Doelpuntenfestijn in Serie A

ROME – In de Serie A werd woensdagavond speeldag 10 afgewerkt. Geen enkele topploeg liet zich verrassen en AC Milan schudde zelfs met een 5-0 overwinning de gedachten van een crisis van zich af. De meeste ogen waren echter op Stadio Olimpico gericht waar AS Roma de stadsderby van Lazio won.

De stadsderby werd gespeeld zonder Francesco Totti, maar zijn vervanger Mirko Vucinic toonde zich wederom belangrijk. Bij Lazio speelde de 43-jarige Marco Ballotta zijn 200ste wedstrijd in de Serie A. Na amper 10 minuten brak de wedstrijd al geheel open. Tommasso Rocchi kon de buitenspelval van AS Roma ontwijken en trapte de bal hoog in doel. De reactie van Roma liet echter niet lang op zich wachten. Na een mooi uitgespeelde kans over verschillende stations schoot Vucinic de bal met links binnen. Even voor de rust wist Amantino Mancini een statische Lazio-defensie te verschalken en schoot hard binnen. Tien minuten na de rust maakte Simone Perrotta er 3-1 van en leek de wedstrijd gespeeld. Twintig minuten voor tijd maakte Cristian Ledesma het wederom spannend door een vrije trap heerlijk binnen te draaien, maar Roma hield stand en mag zich de ploeg van de stad noemen. Gaby Mudingayi werd na 68 minuten gewisseld.

AC Milan haalde zwaar uit om de geruchten van een crisis naar de vuilbak te verbannen. Sampdoria werd in eigen stadion vernederd. We moeten echter al naar de tweede helft eer Milan aan hun show begon. Kaka maakte er op aangeven van Alberto Gilardino 1-0 van. Diezelfde Gilardino lijkt stilaan uit het dal te kruipen en nog voor halfweg de tweede helft had de spits de score aangedikt tot 3-0. Yoann Gourcuff maakte er met zijn eerste van het seizoen een kwartier voor tijd 4-0 van, terwijl Clarence Seedorf vijf minuten later voor de eindscore zorgde.

Inter had in eigen huis weinig moeite met Genoa. Ivan Cordoba scoorde al na acht minuten en vlak na de rust verdubbelde Esteban Cambiasso de score. Een kwartier voor tijd bracht Abdoullay Konko de spanning terug, maar dat duurde welgeteld één minuut. David Suazo nam immers met zijn eerste doelpunt voor de Milanese ploeg alle spanning terug weg. Julio Ricardo Cruz zorgde twee minuten voor tijd vanop de stip voor de 4-1 eindstand nadat doelman Rubinho Suazo op een foutieve wijze stuitte.

Juventus blijft zijn titelaspiraties kracht bij zetten. Empoli was woensdagavond geen partij voor de promovendus. Met drie doelpunten was David Trezeguet (foto) die de aandacht naar zich toe trok. De Fransman opende de score even na rust door een strafschop, die hij zelf had verdiend, succesvol om te zetten. Vervolgens scoorde hij op een vrije trap van Tiago en tien minuten later wist hij in de rebound op een schot van Tiago te scoren. 3-0 bleef het ondanks dat aanvaller Luca Saudati een kwartier voor tijd in het doel moest plaats nemen na een blessure van doelman Daniele Balli en er geen wissels meer beschikbaar waren.

Livorno boekte op speeldag 10 zijn eerste overwinning van het seizoen tegen Reggina. Nico Pulzetti zette Livorno op voorsprong, maar dat werd al snel teniet gedaan door Amuroso. Twaalf minuten voor tijd besloot Carlos Valdez Livorno wat te helpen door een own-goal te maken en een minuut voor tijd zorgde Fausto Rossini dat de zege niet meer in gevaar kwam.

Cagliari kwam twee maal op voorsprong op het veld van Atalanta, maar moest toch met één punt naar huis. Na een fout van Ricardo Zampagna kon Michele Fini vanop de stip (foto) zijn ploeg op voorsprong zetten. Cagliari kreeg vlak na rust nog een strafschop, maar op aangeven van zijn assistent veranderde scheidsrechter Trefoloni dat in hoekschop. Cagliari even van slag en Capelli maakte de gelijkmaker. Alessandro Matri zette zijn ploeg terug op voorsprong, maar Cristiano Doni zorgde 10 minuten voor tijd voor de 2-2. In de blessuretijd kreeg Zampagna nog een rode kaart.

Fiorentina won de subtopper nipt van Napoli. Christian Vieri lijkt herboren en zorgde na een uur voor de enige treffer van de partij.

Palermo wist pas in de slotfase op eigen veld een punt veilig te stellen tegen Parma. Stefano Morrone zette de bezoekers al na drie minuten op voorsprong en pas drie minuten voor tijd wist Amauri tegen te scoren.

Siena Catania werd pas in de slotfase interessant al miste Massimo Maccarone in de 37ste minuut al voor de derde keer dit seizoen een strafschop. Invaller De Ceglie bracht de thuisploeg 10 minuten voor tijd toch op voorsprong, maar vlak voor het einde zorgde Vargas voor de gelijkmaker.

Udinese ten slotte won een fel bevochten partij tegen Torino. Antonio Floro Flores zette de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong en Inler maakte er in de tweede helft 2-0 van. Torino was op dat moment al maar met 10 niet meer nadat Tommaso Vailatti rood had gekregen voor natrappen. Nog voor het uur mocht echter ook Andrea Dossena vervroegd gaan douchen zodat beide ploegen met 10 verder moesten. Torino maakte ervan gebruik om via Nicola Ventola de aansluitingstreffer te maken, maar verder kwam het niet.