Ghana kan Italië niet verrassen

Thomas Dubois

De openingswedstrijd van de Italianen verliep zoals de meesten wel hadden verwacht vrij vlot. Toch speelde Ghana vrij goed mee en kreeg het zelfs nog geen onaardige kansen op de openingstreffer en later de gelijkmaker. De Italianen langs hun kant toonden hun offensieve meesterschap en etaleerden als het ware hun weelde in aanvallende kracht. Het werd uiteindelijk 2-0 in het voordeel van de Italianen na een genietbare wedstrijd.

De wedstrijd begon veelbelovend met enkele kleine kansjes langs beiden kanten. Italië nam meer en meer de bovenhand en dat resulteerde in enkele mooie kansen. Eerst wist Italiaans topschutter nog iets te maken uit een halve kans, de Ghanese doelman had echter goed zijn hoek verkleind zodat Toni het scoren veel te moeilijk werd, later knalde hij de bal tegen de onderkant van de lat. Ghana speelde goed mee, Essien en Assamoah waren gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn, de pogingen waren belandden wel net buiten het doelkader. Dan was het weer de beurt aan Italië in een sterk slotkwartier van de eerste helft. De eerste waarschuwing was een knal van 25 meter van Francesco Totti. Het doelpunt viel echter vijf minuten voor het einde van de eerste helft wanneer Pirlo zijn magistrale traptechniek nog eens mocht etaleren na een kort genomen hoekschop, een mooie trap bezorgde Italië net voor rust de voorsprong.

Ook in de tweede helft bleef het spel goed op en eer gaan. Italië leek wel meer terug te trekken waardoor er kansen ontstonden voor Ghana. Doelman Buffon moest in de beginfase van de tweede helft tot het uiterste gaan op een afstandsschot van Essien, een gelijkmaker leek niet ver af. Toch was het uiteindelijk toch nog Italië dat na een counter een streepje meer achter zijn naam mocht schrijven. Invaller Iaquinta profiteerde van een goed uitgevoerde counter, en een blunder van verdediger Kuffour, om Italië kort voor tijd op rozen te schieten.

De eindstand bleef 2-0 maar Ghana weerde zich meer dan goed op hun eerste WK. Het werd een genietbare wedstrijd met kansen langs beiden én, niet onbelangrijk, de Italianen zijn zeker niet gekomen om zich te laten ingraven. Bij deze vegen ze ook de catenaccio-kritiek weg die vooraf gespuid werd.