Analyse Schalke: Seizoen duurt opnieuw net te lang

Philippe Crols
| 0 reacties
Schalke: Seizoen duurt opnieuw net te lang
Foto: © SC

Schalke 04 heeft het weer niet gehaald. Het team van trainer Slomka leek nochtans lange tijd de titel binnen handbereik te hebben, maar het werd dus Stuttgart. Beslissend waren de maanden februari en maart. Tijdens die periode liet Schalke de concurrentie terugkomen.

Veel spektakel was er niet te zien in Gelsenkirchen. Schalke teerde vooral op een goede organisatie. Het zou uiteindelijk maar 32 goals binnenkrijgen. Samen met Nürnberg het minste van de Bundesliga. Dat was dus niet voldoende om een titel binnen te halen. In het begin ging het eigenlijk al goed fout voor Schalke. Het Franse Nancy zorgde ervoor dat Schalke nog niet eens naar de groepsfase van de UEFA Cup mocht en in oktober zou tweedeklasser Köln Schalke al vroegtijdig elimineren uit het Duitse bekertoernooi. Al vrij snel konden de Köningsblauen zich dus gaan focussen op de competitie.

Dat deden ze ook niet slecht. Draaischijf Lincoln was meer dan eens de motor bij Schalke en zorgde er mede voor dat de ploeg uit Gelsenkirchen zich handhaafde in de top. In de topwedstrijden kende Schalke wisselend succes. Bremen werd al vroeg op het seizoen geklopt, maar in Stuttgart liep het pijnlijk fout (3-0). Een week later probeerde Schalke zich te herpakken tegen Bayern. De landskampioen werd eigenlijk overspeeld, maar pakte toch een puntje mee uit de Veltins Arena. Nadien deed Schalke het beter. Voor de winterstop behaalde het 16 op 18. Daarbij zat ook een derbyzege tegen Dortmund.

Schalke leek in het begin van de tweede ronde zijn slag te slaan. Bremen werd voor de tweede keer geklopt en Schalke opende met een 13 op 15. Het had inmiddels al een riante voorsprong opgebouwd en menig Duits voetballiefhebber dacht dat de buit binnen was voor Schalke. Toen ging het dus fout. Leverkusen kwam met alle geluk van de wereld winnen in Gelsenkirchen en een week later won ook HSV er. Bovendien werd Lincoln voor vijf speeldagen geschorst.

De motor leek een beetje te sputteren, maar toch werd er gewonnen van Stuttgart. Een week later bracht het Bayern wel terug in de titelstrijd. In Beieren verloor Schalke na een uitermate zwakke wedstrijd. Schalke zou van zijn laatste zeven wedstrijden er maar twee meer verliezen. Uitgerekend twee derby’s en eentje te veel zo zou later blijken. Eerst ging Bochum op speeldag 31 met de punten lopen, maar Schalke bleef nog altijd wel leider. Tot de Köningsblauen op de voorlaatste speeldag naar Dortmund trokken. De rivaal was erop gebrand Schalke een serieuze peer te stoven wat ook lukte. Schalke verloor en was zijn leidersplaats en de titel kwijt aan Stuttgart. Wieder nichts dus voor S04.

Uitblinker: Lincoln: De Braziliaan was, zoals Diego bij Werder, de draaischijf van Schalke. Al verdienen topschutter Kuranyi en rots in de branding Bordon ook eervolle vermeldingen. Toen Lincoln geschorst werd voor vijf speeldagen betekende dat toch een serieuze aderlating. Het ontbrak Schalke duidelijk aan creativiteit en dat kostte hen waarschijnlijk de titel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties