Premiership: opnieuw mikken op Europees ticket

Kristof Blomme
| 0 reacties
Premiership: opnieuw mikken op Europees ticket
Foto: © SC

Vier ploegen vertegenwoordigen Engeland komend seizoen in de Uefa-cup. Tottenham, Everton en Bolton plaatsten zich rechtstreeks via de competitie, dankzij een vijfde, zesde en zevende plaats. Blackburn raakte via de Intertoto in de voorrondes van de Uefa-cup. Daar werd Vetra al met 6-0 naar huis gestuurd. Ook komend seizoen moeten deze vier ploegen in staat geacht worden om mee te dingen naar een Europees ticket. Is er één van de vier in staat om de top-4 het vuur aan de schenen te leggen voor een plaats in de Champions League?
 
 
Tottenham
 
Doelmannen
 
In doel kan Tottenham rekenen op Paul Robinson, de Engelse nummer één. De 28-jarige goalie is vaste waarde bij de Spurs sinds zijn overstap van Leeds, drie jaar geleden. De 33-jarige Tsjech Radek Cerny werd in 2005 overgenomen van Slavia Praag. Met de 20-jarige Alnwick, werd afgelopen zomer een derde doelman aan de kern toegevoegd.
 
Verdedigers
 
Centraal in de defensie vormen Ledley King en Michael Dawson meestal een duo. Ook Anthony Gardner maakt nu en dan zijn opwachting. Nieuwkomer in het centrum van de verdediging is Younes Kaboul, die voor twaalf miljoen euro werd overgenomen van Auxerre. De Franse jeugdinternational speelde 52 keer voor de Franse club. Op de flanken kan het nog steeds een beroep doen op Chimbonda, Lee, Assou-Ekotto en Stalteri. Bovendien maakte de pas 18-jarige Welshman Gareth Bale de overstap van tweedeklasser Southampton. De linksachter wordt in eigen land beschouwd als een groot talent.
 
Middenvelders
 
De Spurs kunnen nog steeds rekenen op een aantal gerenommeerde middenvelders als Zokora, Jenas, Tainio, Murphy en Malbranque. Daarnaast is er jong geweld met Lennon en Huddlestone, die respectievelijk 20 en 21 jaar oud zijn. In januari werd ook de 18-jarige Taarabt overgenomen van Lens. Eén speler kwam deze zomer de troepen vervoegen: Kevin Prince Boateng. De pas 20-jarige Duitser werd overgenomen van Hertha BSC, waar hij tot 42 optredens kwam in de Bundesliga.
 
Aanvallers
 
Voorin heeft Tottenham heel wat mogelijkheden. Zo werd vorige zomer Berbatov losgeweekt bij Leverkusen. Na een moeilijke start maakte de Bulgaar indruk met 23 doelpunten, waarvan twaalf in de Premier League. Hij werd door de supporters verkozen tot speler van het jaar. Berbatov vormt samen met Robbie Keane een dodelijk duo. Ook Keane was goed voor twaalf competitiedoelpunten. Ondertussen scoorde hij al 84 keer in vijf seizoenen. Ook Jermain Defoe is een speler met een neus voor doelpunten. De 24-jarige Engelsman was al goed voor 56 doelpunten bij Tottenham. Aan dat rijtje werd nu nog Darren Bent toegevoegd. Hij werd voor bijna 25 miljoen euro overgenomen van Charlton, dat degradeerde, ondanks de veertien competitiedoelpunten van de 23-jarige voorspeler. Mido, die nog steeds nergens terecht is, zal de club nog verlaten.
 
Conclusie
 
Tottenham moet dit seizoen absoluut weer een Europees ticket kunnen bemachtigen. Misschien kan het nu wel een gooi doen naar een plaatsje in de Champions League. Daarvoor zal een top-4 notering nodig zijn.
 
Everton
 
Doelmannen
 
In doel is de Amerikaan Tim Howard titularis. In 2003 werd hij door Manchester United naar Europa gehaald. Zijn verblijf daar werd echter geen succesverhaal. Afgelopen zomer trok hij op uitleenbasis naar Everton, waar hij wel kon overtuigen. Achter hem staan met Lain Turner en John Ruddy twee jonge goalies in de wachtkamer. Wright trok transfervrij naar West Ham.
 
Verdedigers
 
Achterin kan Everton nog rekenen op basisspelers Hibbert, Lescott, Nuno Valente en Yobo. Ook ouderdomsdeken Stubbs bleef bij de club. In de zomer werden twee verdedigers aan de kern toegevoegd. De 25-jarige Jagielka werd overgenomen van Southampton. In 2006 werd hij verkozen tot beste speler in de Engelse tweede klasse. Leighton Baines maakte de overstap van Wigan. De 23-jarige linksachter, die bijna 150 keer speelde voor Wigan, tekende een contract voor vijf seizoenen.
 
Middenvelders
 
Op het middenveld konden Arteta, Osman, Carsley en Neville het vaakst rekenen op een basisplaats. Arteta was afgelopen seizoen goed voor negen doelpunten. Ook Cahill, die zeven keer scoorde, en Van der Meyde liggen nog onder contract bij Everton. Bij Dortmund werd de Zuid-Afrikaan Steven Pienaar weggehaald. Hij wordt één seizoen overgenomen op uitleenbasis. Hij was er 1,5 jaar actief. Eerder was hij lange tijd actief bij Ajax.
 
Aanvallers
 
Andy Johnson is de onbetwiste topschutter bij Everton. Hij scoorde vorig jaar twaalf keer. Ook de 19-jarige Vaughan bleef de club trouw. Hij was goed voor vier doelpunten, ondanks een beperkt aantal optredens. Verder wordt voorin gerekend op de Schot McFadden en Anichebe. Van Swindon werd de 18-jarige Jutkiewicz overgenomen. Hij scoorde vijf keer voor zijn club in dertien matchen.
 
Conclusie
 
Ook dit seizoen moet Everton weer meespelen voor Uefa-cupvoetbal, hoewel het voorin nog wat krap is. Toch zit een plaats bij de eerste zeven er weer in. Op de top-4 moet Everton niet mikken. 
 
Bolton
 
Doelmannen
 
Bolton heeft met de 32-jarige Fin Jussi Jaaskelainen een betrouwbaar sluitstuk. De goalie, die aan zijn tiende seizoen begint bij Bolton, werd afgelopen seizoen ruimschoots verkozen tot speler van het seizoen bij zijn club. De 35-jarige Ian Walker moet, sinds hij twee seizoenen geleden overstapte van Leicester, tevreden zijn met een plaats op de bank.
 
Verdedigers
 
Achterin konden Hunt en Meite afgelopen seizoen rekenen op een basisplaats. In januari werd de Slowaak Michalik overgenomen van Leeds. Ook deze zomer werd de verdediging versterkt. De 26-jarige Jlloyd Samuel maakte de overstap van Aston Villa, waar hij sinds het begin van zijn carrière actief was. Bij Bordeaux werd de 24-jarige centrale verdediger Gerald Cid weggehaald. Tal Ben Haim vertrok wel naar Chelsea.
 
Middenvelders
 
Kapitein Nolan, Speed, Campo en Faye vormden vorig jaar het vaste middenveld. Ook Giannakopoulos en Gardner bleven bij de club. In de zomer werd het middenveld nog serieus versterkt. Zo werd Christian Wilhelmsson, ex-Anderlecht, voor één seizoen overgenomen van het gedegradeerde Nantes. Ook Guthrie en Alonso kwamen over op uitleenbasis van respectievelijk Liverpool en Sociedad. Bij Aston Villa werd de ervaren McCann weggehaald. Zurich moest dan weer de 21-jarige Macedoniër Dzemaili laten gaan naar Engeland.
 
Aanvallers
 
Topschutter afgelopen seizoen werd Nicolas Anelka. De Fransman was goed voor dertien doelpunten. Mogelijk vertrekt hij de komende weken nog bij Bolton. Ook de Senegalees Diouf bleef Bolton trouw. Hij was goed voor vijf goals vorig jaar. Kevin Davies deed acht keer de netten trillen. Ook Helguson, die drie keer scoorde, mocht blijven. De jonge Portugees Vaz Te, die vorig jaar werd uitgeleend aan Hull, kwam terug. De 20-jarige Slowaak Harsanyi werd weggehaald bij Senec. Bij Rosenborg tenslotte werd de 25-jarige Daniël Braaten weggeplukt.
 
Conclusie
 
Bolton heeft, met uitzondering van verdediger Ben Haim, de belangrijkste spelers voorlopig kunnen behouden. Afhankelijk van wat de nieuwkomers kunnen toevoegen moet Bolton in staat geacht worden om een gooi te doen naar een Europees ticket. Een plaats binnen de eerste zes is mogelijk. 
 
Blackburn
 
Doelmannen
 
De 36-jarige Amerikaan Brad Friedel verdedigt nog steeds het doel van Blackburn. In 2000 werd hij weggeplukt bij Liverpool. Tweede doelman is de 30-jarige Fin Peter Enckelman. De 20-jarige Gunnar Nielsen, een speler uit Faröer, werd overgenomen van Frem Kopenhagen.
 
Verdedigers
 
In de defensie kunnen de Rovers rekenen op de ervaring van Ooijer, Warnock, Nelsen, Khizanishvili, Mokoena en Henchoz. De 23-jarige Franse Congolees Christopher Samba werd in januari weggehaald bij Hertha. Hij kon al gauw een plaats bemachtigen in het hart van de defensie. Andy Todd trok naar nieuwkomer Derby.
 
Middenvelders
 
Brett Emerton, Morten Gamst Pedersen en de 23-jarige Bentley vormden afgelopen seizoen het middenveld van Blackburn. Ook Savage en de ondertussen 37-jarige Tugay mochten nog regelmatig meedoen. In januari werd Dunn overgenomen van Birmingham.
 
Aanvallers
 
De Zuid-Afrikaan McCarthy kende een schitterend eerste seizoen bij Blackburn. Hij was goed voor maar liefst achttien treffers afgelopen seizoen. De andere spitsen kwamen heel wat minder uit de verf. Roberts, die vorige zomer werd weggehaald bij Charlton, kwam tot vier treffer. Jeffers en Gallagher deden nog minder goed. Volgend seizoen zal Roque Santa Cruz een koppel moeten vormen met McCarthy. De Paraguayaan werd overgenomen van Bayern München, waar hij er maar niet in slaagde een basisstek te bemachtigen. De Nederlander Maceo Rigters, die indruk maakte op het EK -21, kwam over van NEC.
 
Conclusie
 
Blackburn kan, als alles zo blijft, het seizoen aanvatten met bijna dezelfde kern als vorig seizoen. Bovendien werd de aanval versterkt met Santa Cruz en Rigters. Ook dit seizoen zou Blackburn weer een gooi moeten kunnen doen naar Uefa-cupvoetbal.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties