Ajax en AZ willen televisierechten apart verkopen

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Ajax en AZ willen televisierechten apart verkopen
Foto: © SC

"Ajax en AZ leggen bom onder Eredivisie", zo titelt het Nederlandse weekblad Voetbal International. Ajax Amsterdam en AZ Alkmaar willen immers vanaf volgend seizoen hun televisierechten apart verkopen, wat een groot verlies voor de kleinere clubs zou betekenen.

In Nederland worden de televisierechten van de Eredivisie traditioneel gezamelijk verkocht, zoals dat ook in België het geval is. De achttien clubs verkopen hun televisierechten als één pakket en verdelen daarna het geld volgens een bepaalde verdeelsleutel.

Ajax en AZ vinden echter dat die verdeelsleutel niet rechtvaardig is en dat ze onafhankelijk veel meer geld zouden kunnen verdienen. De twee clubs willen daarom vanaf volgend seizoen de rechten van hun thuiswedstrijden apart verkopen. AZ meent zo zelfs zijn televisie-inkomsten te kunnen vervijfvoudigen.

Als AZ en Ajax afhaken, is dat slechts nieuws voor de andere clubs, de kleintjes in het bijzonder. De prijs van het totaalpakket zal immers drastisch dalen, waardoor de kleintjes nog minder zullen krijgen. Het bestaan van sommige clubs zou zelfs in het gedrang kunnen komen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties