viki meeuwis

Vandaag stond de terugwedstrijd van de tweede voorronde van de UEFA cup op het programma. Daarin vonden we drie Noorse, vier Zweedse en drie Deense ploegen terug. Alle Scandinavische ploegen, behalve het Noorse Fredrikstad, gaan door naar de groepsfase.

De Noorse delegatie:

Vålerenga – Ekranas: 6-0
Vålerenga ontving thuis in het Ullevaal Stadion Ekranas uit Litouwen. In de heenwedstrijd had de ploeg uit Olso 1-1 gelijk gespeeld. Hoe moeizaam het gaat voor Vålerenga in de Noorse competitie, op Europees vlak gaat het momenteel nog vlotjes. Christian Grindheim opende de score in de vijfde minuut via een kopbal na een pass van Jan Derek Sørensen. Vlak voor de rust zou Sørensen zelf de 2-0 op het scorebord zetten na een goede voorbereiding van Sebastian Mila. Twee minuten later was het weer Grindheim die vanop tien meter scoorde. Vålerenga kende weinig tegenstand en liet Ekranas alle hoeken van het veld zien.
Na de rust was het Jørgen Hørn die de bal na een corner in doel kopte in de 66e minuut. Storbæk en Kristian Brix zorgden voor respectievelijk de 5-0 en de 6-0.

Suduva – Brann: 3-4
Ook Brann nam het op tegen een ploeg uit Litouwen namelijk Suduva. Brann had in de heenronde al thuis gespeeld en moest dus nu op reis, wetende dat het vorige resultaat 2-1 in hun voordeel speelde. Er vielen maar liefst zeven doelpunten in deze wedstrijd.
Petter Vaagan Moen opende de score iets na het half uur. Vlak voor rust kon Björnsson er 0-2 van maken. Suduva gaf zich niet zomaar gewonnen, vlak na de rust kon Urbsys een tegengoal scoren. Jan Gunnar Solli bracht Brann wederom op voorsprong, de stand was dan 1-3. Erik Huseklepp zorgde voor de 1-4 in de 63e minuut. Suduva weigerde om zich gewonnen te geven en dat leverde in de 78e minuut een tweede doelpunt op, ditmaal via Maciulevicius. Zes minuten voor tijd kon Braga er nog 3-4 van maken maar het was uiteindelijk tevergeefs, Brann gaat door.

Fredrikstad – Hammarby: 1-1
In de wedstrijd tussen het Zweedse Hammarby en het Noorse Fredrikstad was het lang wachten op doelpunten. In de elfde minuut kreeg Sjöberg al een goede kans om Fredrikstad al vroeg op voorsprong te brengen nadat Kvisvik hem vrijspeelde, maar de bal kwam terecht op het been van een tegenstander en werd naar een corner afgeleid.
De rest van de eerste helft was vrij gesloten met enkele halve kansen voor Frederikstad, dat beter speelde dan Hammarby.

Het duurde tot in de 85e minuut voor er een goal aan te pas kwam. Kvisvik met een pass naar Bjørkøy die de bal vanop twintig meter in doel schiet. Een voordelige situatie voor Fredrikstad dat de heenwedstrijd uit bij Hammarby verloren had met 2-1. Het mocht echter niet baten want net voor het einde van de wedstrijd kreeg Hammarby een strafschop toegewezen. Die werd door Sebastian Eguren in doel gewerkt. Hammarby gaat door, Fredrikstad niet.

Het Deense contingent:

AaB - HJK Helsinki: 3-0
Aalborg kende weinig problemen met hun Finse tegenstander, HJK Helsinki. De Denen wonnen met 3-0. Het eerste doelpunt viel al in de zesde minuut via Enevoldsen. Iets voor het half uur wist Andreas Johansson de 2-0 binnen te werken. Net voor de rust kon Jeppe Curth de 3-0 op het scorebord zetten en daarmee was de wedstrijd na de eerste helft al gespeeld. AaB had in de heenronde weliswaar met 2-1 verloren in Helsinki maar maakte dat dus ruimschoots goed in het eigen stadion.

Odense BK – Dinamo Minsk: 4-0
Odense nam het thuis op tegen Dinamo Minsk. In de heenronde was de stand op een 1-1 gelijkspel geëindigd. Net na het half uur opende David Nielsen de score. Na de rust wist diezelfde Nielsen er 2-0 van te maken. Johan Absalonsen kon op drie minuten tijd nog twee goals maken en daarmee de deelname aan de groepsfase verzekeren voor de ploeg uit Odense.

FC Midtjylland – FC Haka: 5-2
Midtjylland had in de heenronde al met 2-1 gewonnen van het Finse Haka. Ook in de terugronde kende het weinig problemen. Op het kwartier kon Dennis Flinta de 1-0 op het bord zetten. Net voor het half uur stond het al 2-0 via een goal van Danny Olsen. Haka kon een tegenprik uitdelen via een goal van Poppovits. Luttele minuten later kon Dadu er 3-0 van maken. Midtjylland ging dus met een comfortabele voorsprong de rust in. Met een kwartier gespeeld in de tweede helft verknoeide Dadu een penalty. Het zou uiteindelijk weinig uitmaken want Troest zorgde voor de 4-1 en Røll voor de 5-1 na een doelpunt van Kauppila, eindstand dus 5-2 en Midtylland is klaar voor de groepsfase.

Het Zweedse gezelschap:

Zowel Helsingborg als BK Häcken hadden hun heenwedstrijd op een 1-1 gelijkspel uit bij de tegenstander afgesloten en zaten dus in een goede uitgangspositie.

Helsingborg - Drogheda United: 3-0
Helsingborg nam het thuis op tegen Drogheda United. Het was Andreas Jakobsson die de 1-0 scoorde. Via Razak Omotoyossi kwam Helsingborg op een 2-0 voorsprong. Bij die goal werd er hands gefloten voor de keeper van Drogheda en dat leverde de thuisploeg een vrije trap op. Die werd door Olivier Karekezi makkelijk in doel getrapt. Helsingborg wint met 3-0 en is klaar voor de groepsfase.

BK Häcken - Dunfermline: 1-0
BK Häcken bleef op een 1-0 overwinning steken tegen Dunfermline maar dat was voldoende om naar de volgende ronde door te stoten. Het enige doelpunt werd door Ari Skulason gemaakt.

AIK - Liepajas Metalurgs: 2-0
AIK had de heenwedstrijd met 3-2 verloren bij Liepajas Metalurgs. De doelstelling van AIK was een 1-0 winst. Het werd uiteindelijk 2-0. AIK gaat dus door. Het zag er in het begin nochtans net iets anders uit. Metalurgs was niet gekomen om te verliezen en zette meteen druk. AIK daarentegen begon ook offensief met Figueiredo, Obolo en Valdemarin voorin. Metalurgs speelde gedisciplineerd en het duurde tot op het half uur vooraleer AIK hun zaak voor elkaar had. In de 42e minuut kwam dan eindelijk het verlossende doelpunt. Obolo vond Figuereido die niet twijfelde en AIK net voor de rust op voorsprong schoot. Na de rust domineerde AIK, Metalurgs geraakte niet meer voor doel, terwijl de ploeg uit Stockholm kans na kans kreeg. Ondanks het overwicht wisten ze nog slechts een doelpunt te maken. Eerst kreeg Tjernström een goede vrije trap, Tamandi een afstandsschot en Kevin Pavey liet zien hoe makkelijk hij voor doel kon komen, het leverde echter geen doelpunt op. Dat was weggelegd voor Figuereido. In de 79e minuut kon hij zijn tweede van de avond binnenschieten.