'Scheidsrechters doen het goed'

Nico Wieme
| 0 reacties
'Scheidsrechters doen het goed'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Meer dan tienduizend lezers van Het Nieuwsblad namen onlangs deel aan een enquête. Gisteren kreeg u deel 1 te lezen. Vandaag deel 2 van de resultaten: bondscoach René Vandereycken en de Belgische arbitrage.

Bondscoach
Niet alleen binnen de Belgische voetbalbond (KBVB) heerst er verdeeldheid over bondscoach René Vandereycken, ook de lezers van Het Nieuwsblad reageren uiteenlopend op zijn werk. 52% van de ondervraagden wil dat Vandereycken stante pede aan de deur gezet wordt. 48% wil wel met hem door. In de veronderstelling dat de Limburger kort na Nieuwjaar een nieuw contract tekent, zullen zowel de KBVB als de voetballiefhebbers daarmee moeten leren leven. De tweedracht in de Wetstraat zet zich ook verder in de Houba De Strooperlaan.
 
Niveau arbitrage
De arbitrage in ons land kan op meer eensgezindheid rekenen. 77% van de lezers vindt die goed, 4% zelfs zeer goed. Dankzij de technologische spitsvondigheden van Belgacom TV worden allerlei spelfasen (penalty’s, buitenspel enz.) tot in de kleinste details weergegeven. De scheidsrechters worden daarbij met argusogen gevolgd. Dit weerhoudt de voetballiefhebbers er absoluut niet van om de arbitrage positief te beoordelen. Toch zou u de ref graag wat hulpmiddelen aanreiken. Een meerderheid van 71% vindt zelfs dat een wedstrijd gerust mag onderbroken worden zodat de man in het zwart videobeelden van betwiste fasen kan bekijken.
 
Scheidsrechters
Binnen het scheidsrechtersgild staat Frank De Bleeckere met stip op één genoteerd. Niet minder dan 5 510 respondenten hebben hun stem uitgebracht op de Oost-Vlaming. Efong Nzolo volgt op ruime afstand (25%). Al de rest, 24 man sterk, loopt er voor spek en bonen bij (3% of minder).
 
Discrepantie
Toch wel eigenaardige resultaten, die mijns inziens enige discrepantie inhouden als u ze wat beter analyseert. Ruim driekwart van de lezers vindt de Belgische arbitrage goed tot zeer goed, maar tweederden van de stemmen gaat slechts naar twee scheidsrechters. Nzolo leidde dit seizoen in de Jupiler League tien matchen, De Bleeckere slechts vijf. Dat betekent vijftien partijen op een totaal van 151. De respondenten geven dus maar 33% stemmen (verdeeld over de overige 24 referees, wat neerkomt op gemiddeld 1,375% per arbiter) aan 90% van de wedstrijden. Maar toch bent u tevreden over onze fluiteniers in het algemeen. Misschien biedt dit wel enige stof tot nadenken…
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties