Togo verliest eerste duel in de Africa Cup

Dirk Pieters

DR Congo zorgde voor de eerste verrassing in de Africa Cup. De ploeg van bondscoach Claude Leroy won overtuigend met 2-0 van Togo. Beide ploegen speelden een uitstekende wedstrijd, maar het was DR Congo dat aan het langste einde trok.

Bij de Togolezen begon Emmanuel Adebayor op de bank. Maar het waren de Congolezen die het beste voetbal lieten zien. Vooral aanvaller Lomana Lua Lua van het Engelse Portsmouth was een kwelling voor de defensie.  In de eerste helft kregen de Congolezen kansen genoeg om twee wedstrijden te winnen. Tweemaal ging een bal op het doelhout, en pas in de 45e minuut ging er eindelijk een poging tegen de netten. Op aangeven van Lomano Lua Lua schoot Tresor Mputu hard raak. WK-debutant Togo speelde zwak en vooral defensief kwam het te kort.

Ook na rust ging DR Congo gewoon verder. Opnieuw werd het doelhout geraakt na een schot van Biscotte Mbula. Die pech kon niet blijven duren en Lua Lua verdubbelde de score iets over het uur. Doelman Yaovi Abalo verkeek zich op een bal van de matchwinnaar. Togo liet zich niet doen en kwam in de slotfase nog sterk opzetten. Maar de doelman van Congo speelde een beresterke partij.

Voor Togo ziet het er niet zo goed uit. De volgende wedstrijd tegen Kameroen kan maar best gewonnen worden of het toernooi zit er al op voor de Haviken. [AN]