Analyse Madrileense ploegen juichen

Tonnelier Caroline
Madrileense ploegen juichen

De Madrileense clubs hebben dit weekend een uitstekende zaak gedaan in de Primera División. Koploper Real Madrid vergroot zijn voorsprong na verlies van de achtervolgers. Atlético klimt naar de vierde plek na winst op Betis.

Real Madrid zag in Bernabeu tegenstander Racing Santander goed starten, maar drukte de bezoekende hoop al snel de kop in met een vroege treffer van Raúl en een own goal van Sergio Sanchez even later.  De Cantabriërs waren niet bij machte Real in de problemen te brengen en de Koninklijke liep in de tweede helft verder uit via Raúl.  Op aangeven van de ingevallen Tchité zorgde Munitis nog voor de eerredder, maar de Madrileense zege kwam niet in gevaar.  Real Madrid vergroot zo de kloof tot eerste achtervolgers Villarreal en Barcelona tot vier punten.

Villarreal moest op bezoek bij het heel wat lager geklasseerde Valladolid.  De neo-eersteklasser is echter tot heel wat meer in staat dan de positie in de stand laat vermoeden en dat bleek ook tegen El Submarino Amarillo.  Met goed en intelligent voetbal pakten de Castillianen een verdiende 2-0 zege. Llorente en Victor zorgden voor de doelpunten. Valladolid doet zo een goede zaak in het klassement: het klimt naar de dertiende stek. Villarreal verliest terrein op Real en moet Barcelona naast zich dulden.

In Barcelona stond de stadsderby op het programma.  Seizoensrevelatie Espanyol startte met vertrouwen tegen FC Barcelona, maar keek al snel tegen een achterstand aan na een vroege openingsgoal van Iniesta.  De blaugranas, met Ronaldinho opnieuw op de bank, verzuimden het in de eerste helft echter verder af te maken en gunden Espanyol zo de kans om terug te komen.  Na de pauze bracht Coro zijn team op gelijke hoogte. Het bleef bij een gelijkspel, waardoor Barcelona aartsrivaal Real ziet uitlopen en Espanyol zijn vierde plek verliest aan Atlético.

Atlético Madrid moest op bezoek bij het in degradatiestrijd verwikkelde Real Betis.  Het klasseverschil tussen beide teams was duidelijk en de 0-2 zege was dan ook meer dan verdiend.  De doelpunten waren van Forlán en Raul Garçia, die ondanks het Madrileense overwicht pas in blessuretijd voor zekerheid kon zorgen.  De nieuwe wanprestatie van Betis leidde tot het ontslag van coach Cuper, die opgevolgd wordt door hulptrainer Chaparro.  Atlético klimt dankzij de overwinning naar de vierde plek.

Ronald Koeman heeft de Valencia-fans nog weinig plezier kunnen bezorgen. In Mestalla kreeg het publiek al heel wat klappen te verwerken en daar kwam gisterenavond een nieuwe bij.  Tegen het bescheiden maar op verplaatsing sterke Athletic Bilbao kreeg Valencia een 0-3 pandoering om de oren.  De Basken leverden een sterke prestatie en pakten dankzij Yeste en twee keer Llorente een verdiende overwinning.  Valencia zakt weg naar de zesde plaats, terwijl Athletic naar de elfde positie klimt.

Real Mallorca ontsnapte tegen Murcia aan een thuisnederlaag.  De bezoekers kwamen op voorsprong via Iñigo, maar Webo zorgde met een knappe kopbal in de tweede helft voor de gelijkmaker.  In het slotkwartier werd Murcia nog een penalty onthouden, waardoor de Andalusiërs zich tevreden moesten stellen met een gelijkspel.  De neo-eersteklasser staat gevaarlijk dicht bij de degradieplaatsen, terwijl Mallorca met vijf punten meer achtste is.

Real Zaragoza blijft een ploeg van ups en downs en vooral op verplaatsing brengen de maños er weinig van terecht.  Dat bleek nog maar eens op het veld van het bescheiden Recreativo Huelva.  De bezoekers kwamen wel nog op voorsprong via Diego Milito, maar keken nog voor de rust tegen een achterstand aan.  Martins was de grote man bij Recre en bezorgde met twee goals zijn team een broodnodige zege.  De Andalusiërs hebben nu twee punten voorsprong op de degradatieplaatsen en amper drie puntjes achterstand op nummer negen Real Zaragoza.

Getafe miste dit seizoen compleet zijn start, maar heeft zich intussen goed herpakt. De Madrilenen hielden de drie punten thuis tegen rode lantaarn Levante, al ging dat niet zonder moeite.  De ploeg uit Valencia kwam op voorsprong via man in vorm Riga, die in twee tijden een strafschop omzette.  In de tweede helft zette Getafe de situatie nog recht. Braulio kroonde zich met twee treffers, waarvan één in blessuretijd tot de man van de match.  Dankzij een 13 op 15 is de ploeg van Laudrup intussen opgeklommen naar de tiende stek.  Levante blijft troosteloos laatste.

Sevilla blijft op zoek naar zichzelf.  Terwijl de Andalusiërs het in Europa meer dan behoorlijk doen, wil het in eigen land niet lukken.  Het bescheiden Almería maakte het de bezoekers behoorlijk lastig door amper ruimte weg te geven.  Dat rendeerde en in de slotminuten kon de thuisploeg zelfs nog de zege naar zich toe trekken.  Acasiete strafte een foutje van Sevilla genadeloos af en bezorgde zijn team de drie punten.  Almería springt met die zege zelfs over Kanouté en co naar de twaalfde plaats.  Sevilla staat slechts veertiende, met amper twee punten meer dan de degradatieplaatsen, maar heeft nog steeds een wedstrijd minder gespeeld.

De laatste wedstrijd van de speeldag was de confrontatie tussen Deportivo en Osasuna, belangrijk met het oog op de degradatiestrijd. Het was de ploeg uit Pamplona die aan het langste eind trok en de crisis bij Depor zo vergrootte.  Plasil bracht de bezoekers op voorsprong, maar Rubén Castro leek met een treffer in de slotfase zijn ploeg nog een punt te bezorgen.  Dady besliste daar echter anders over en bezorgde Osasuna zo drie gouden punten.  De ploeg van (bankzitter) Portillo wordt vijftiende, terwijl Deportivo naar de achttiende plaats zakt.