WK U-20: Uruguay laat zich verrassen door Zambia

Mathias Dumarey

Na de overwinning van Polen op Brazilië viel er vannacht in Canada al een tweede stunt te noteren. Uruguay liet zich er namelijk verrassen door Zambia dat zo verrassend doorstoot naar de achtste finales maar ook Uruguay zal zich normaal plaatsen als één van de beste derdes.

Spanje verzekerde zich dan weer van de groepswinst. De Europese kampioen moest wel attent blijven tegen Jordanië dat in de tweede helft stevig weerwerk bood.

URU 0 - 2 ZAM

Zambia begon het best aan de partij met enkele schoten vanop afstand. De wedstrijd zou pas echt openbreken halverwege de eerste helft toen Uruguay-doelman Mauro Goicoechea knullig de bal verloor aan Emmanuel Mayuka. Goicoechea wilde geen doelpunt op zijn geweten en trok de spits van Zambia neer in het strafschopgebied. De rode kaart en de strafschop waren een logisch gevolg. Clifford Mulenga zette de elfmeter makkelijk om: 0-1. Vlak voor rust kwamen beide teams numeriek weer in evenwicht. Henry Nyambe had met een stevige charge de edele delen van Mauricio Prieto tot moes verwerkt. Uruguay, uitzonderlijk in rode shirts, was niet in zijn gewone doen en kort na de rust legde Kola Rogers na een knappe Zambiaanse actie door het midden de 0-2-eindcijfers vast.

Doelpunten: 22' Mulenga (pen.) 0-1, 51' Rogers 0-2

SPA 4 - 2 JOR

Spanje was in de eerste helft veel beter dan Jordanië. Van aanvaller Adrian Lopez hebben we het laatste nog niet gezien. hij scoorde een loepzuivere hattrick en toonde aan een nodige torinstinct te bezitten. Altijd stond hij op de goede plaats om een doelpuntje te maken. In de tweede helft verraste Jordanië vriend en vijand en vooral Spanje door in het eerste kwartier twee keer tegen te scoren. Loiy Al Zaideh krulde de bal na een knappe individuele actie in het Spaanse doel en Abdallah Salim knalde een vrije trap enig mooi tegen de touwen. Bijna werd het zelfs nog 3-3 maar de Spaanse doelman Adan kon net verhinderen dat de bal binnenging. Tien minuten voor tijd werd het dan toch nog 4-2 via Marcos Garcia. Spanje stoot door, Jordanië mag na een verdienstelijk toernooi met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.

Doelpunten: 29' Adrian Lopez 1-0, 32' Adrian Lopez 2-0, 38' Adrian Lopez 3-0, 48' Al Zaideh 3-1, 56' Salim 3-2, 79' M. Garcia 4-2