Tunesië makkelijk voorbij Bafana Bafana

viki meeuwis

Tunesië gaat na de overwinning op Zuid-Afrika aan de leiding in groep D. Dos Santos bracht Tunesië al vroeg op voorsprong. Bij de rust stond Zuid-Afrika al 3-0 achter. Mphela kon de eerredder binnenwerken voor Zuid-Afrika.

In de achtste minuut kwam Tunesië al op voorsprong nadat Dos Santos de bal na een pas van Ben Saada in doel kon werken. De Zuid-Afrikaanse ploeg, Bafana Bafana, genoemd, probeerde zich terug in de wedstrijd te knokken maar echt goed lukte dat niet. De verdediging van Zuid-Afrika begon het te begeven en iets voor het half uur kon Ben Saada de 2-0 relatief makkelijk binnenwerken. Een fout in de defensie bij Zuid-Afrika bezorgde Tunesië nog voor de rust de 3-0 voorsprong. Een slechte pass van Morris gaf Dos Santos de kans om met de bal aan de haal te gaan en keeper Josephs te verschalken. Morris kreeg iets later de kans om zijn fout goed te maken maar zijn kopbal kwam op de dwarslat terecht.

Na de rust bleef Zuid-Afrika zoeken naar een opening maar wederom slaagde het er niet in. Zowel Modise als Zuma schoten de bal vanop serieuze afstand over het doel. Thembinkosi Fanteni besloot dan weer in het zijnet. Bafana Bafana probeerde wel maar verder dan een een aantal lange ballen van Zuma en Mphela geraakten ze niet. Bij Tunesië liet Dos Santos nog de kans op een hattrick liggen toen hij vanop korte afstand de bal hoog over het open doel schoot.

Steven Pienaar van Everton kwam nog dichtbij een doelpunt van Zuid-Afrika maar zijn doelpoging ging ver naast de goal. Enkele minuten later was het weer Pienaar die aan de bal kwam. Zijn corner bereikte invaller Elrio Van Heerden van Club Brugge die de bal van kortbij over doel schoot. Naar het einde van de wedstrijd toe liet Pienaar zien wat hij betekent voor het Bafana Bafana team toen hij drie verdedigers uitschakelde en de bal naar Mphela speelde die de bal binnentrapte.

Tunesië staat nu met vier punten uit twee wedstrijden bovenaan in groep D. Dat betekent dat Tunesië genoeg heeft aan een gelijkspel tegen Angola aanstaande donderdag genoeg heeft om de kwartfinales te bereiken. Dat geldt voor Angola eveneens.

Tunisië: Kasraoui, Haggui, Mikari, Ben Fredj, Jaidi, Ben Saada, Nafti, Mnari (Zouaghi ‘75), Traoui, Chikhaoui (Jemaa ‘80), Santos (Ben Dhifallah ‘66)

Zuid-Afrika: Josephs, Masilela (Evans ’62), Mokoena, Morris, Mhlongo, Moon, Modise, Pienaar, Chabangu (Van Heerden ’46), Zuma, Fanteni (Mphela ’60)

Goals: Santos (’8 ; 1-0), Ben Saada (’32 ; 2-0), Santos (’34 ; 3-0), Mphela (’87 ;3-1)

Gele kaarten: Ben Fredj