Borgerhout met moeite voorbij Salaam

Eddy Leysen

In zijn voorlaatste oefenwedstrijd vooraleer het nieuwe seizoen van start gaat, haalde zvc Borgerhout het van Salaam Mechelen. Beide doelmannen speelden zich in de kijker en mits wat geluk zat er voor de bezoekers uit Mechelen misschien wat meer in.
Al in de 2de minuut was El Boubsi er dichtbij, maar zijn deviatie ging net naast de staak.
Borgerhout zette veel druk maar vergat daarbij de foutenlast onder controle te houden. Na amper vijf minuten staan er bij de thuisploeg al drie blauwe kaarten op het conto.
Een brede dubbelpas van Alavi met Joundi levert voor de goed doorgelopen Alavi een kans op, maar doelman Thiebaut doet secuur zijn job en werkt de bal in hoekschop.
De corner belandt bij Badaoui maar opnieuw kan Thiebaut het leer over zijn doel ranselen.
In de daaropvolgende fase weet Salaam uit te breken en Joundi lukt er maar met moeite in de snelle man te remonteren en de bal in corner te tippen.
Bij een hoekschop aan de overzijde bedient Hzaïne enkele minuten later Sababti maar ook diens knal wordt afgeblokt en levert een zoveelste hoekschop op.
Meer gevaar gaat uit van de snelle uitbraak van El Majaoui in de 13de minuut maar hij besluit uiteindelijk naast de kooi van Talhaoui. De mooie één-twee, waarbij Sababti kaatst met Hzaïne krijgt Sababti net niet vol op de slof en een steal van Kasmi gevolgd door een snelle tegenprik belandt in het zijnet. Aan de overkant mist de Salaam aanval ook de controle bij een kans dichtbij het doel en de bal gaat over de deklat.

De eerste helft is voorbij halfweg wanneer Kamal Belmhani sterk de bal inpikt en gepast breed legt tot bij Kasmi. Die stuurt een voorzet naar de tweede paal waar de doorgespurte Kamal net glijdend te laat komt.

Enkele minuten later volgt voor Borgerhout al de 5de , terechte, blauwe kaart. Seconden later is ook nummer 6 een feit en mag El Majaoui zich opmaken voor een eerste 10-meter. Hij probeert de bal te plaatsen maar mist het kader.
Nog in de eerste helft mag El Boubsi het proberen vanop dezelfde afstand. Hij haalt uit met links maar plaatst ook de bal een halve meter rechts aan de verkeerde kant van de staak.
Met Afkir in de slotfase is het niet anders. Hij knalt links naast de paal. De ruststand is 0-0.
Salaam Mechelen houdt ook in het begin van de tweede helft stand, meer zelfs, ze lukken er opnieuw in Borgerhout te snel in de “blauwe kaartendruk “ te duwen. Na 6 minuten valt opnieuw al de derde kaart en begint dit alarm weer te knipperen om na 9 minuten in hoogste alarmfase te schieten wanneer nummer 5 uitgedeeld wordt. Sportief was er tot dan te weinig te beleven met enkel een vermeldenswaardige combinatie van Joundi en Kasmi, waarbij de laatste met links uithaalt en Thiebaut redt, en een punter van Sababti die centimeters naast de staak buiten gaat.
Wanneer doelman Talhaoui met een verre worp Kasmi aanspeelt en die tot een knap vluchtschot komt heeft Thiebaut een schitterende parade nodig om met één hand de bal over zijn doel te werken. In de 42ste minuut is er een schot voorlangs van Badaoui na mooi voorbereidend werk van Belmhani. Nog in dezelfde minuut gaat Belmhani een één-twee aan met Joundi en Kamal verplicht Thiebaut een nieuwe corner toe te staan.
Precies 48 minuten zijn er gespeeld als Salaam Mechelen zich mag opmaken voor een 4de 10-metertrap, maar ook Ben Hammou krijgt zijn kanon niet goed gericht.
Ruim 3 kwartier hebben we gespeeld en nog steeds houdt Salaam Borgerhout van zich af, meer zelfs met 4 tienmeters had de kloof intussen onoverbrugbaar kunnen zijn.

Alavi valt dan opnieuw in en hij creëert zichzelf een halve kans en krijgt seconden later een reuzekans bij de tweede paal aangereikt van Sababti, maar geen van beide haalt de nul van het bord. Maar het moest er van komen. Wanneer Borgerhout na 52 minuten een corner mag nemen, blijkt het nut om over enkele ingestudeerde stilstaande fases te beschikken. Het is Mohamed Kasmi die met een licht afgeweken schot uiteindelijk de ban breekt. (1-0)

Coach Youssef El Yacoubi grijpt direct in en wisselt de sterk presterende Thiebaut voor een veldspeler. Die ingreep wordt bijna onmiddellijk afgestraft wanneer Sababti zijn man uitschakelt en met links uithaalt. De bal kan nog afgeweerd worden in hoekschop.
Deze keer neemt Sababti de corner en is het Kamal Belmhani die zich de inhoud van de voormiddagtraining herinnert en de corner in één tijd in het doel jaagt. (2-0)
Die snelle ommekeer haalt Borgerhout even uit de concentratie en daar maakt Salaam met een rush langs de zijlijn gebruik van om dan centraal in te spelen op de goed gevolgde Mohamed El Majaoui. Die aarzelt niet en knalt van dichtbij in één tijd naast Talhaoui hoog in het doel binnen. (2-1)

Weer twee minuten later krijgt Salaam Mechelen de kans om gelijk te maken bij de 5de 10-meter. Mahmoud Abegig trapt hard en binnen het doelkader, maar zoals het hoort staat daar doelman Talhaoui, die weer aan een bijzonder sterke match bezig is is en de pegel afweert.

Daarop zet Borgerhout steeds meer druk vooruit en hierdoor gaat de vliegende doelman even in de fout waardoor Mohamed Kasmi de bal kan inpikken en op het lege doel kan aanleggen. Hij mist niet. (3-1)

Ook door de laatste 10-metertrap van Manik Ben Hammou verandert de stand niet meer. Het werd een moeizame zege voor de eerstenationaler.

ZVC BORGERHOUT: Morad Talhaoui (doelman), Aziz El Ajaji (doelman), Mojtaba Alavi, Tarik Badaoui, Jamal El Yahiaoui, Mohamed Joundi, Farid El Balouti, Mohamed Kasmi, Ahmed Sababti, Kamal Belmhani, Younes Ben Kaddour en Yassine Hzaïne.

SALAAM MECHELEN: Frederic Thiebaut (doelman), Hassan Afkir, Mohamed El Majaoui, Mahmoud Abegig, Mohamed Chahboun, Mohamed Ben Abdellah, Yousef El Boubsi, Manik Ben Hammou en Bilal Lachkar.