Interview Bert Dhont: 'Fit blijven is mijn drijfveer'

Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties
Bert Dhont: 'Fit blijven is mijn drijfveer'
Foto: © SC

Naar aanleiding van de topper KV Mechelen - Antwerp die komend weekend in tweede klasse op het programma staat, ging Voetbalkrant de sfeer al eens opsnuiven bij de club met stamnummer 25. Als ex-speler van Germinal Beerschot kijkt Bert Dhont natuurlijk uit naar de clash met Antwerp. Bert Dhont dus in het onderstaande interview over de recente prestaties, de beker, stadsderby's en uiteraard de wedstrijd van komende zaterdag.

Voor het eerst in jaren is KV Mechelen geen 100% profclub meer. Welke aanpassingen heeft dit van jou gevergd?

Het is vooral een aanpassing voor mijn gezin. Vroeger was ik veel meer thuis, was ik ook meer met de kinderen bezig. Door de avondtrainingen valt dat een beetje weg. In geval van een avondtraining vertrek ik thuis om kwart voor vier terwijl ik vroeger thuiskwam om vier uur. Vroeger zag ik mijn gezin vaker overdag. In het begin viel dat nog niet op, maar nu is de school toch ook al drie weken bezig. Zowel voor mij als voor mijn gezin is dat een aanpassing, want we zien elkaar minder. Maar voor het overige blijft het hetzelfde. Naar resultaten en naar trainingen toe maakt het mij niet zoveel uit. Ik train liever overdag, maar wanneer we 's avonds trainen heb ik daar geen probleem mee.

KV Mechelen begon de competitie met een 12 op 18. We mogen dus aannemen dat je tevreden bent over de competitiestart?

Uiteraard. We hebben hier de voorbije twee jaar een mindere start gekend en ik heb ook al meegemaakt wat dat teweeg brengt. In Mechelen is een mindere start eigenlijk uit den boze, want dan komt er nog meer druk. De supporters staan nu achter de ploeg. Het is in alle gelederen van de club rustig. Het is algemeen bekend dat een goede start belangrijk is, maar hier in Mechelen is dat nog meer het geval. De publieke opinie is immers erg extreem. De supporters hebben de club destijds mee gered wat maakt dat zij nog iets meer recht hebben dan supporters van andere clubs om kritisch te zijn.

Na het slechte seizoen 2005-2006 moet het een opluchting en verademing zijn dat alles nu zo goed loopt?

Vorig jaar was een malaise op alle vlakken. Alles liep in het honderd. Er waren veel problemen die er dit jaar niet zijn. Het gaat sportief voor de wind, al roepen we dat best nog niet te luid. Ook het bestuur neemt geen overhaaste beslissingen. We beleven een soort van mooie rustpauze. Ik zeg niet dat dit altijd zo zal zijn, want dat kan hier volgens mij niet. Hopelijk komt de stress er dan van iets positief.

Je bent zelf als centrale verdediger aan het seizoen begonnen. Daarna werd je weer een rij naar voor geschoven.
 
Ja, die verschuiving was niet evident. Ik heb twee maanden achteraan gespeeld en er ook in de competitie begonnen. Ik heb daar goed mijn streng getrokken. Door omstandigheden speel ik nu eigenlijk schipper op het middenveld. Onder andere door het uitvallen van Mellemans en De Pauw. Ik voelde mij heel goed achteraan, maar speel ook graag op het middenveld. Ik probeer gewoon elke week te komen trainen en mijn best te doen zodat ik in de basis kan staan en fit kan blijven. Wanneer je fit blijft, heb je toch sowieso een streepje voor op jongens die geschorst of geblesseerd zijn. Fit blijven is mijn drijfveer en dan probeer ik uiteraard zoveel mogelijk speelminuten mee te pikken.

KV Mechelen beschikt dit seizoen over een erg jonge spelersgroep. Valt het mee om als ouderdomsdeken van de ploeg tussen al die jonge gasten te zitten?

Ik voel mij daar heel goed in thuis. Ze noemen mij wel eens jong van geest of 'zotte clown'. Dat is 50% karakter, maar ook voor 50% je hedendaagse leefomgeving. Je leeft hier tussen allemaal 20-jarigen die nog bijna niets hebben meegemaakt. Hiermee bedoel ik dat ze niet getrouwd zijn, geen gezin of huis hebben. Die leven onbezonnen, zonder stress. Het is wel plezant om al die lachende gezichten tegen te komen. Het zijn zorgeloze jongens die ook aprreciatie naar mij toe tonen. Dus dat is wederzijds, dat is ook wel plezant. Ik voel mij hier heel goed.

Zaterdag speelt KV dan tegen Antwerp. Dat is voor iedereen een speciale match, maar voor jou misschien nog meer? Je hebt immers nog bij Germinal Beerschot gespeeld. 

Ik was nog vier jaar de vijand van Antwerp. In Antwerpen was het telkens een opgeklopt gedoen en elk woord wordt uitvergroot. Ze zullen bij Antwerp nog wel weten dat Bert Dhont vier jaar voor Germinal Beerschot gespeeld heeft. We zijn daar ook enkele keren goed gaan winnen. We hebben er ook wel eens verloren, maar toen was ik er niet bij. Maar zelf zal ik niet zoeel meer aan mijn verleden bij Germinal Beerschot denken. Ik zal dat nog wel eens te horen krijgen, maar ik kijk gewoon uit naar de wedstrijd op dit moment. Antwerp en KVM zijn toch twee topploegen in tweede klasse, zeker wat verleden betreft. Dit jaar draaien we allebei toch mee bovenaan. Het wordt een wedstrijd op het scherpst van de snee met veel publiek. Beide ploegen hebben een degelijke start achter de rug. Maar we willen graag de nederlaag van vorig jaar rechtzetten.

Beleef je zo'n match anders? Wordt zo'n wedstrijd anders voorbereid?

Er is meer pers aanwezig en er is meer gedoe rond de wedstrijd. Dat er 10 000 toeschouwers zullen zijn is wel een extra gegeven voor onze jonge ploeg. Ik ben daar wel al aan gewend. Maar voor sommigen was spelen voor 7 000 toeschouwers al iets nieuws en dan komen er nog eens 3 000 bij. Dat is ook zo voor Antwerp dat toch ook een redelijk jonge ploeg heeft, dacht ik. Er zal iets meer over de wedstrijd gepraat worden in de kleedkamers. Dat was met de partij tegen Waasland ook al het geval. De wedstrijden tegen Waasland en Antwerp werden eigenlijk bekeken als een tweeluik dat meer aandacht verdient. Er zal zeker niet minder aandacht zijn voor de wedstrijd tegen Antwerp, integendeel.

Wat weet je eigenlijk over de Antwerpse ploeg?

Niet zoveel eigenlijk. Verjans ken ik nog wel, hij is waarschijnlijk de leider van de ploeg. Tegen ons doet hij niet mee wegens een schorsing. Dat is absoluut een goede zaak voor KV Mechelen. Maar er zit wel talent bij Antwerp met veel spelers uit Engeland. Die Noord-Ier Evans en de Engelsman Campbell bijvoorbeeld. Dus ze hebben zeker kwaliteit in huis.  Antwerp onderschatten zou heel dom zijn. Antwerp beschikt over een stevig geheel. Dat hebben ze trouwens ook al getoond, ondanks de uitschuiver op Oostende. Die uitschuiver hebben ze ook meteen weer goed gemaakt. Het zal een heel geladen duel worden. Maar de meeste spelers van Antwerp ken ik niet persoonlijk.

Vind je dat zo'n regionale derby ontsierd wordt door het feit dat er zoveel Engelsen bij Antwerp spelen?

Neen, dat vind ik niet. Destijds stonden er bij hun met Antwerp-GBA ook acht buitenlanders op het veld. Bij GBA waren er ook veel buitenlanders, vooral Serven en Brazilianen. Uiteindelijk maken de supporters en de pers de derby. En die buitenlandse jongens worden daarin meegesleept. Evans en Campbell zullen ook wel weten dat de komende match superbelangrijk is. Bij het naderen van zo'n match komen er ook meer supporters naar de training kijken. Dus de buitenlandse spelers zullen ook wel weten dat er iets gaande is en dat ze niet twee, maar vier tandjes moeten bijsteken. Het hoort bij het voetbal tegenwoordig. Hoe spijtig dat het ook is misschien voor de Belgische jeugdspelers. Maar die buitenlandse jongens worden erin meegezogen en ze zullen wel op de hoogte zijn, die zullen zichzelf willen bewijzen. Het wordt alvast niet makkelijk.

Je hebt zowel de Antwerpse als de Mechelse stadsderby's meegemaakt. Wat is het verschil tussen beiden?

In Antwerpen was er nog meer pers dan in Mechelen. De Mechelse derby speelde zich natuurlijk ook in derde klasse af. Voor de mensen uit Mechelen was er misschien al genoeg persaandacht, maar toch was die in Antwerpen nog groter. De match werd als eerste bekeken in Sportweekend. Voor de derby in derde klasse thuis zat het stadion bomvol met 14 000 toeschouwers. In Beerschot waren er net geen 12 000. Dat er 14000 mensen kwamen kijken naar een derby in derde klasse vond ik dus wel iets fenomenaal. Plots kwamen er nog 7 000 bij wat iets heel raar, iets heel speciaal was. Ook op Racing waren er 10 000 toeschouwers, dat was ongelooflijk. Dat is wel een opvallend verschil.

Wordt één van deze stadsderby's intensiever beleefd dan de andere?

Neen. Voor de supporters van Germinal Beerschot zal de match tegen Antwerp altijd de match van't jaar zijn en voor de KV-supporters zal dat altijd de match tegen Racing zijn. Ik denk dat de supporters van Germinal Beerschot op dezelfde manier naar de derby toeleven als die van KV. Iedereen wilt gewoon de ploeg van't stad worden en de eer hoog houden. In Mechelen liggen de stadions op een boogscheut van mekaar, iedereen leeft hier op mekaar. Dat is qua beleving misschien toch anders dan in Antwerpen waar de stadions verder uit mekaar liggen. Maar de intensiteit is dezelfde.

De wedstrijd tegen Antwerp is voor iedereen speciaal, maar voor jou persoonlijk wordt de bekermatch tegen Germinal Beerschot wellicht nog specialer. 

Bij de loting van de beker had ik gehoopt op Club Brugge. Met de drie trainers daar heb ik nog gewerkt. Vroeger ben ik ook altijd naar Club gaan kijken. Achteraf bekeken was Germinal Beerschot zeker mijn tweede keuze. Het is natuurlijk mijn oude ploeg en ik ken er nog spelers. Ook naar supporters toe is dat wel plezant. Ik ga er alles aan doen om er dan bij te zijn, fit blijven dus. En hopen dat de prestaties goed zijn zodat ik mee voorop kan gaan in de strijd. Het wordt moeilijk, want Germinal Beerschot heeft een hele goede ploeg dit seizoen. Maar in de beker kan alles en bovendien spelen we thuis. Voor mij en Bart Van Zundert wordt die wedstrijd toch nog iets specialer dan de andere derby. En voor de trainer misschien ook, die heeft ook nog in Beerschot gezeten.

Je had waarschijnlijk ook niet gedacht nog een match te spelen die live op de nationale televisie zou komen. 

Zo zie je maar. Zeg in je carrière nooit nooit. Ik heb het al een paar keer meegemaakt. De eerste keer wordt door iedereen opgenomen, maar dat mindert. Voor mezelf is het nu toch ook al drie à vier jaar geleden. Het is wel tof voor de entourage. Iedereen in België kan KVM nog eens aan het werk zien. Het is de ideale kans om aan propaganda te doen. Ik hoop dat het bestuur dat ook beseft. Ik vind dat er dan extra inspanningen moeten gedaan worden om het stadion vol te krijgen en de ploeg optimaal voor te bereiden. Dan kan er aangetoond worden dat men KV Mechelen naar de toekomst toe nog niet mag afschrijven. De spelers weten natuurlijk dat ze zich in de kijker kunnen spelen. Dat de match op de nationale televisie komt zal misschien ook wel iets meer stress met zich meebrengen. Maar dat zal bij mij minder een probleem zijn. Ik heb wel zin in die match, dus ik herhaal het nog eens: fit blijven.

KV is allezins goed begonnen aan de competitie, maar het seizoen is nog erg pril. Waar kan dit KV echt geraken?

We zouden eigenlijk in ieder 'blokske' van vijf wedstrijden 9 op 15 moeten kunnen halen. Er zijn zo een stuk of zeven 'blokskes'. Dus dan eindig je rond de 63 punten. Indien we tussen de 55 en de 60 punten halen, draaien we volgens mij een goed seizoen. Dan hebben we waarschijnlijk geen titel, maar toch een redelijk goed seizoen. Maar daarvoor moeten wel elk 'blokske' 8 à negen punten halen. Dat moet de doelstelling van dit KV zijn. Zo laten we de ruimte om niet te beginnen zweven en leggen we toch een redelijke ambitie aan de dag.     

                
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 12/05 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties