Kunnen de Zebra's bevestigen ?

Eddy Leysen
| 0 reacties
Kunnen de Zebra's bevestigen ?
Foto: © SC

Sporting Charleroi, de club van de flamboyante Iraniër Abbas Bayat, doet het de voorbije jaren naar behoren. De Zebra's beginnen zich langzaam thuis te voelen in de subtop en de kans is groot dat ze daar ook tijdens het nakende voetbaljaar zullen plaatsvatten.

Mathijssen-effect
Ondanks het feit dat de club tot voor enkele jaren geleden jaar na jaar moest vechten tegen de degradatie, draait de club al enkele jaren mee tussen de plaatsen vijf en tien. De grootste verdienste hiervan is die van Jacky Mathijssen. De minzame Limburger bewees in het verleden als doelman heel wat in zijn mars te hebben, ook als trainer toont hij week na week zijn voetbalkennis. Hij maakte van de grijze muis die Sporting Charleroi was een stevig maar vaak ook fris voetballend geheel. Hij weet als geen ander zijn ploeg te kneden, en dit met beperkte middelen. Bovendien wordt hij er door de supporters op handen gedragen.

Nieuwe voorlinie
Na het vertrek van Toni Brogno naar OH Leuven en vooral dat van François Sterchele naar GBA, werd de voorlinie van Charleroi zowaar onthoofd. Er was nog wel Izzet Akgül, die regelmatig zijn doelpuntje weet mee te pikken, en Joseph Akpala, maar toch werd er voor versterking gezorgd. Bij het Franse Angers werd Cyril Théréau weggekaapt.
Voor de positie achter de spitsen koos Mathijssen voor gewezen Club-speler Tim Smolders (foto). De voorbije twee seizoenen speelde deze Kempenaar tegen de degradatie bij het Nederlandse RBC Roosendaal. Hij koos dus voor een stapje hogerop en hoopt de ideale aangever te zijn voor de opportunistische RCSC-spitsen. Misschien grijpt Smolders bij de Zebra's wel de kans die hij bij Club zelden of nooit kreeg.

Basis behouden
Voor het nieuwe seizoen slaagde Mathijssen er met uitzondering van Sterchele in om de bepalende spelers bij elkaar te houden. Zo blijft Charleroi ook tijdens het seizoen 2006-2007 een moeilijk te bespelen ploeg. In het doel is Bertrand Laquait een certitude. Elk jaar opnieuw wordt deze talentvolle doelman gelinkt aan grote binnen- en buitenlandse clubs, maar tot op heden bleef de 29-jarige Fransman de Carolo's trouw.
In de defensie werd Denis Souza Guedes aangeworven. Hij komt over van Bergen en zal wellicht de ervaren Frank Defays en Mahamoudou Kere assisteren. Maar ook op het middenveld lopen aardige namen rond. Naast Smolders beschikt het trio Mathijssen-Dante Brogno-Philippe Vandewalle over Fabien Camus, de Marokkaanse international en veelbesproken Abdelmajid Oulmers en vooral Grégory Christ (foto), de Fransman die vaak een beslissende rol vervult. Vooraan is er dus de keuze tussen de eerder genoemden Théréau, Akgül en Akpala, maar ook Orlando is een niet te onderschatten aanvaller.

Prognose
Dit Charleroi zal ook dit jaar zijn plaats in de subtop weer opeisen en de club kan het, vooral dan in eigen stadion, de grote clubs knap lastig maken. Maar de laatste jaren bracht de club uit het grijze Henegouwen bijwijlen knap en goed georganiseerd voetbal. En laat organisatie net het stokpaardje zijn van Jacky Mathijssen...
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties