gretig aan het seizoen voor een uitverkocht thuisstadion. Voor de gelegenheid werd de stadioncapaciteit verdubbeld en was 30% van de Ã…land inwoners op de eerste wedstrijd aanwezig. Deze wedstrijd werd overigens met 1-0 gewonnen van een zwak RoPS. IFK bleef aardig meevoetballen en belande onverwacht in de top drie na vijf speeldagen. De ploeg uit Ã…land snoepte punten af van alle grote namen uit de Veikkausliiga en bleef op die manier meedraaien in de top vijf van het klassement. De ambities werden bij geschroefd en IFK zou eindigen in de sub-top.
Maar het draaide anders uit, na 10 speeldagen kwam er een terugval. Mariehamn verloor de ene na de andere wedstrijd en zakte weg in het klassement naar de negende plaats. Maar het ging van kwaad naar erger, zo erg zelf dat de degradatie plaatsen in het bereik kwamen. IFK mag van geluk spreken dat het een goede seizoensstart had, anders zou het Veikkausliiga avontuur maar van korte duur geweest zijn. Tot op de voorlaatste speeldag was het bibberen en ook dan was het niet aan de eigen prestatie te danken dat er zekerheid was.
 
Analyse
IFK Mariehamn speelde aan het begin van het seizoen de pannen van het dak. Spijtig genoeg konden ze dit niveau niet aan houden en zakte ze stilaan weg in het klassement. Na 10 wedstrijden had IFK 16 punten verzameld, op het einde van het seizoen (26 wedstrijden) waren dat er slechts 7 meer. De goede start van Mariehamn heeft er voor gezorgd dat de ploeg ook volgend seizoen in de Veikkausliiga kan aantreden. Indien Ã…land ook na volgend seizoen nog een ploeg in de Veikkausliiga wil, zal het dringend moeten aankopen.
 
Beste resultaat
Thuis 4-2 TP-47
Uit 0-2 TP-47
 
Slechtste resultaat
Thuis 2-4 tegen KuPS
Uit 4-0 FC Inter
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties