Real en Sevilla leggen druk bij Barcelona

Tonnelier Caroline

Real Madrid en FC Sevilla haalden gisteren beiden een nipte thuiszege. De Koninklijke keek tegen de rust nochtans tegen een 1-3 achterstand aan tegen Espanyol Barcelona.   Na de pauze kwamen ze vrij snel terug tot 3-3, maar slaagde er pas in de slotminuten in het winnende doelpunt te scoren. Sevilla had het evenmin gemakkelijk tegen Recreativo Huelva. De Andalusiërs kwamen wel al vroeg op voorsprong, maar moesten rekenen op een sterk keepende Palop om de zege te pakken. In de slotfase scoorden beide teams nog één keer.

Real Madrid startte vol vertrouwen tegen Espanyol Barcelona, dat niet met zijn sterkste elftal aantrad. De Madrilenen startten ook goed, met meteen een kans voor Van Nistelrooy. Balverlies van Guti, vorige week nog de absolute uitblinker, leidde echter iets voor het kwartier tot een doelpunt van Pandiani op de counter. Espanyol putte vertrouwen uit deze voorsprong en Real leek even het noorden kwijt. De Catalanen profiteerden optimaal, want tien minuten later verdubbelde Pandiani op aangeven van Rufete de bezoekende voorsprong. Nu kwam er wel een snelle reactie van de thuisploeg. Topschutter Van Nistelrooy werkte een actie van Raúl en Roberto Carlos koelbloedig af. Espanyol liet het echter niet aan zijn hart komen en amper enkele minuten later was het alweer raak. Na zwak verdedigen van Real slaagde Pandiani er op aangeven van Moha in zijn derde tegen de netten te prikken. Met deze 1-3 voorsprong was het bovendien Espanyol dat de wedstrijd domineerde en vooral op het middenveld de sterkste ploeg was.   De Catalanen mochten met deze stand dan ook de kleedkamers in.

Capello greep aan de rust in door Guti en Cicinho te vervangen door Reyes en Helguera. De wissels loonden, want Reyes haalde meteen uit, zonder succes echter. Het was niet lang wachten op de aansluitingstreffer van Raúl, na een voorzet van Roberto Carlos. Na een misverstand tussen doelman Kameni en zijn verdediging kon Reyes er even later eenvoudig 3-3 van maken. De weg leek nu open te liggen voor een Madrileense zege, maar Espanyol-coach Valverde greep in met enkele tactische wissels. We kregen dan ook een spannend slothalfuur, waarin Real Madrid aan creativiteit leek te missen om het verschil te maken. Casillas moest zelfs nog uitstekend tussenkomen in een man-tegen-man situatie met de ingevallen Luis Garçia. Toch was het uiteindelijk de thuisploeg die de zege naar zich toe trok. De winnende treffer kwam van Higuaín, die een goede actie zelf afrondde. Real Madrid komt dankzij deze drie punten (voorlopig) aan de leiding van de Primera División.

In de derby tegen Recreativo kwam Sevilla al vroeg op voorsprong. Het was Maresca die op aangeven van Luis Fabiano de score opende. Intussen had Laquait al een pegel van Ocio uit zijn doel moeten halen. Sevilla hield zich echter, wellicht met het oog op de finale van de Uefa-beker komende woensdag, in na deze openingstreffer. Recreativo nam de partij dan ook over en onder impuls van Cazorla en Ruso kreeg Sinama Pongolle verschillende kansen aangereikt. Doelman Palop hield zijn team echter overeind.
 In de tweede helft kregen we zowat hetzelfde spelbeeld. Recreativo voetbalde de kansen bijeen en doelman Palop was zowat de enige sevillista die op niveau bleef spelen. Scoren lukte niet voor Recreativo en een wet in het voetbal zegt dat je dan het deksel op de neus krijgt. Na een fout van Jesús Vázquez op Luis Fabiano zette de Braziliaan zelf de penalty om. In de slotminuten kreeg ook Recreativo nog een penalty na een overtreding van Escudé. Jesús Vázquez faalde niet, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Sevilla blijft dankzij deze zege de druk bij concurrenten Real en Barcelona leggen in de titelstrijd.