De Witte: 'Op weg naar 16 clubs en play-offs'

Nico Wieme
| 0 reacties
De Witte: 'Op weg naar 16 clubs en play-offs'
Foto: © SC

Het is de Profliga menens wat de hervorming van de Jupiler League betreft. Er stonden afgelopen week maar liefst vier vergaderingen op de agenda. De onderhandelingen evolueren in de richting van een klassieke competitie met 16 clubs en play-offs.

De Profliga vergaderde deze week drie keer in beperkt comité, dat betekent met slechts zes clubs aan de onderhandelingstafel. Vrijdag waren alle 18 eersteklassers uitgenodigd en werden de verschillende invalshoeken bekeken. “We gaan vooruit”, is voorzitter Ivan De Witte optmistisch. “We gaan in de richting van een klassieke competitie met 16 clubs, die gevolgd wordt door play-offs. Momenteel zijn er nog enkele knopen door te hakken om aan de broodnodige tweederde meerderheid te komen”, aldus De Witte, die niet in details wilde treden.
 
Volgens Gazet van Antwerpen is het duidelijk dat er na het seizoen 2008-2009 niet minder dan vier (!) dalers zouden zijn. Het laat zich raden dat niet alle clubs daarmee akkoord gaan, ook al staan er financiële compensaties tegenover.
 
Ook over de play-offs is het laatste woord nog niet gevallen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het puntenaantal van de deelnemers na de reguliere competitie? Begint iedereen weer vanaf nul of niet? Hoe worden de UEFA Cupplaatsen verdeeld, vóór of na de eindronde? “We zijn al over halfweg, pakweg aan 70%”, aldus De Witte.
 
Een niet onbelangrijk (financieel) detail zijn de televisierechten voor het contract 2008-2011, die aan de hervorming zouden gekoppeld worden. Eerst moet er beslist worden welk product aan de zenders voorgesteld wordt (met of zonder play-offs). Bovendien liggen enkele grote clubs dwars aangezien zij van mening zijn dat hun televisierechten ondergewaardeerd worden. “Er is veel interesse, zelfs uit het buitenland. Ik denk wel dat we de 36 miljoen die we momenteel per seizoen krijgen, kunnen bekomen”, stelde de Profligavoorzitter.
 
De volgende vergadering staat begin februari op het programma. Er werd nu al beslist dat er niet gestemd zal worden over de projecten. De Witte wil ten laatste eind februari tot een akkoord komen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties