Manchester City laat zich weer verrassen

Kevin Vanbuggenhout

Na de stunt van Crewe tegen Wigan was Manchester City gewaarschuwd. City werd overigens vorig jaar in de League Cup al in de tweede ronde uitgeschakeld. Dat wilden de 'citizens' nu kost wat kost vermijden. En dus moest er gewonnen worden bij derdeklasser Chesterfield dat volop geloofde in de kwalificatie. Voorin bij Man City kreeg Samaras de voorkeur op Dickov.

De eerste kans was na vier minuten voor Manchester City. Corradi kwam aan de bal, maar schoot onder druk van een aanhoudende verdediger over. Vijf minuten later plaatste Samaras de bal over doel. Man City had wel offensieve intenties, maar de bal werd niet altijd zuiver ingespeeld. Dat bemoeilijkte het opbouwen van de aanvallen. Chesterfield kwam alsmaar beter in de wedstrijd die eigenlijk niet veel om het lijf had. De thuisploeg kon voor het eerst zelf dreigen met een kopbal van Downes op voorzet van Allott. Op het halfuur legde Niven de bal terug naar Folan die van dichtbij over knalde. Tien minuten later volgde er dan toch een goede uitbraak van Manchester City. Corradi kopte de voorzet van Richards op de paal, maar Samaras was daar om de rebound binnen te tikken: 0-1.

In de tweede helft kon Chesterfield zijn achterstand al snel rechtzetten. Folan kopte een vrije trap van Hurst binnen: 1-1. De Spireites, zoals Chesterfield ook wel genoemd wordt, hielden de boel goed gesloten en gaven nauwelijks nog een kans weg. Halverwege de tweede helft scoorde Niven van op dertig meter met een magistrale trap. Chesterfield zowaar op voorsprong en Man City kon gaan achtervolgen. City schoot dan eindelijk wakker. Corradi kopte een hoekschop van Barton over. Langzaam aan bracht Manchester City nog een slotoffensief op gang. De ingevallen Ireland zag zijn schot gered door Roche. In de voorlaatste minuut werd een hoekschop van Barton uiteindelijk nog overgekopt door Dunne. 2-1 was de eindstand en Chesterfield verdiend naar de volgende ronde.

Man City speelde ongeïnspireerd en was niet creatief genoeg om Chesterfield uit verband te spelen. Chesterfield kan vieren na een stunt van jewelste. Het is de eerste keer in zijn geschiedenis dat Chesterfield kan zegevieren tegen Man City. Manchester City verliest voor het tweede jaar op rij in de tweede ronde van de League Cup en is niet ver verwijderd van een crisis.