Analyse Transferoverzicht: Reds en Pompey actief, Chelsea niet

Yves Dekoning
| 0 reacties
Transferoverzicht: Reds en Pompey actief, Chelsea niet
Foto: © SC

Volg Antwerp nu via WhatsApp!

Geld moet rollen, zeker in het Engelse voetbal. In januari kregen de clubs uit de Premier League de laatste kans om zich dit seizoen te versterken. Op Newcastle na waren alle ploegen dan ook actief op de transfermarkt. Vooral Liverpool en Portsmouth haalden de nodige versterkingen binnen. De topploegen zien ook al enkele jaren heil in het uitlenen van beloftevolle jongeren.

Liverpool

Meest besproken overgang is die van Robbie Fowler (foto) van Manchester City naar Liverpool. Voor de fans komt "god" na vijf seizoenen terug thuis. Volgens Rafael Benitez moet de 30-jarige aanvaller een hoop doelpunten opleveren, en is het niet zomaar een pr-stunt. De transfer heeft in ieder geval voor een gevoel van euforie gezorgd op Anfield Road. We zouden bijna vergeten dat Liverpool ook twee defensieve versterkingen aantrok. Nederlander Jan Kromkamp (Villareal) en vooral Deen Daniel Agger (Brondby) zijn beloftevolle internationals. De 21-jarige Agger is één van de grootste defensieve beloften van Europa. Met Paul Anderson en David Martin bouwde Benitez ook verder aan zijn beloftenteam.

Kromkamp kwam van Villareal, Josemi vertrok na een mislukt avontuur bij Liverpool naar de Spaanse club. Verder slaagden verschillende Reds er in een ploeg te vinden om tot het einde van het seizoen op leenbasis voor uit te komen. Florent Sinama-Pongolle moet bij Blackburn ervaring opdoen. Neil Mellor mag bij Wigan de netten bol zetten, terwijl Darren Potter voor Southampton het middenveld een boost moet geven. David Raven mag het bij de buren van Tranmere proberen, en Mark Gonzalez kan bij Real Sociedad zijn kunsten tonen.


Chelsea

Chelsea leidt verlies, maar de bodemloze put van Roman Abramovich raakt nooit leeg (of vol). Toch was Jose Mourinho spaarzaam deze transferperiode en leende één speler. Bij Dinamo Moskou haalde hij zijn Portugese landgenoot Maniche (foto). Meer aanwinsten heeft de autoritaire leider in de Premier League blijkbaar niet nodig. Fulham kan tot het einde van het seizoen beroep doen op de diensten van Wayne Bridge. Voor het overige houdt Mourinho al zijn spelers liefst op Stamford Bridge.


Manchester United

Sir Alex Ferguson werkte gestaag verder aan de wederopbouw van zijn team. Patrice Evra (Monaco,foto) en Nemanja Vidic (Spartak Moskou) moeten de verdediging bolsteren. Geen supersterren, maar bij de Mancunians kunnen ze misschien wel uitgroeien tot wereldspelers. Het talent is zeker aanwezig. Maar liefst elf spelers mochten Old Trafford verlaten. Grootste naam is David Bellion, die aan het Franse Nice werd uitgeleend. Het Belgische Antwerp kan tot het einde van het seizoen gebruik maken van Lee Martin, Tom Heaton,  en Danny Simpson Sylvan Ebanks-Blake. 


Arsenal

De Gunners parkeren voorlopig op een zesde plaats in de Premier League en hinken serieus achter op Chelsea, Manchester United en Liverpool. Arsene Wenger zorgde dan ook voor enkele nieuwe gezichten op Highbury. Theo Walcott (foto) kon naar elke Engelse topclub, maar Arsenal trok aan het langste eind. Het betaalde Southampton wel ruim vijftien miljoen euro voor de 16-jarige aanvaller, een recordbedrag voor zo'n jonge speler. Met Emmanuel Adebayor werd bij Monaco nog een spits weggeplukt. De 19-jarige Vassiriki Abou Diaby verkoos eveneens Arsenal boven Chelsea. De sterke middenvelder kan op termijn de ploeg dragen. Bij Sunderland werd de ervaren Mart Poom uit het doel weggelokt.  

Mark Howard (Falkirk), Jeremie Aliadiere (Wolves) en Graham Stack (Reading) mogen het elders proberen. Alleen de laatste keert na de zomer niet terug naar Highbury.


Andere belangrijke transfers

Niet alleen de topploegen zochten naar vers bloed, ook de andere teams uit de Premier League braken hun spaarvarken nog eens open. Vooral voorlaatste Portsmouth zocht wanhopig naar een reddende engel. Het kocht maar liefst negen nieuwe spelers, waaronder Emanuel Olisadebe van het Griekse Panatinaikos. Wolfsburg was zo vriendelijk om Argentijn Andres D'Alessandro uit te lenen. Bij Tottenham werden vier spelers gevonden, belangrijkste is middenvelder Sean Davis.

Rode lantaarn Sunderland liet zes spelers vertrekken, en verwelkomde twee aanwinsten. Kunnen Rory Delap (Southampton) en Kevin Smith (Leeds) de Black Cats in de Premier League houden? We vrezen er voor.

Ook Birmingham verkeert in degradatienood, en haalde enkele nieuwe namen. De komst van Chris Sutton (Celtic Glasgow, foto) lijkt perfect te passen in de taktiek van Steve Bruce. Hij kan rekenen op een ervaren groep spelers, waarvan velen het al bij een topclub probeerden. Dit seizoen lijkt dat echter niet te volstaan.

Tottenham bezet momenteel de belangrijke vierde stek in de Premier League. Martin Jol liet zeven spelers vertrekken, en zorgde voor twee degelijke aanwinsten. Danny Murphy (Charlton) moet voor meer vechtkracht op het middenveld zorgen. Ook Hossam Ghaly (Feyenoord) is een begaafde middenvelder. 

We overlopen nog even de meest opvallende nieuwkomers bij de overige ploegen. Manchester City vond bij Heerenveen Giorgos Samaras en bij het Spaanse Espanyol Albert Riera. Fulham liet vijf nieuwkomers overvliegen, waaronder doelman Antti Niemi (Southampton) en Wayne Bridge (Chelsea). Bij Liverpool keerde een verloren zoon terug, ook bij de buren uit Everton gebeurde dit. Alan Stubbs (Sunderland) is de enige aanwinst voor de Toffees. Ze lieten aanvaller Marcus Bent dan weer vertrekken naar Charlton.




Links kunt in de poll zelf aangeven welke transfer volgens u de belangrijkste is.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties