WK2006: Tsjechië, hooggespannen verwachtingen

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Tsjechië, hooggespannen verwachtingen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor de Tsjechische Republiek is dit, als onafhankelijk land, de allereerste WK-deelname. Destijds nam het, als Tsjechoslovakije, acht keer deel aan de wereldbeker. Tweemaal bereikte het de finale, maar in 1934 moesten ze de duimen leggen voor Italië en in 1962 was Brazilië te sterk. Memorabele spelers in 1934 waren ongetwijfeld "Pepi" Josef  Bican, Frantisek Planicka en Antonin Puc. De smaakmaker in 1964 was Josef Masopust, die twee jaar daarvoor uitgeroepen werd tot Europees voetballer van het jaar.

Op de weg naar het WK 2006 kwam Tsjechië terecht in een kwalificatiegroep met Nederland, Roemenië, Finland, Macedonië, Armenië en Andorra. Op papier was het een groep die goed te doen leek. Nederland kroonde zichzelf weliswaar enigszins makkelijk tot groepswinnaar en voor de tweede plaats waren Tsjechië en Roemenië in een tweestrijd verwikkeld. De troepen van Karel Brückner begonnen erg matig aan de kwalificatieronde. De eerste wedstrijd ging wel met 2-0 verloren in de Amsterdam ArenA maar dan wonnen de Tsjechen zeven wedstrijden op een rij. De belangrijke wedstrijd in Roemenië werd dus met veel vertrouwen aangevat en... verloren. Adrian Mutu zorgde er met twee treffers voor dat de tweede plaats voor Tsjechië nog niet binnen was. Toen Tsjechië thuis won van Armenië (4-1), leken de kaarten geschud. De thuiswedstrijd tegen Nederland ging wel verloren (0-2), maar op Finland werden alle twijfels van de tafel geveegd, het werd er 0-3.

De barrages moesten dus uitsluitsel brengen of Tsjechië naar het WK mocht of niet. Tegenstander Noorwegen was een taaie klant, maar niet onhaalbaar. Een goede uitgangspositie verwerven was dan ook het doel tijdens de heenwedstrijd in Oslo. In die opzet slaagden de Tsjechen want er werd met 0-1 gewonnen. De terugwedstrijd werd met dezelfde cijfers gewonnen en Tsjechië plaatste zich dus vlot ten koste van de Noren.

In de Tsjechische nationale ploeg spelen een pak spelers van wereldniveau. Onder de lat staat doorgans "Big Pete" Petr Cech, die bij Chelsea uitgegroeid is tot één van de beste doelmannen ter wereld. In de verdediging vinden we onder andere David Rozehnal (ex-Club Brugge en nu PSG) en Zdenek Grygera (Ajax) zijn er een vaste waarde. Het middenveld puilt dan weer uit van het talent. Pavel Nedved is ongetwijfeld de bekendste. De Juventus-speler maakte al eerder bekend dat hij absoluut iets wil winnen met dit Tsjechië. Andere bekende namen zijn Tomas Rosicky (Dortmund), Jiri Jarosik (Birmingham), Vladmimir Smicer (Bordeaux) en Karel Poborsky, die momenteel bij Ceske Budejovice speelt, een tweedeklasser. Volgens bondscoach Brückner zou dat geen excuus zijn hem niet mee te nemen naar het wereldkampioenschap. In de spits heeft Brückner keuze te over : Vratislav Lokvenc (Salzburg) Jan Koller (Dortmund) en Milan Baros (Aston Villa). Van deze drie spitsen kan Koller de beste papieren voorleggen, hij eindigde immers, met acht goals, tweede in de topschuttersstand van de kwalificatieronde. Koller was lange tijd geblesseerd, maar indien alles volgens schema loopt, haalt hij het WK zonder problemen.

In de typeploeg mogen we ongetwijfeld Tomas Ujfalusi (Fiorentina), Pavel Mares (Zenit St Petersburg), Radoslav Kovac (Spartak Moskou) en Marek Jankulovski (AC Milan) verwachten.

Onze prognose : Als nummer twee van de wereld moeten de Tsjechen normaal doorstoten naar de tweede ronde en als het dan Brazilië kan ontlopen zouden ze wel eens heel ver kunnen komen.  Halve finalist.

Morgen : Brazilië

Auteur : Ruben C.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties