Tagliavento een maand geschorst in Italië

Nico Wieme
| 0 reacties
Tagliavento een maand geschorst in Italië
Foto: © SC

Scheidsrechter Paolo Tagliavento eiste woensdag een hoofdrol op tijdens de UEFA Cupmatch tussen Anderlecht en Bordeaux. De Italiaan zou in eigen land geschorst zijn na enkele discutabele beslissingen.

Italiaan vervangt Tsjech
Anderlecht kreeg woensdag de Paolo Tagliavento als scheidsrechter voorgeschoteld. Op zich niets noemenswaardig, ware het niet dat de man in kwestie zich bewust of onbewust in de kijker floot. De Italiaan kreeg de wedstrijd toegewezen nadat zijn Tsjechische collega, Pavel Kralovic, maandag ‘geblesseerd’ afhaakte. Volgens Anderlechtdoelman Daniel Zitka voelde de UEFA nattigheid omdat er bij paars-wit maar liefst drie Tsjechen spelen.
 
De Italiaanse vervanger kende Bordeaux dan een discutabele strafschop toe, moeide zich tijdens de rust in de Anderlechtkleedkamer en stelde zich hautain op. Bovendien blijkt de man in eigen land een schorsing opgelopen te hebben omdat hij nogal lichtzinnig elfmeters fluit.
 
Geschorst in Italië
Het Nieuwsblad pakte gisteren met het nieuws uit dat arbiter Tagliavento in Italië een maand geschorst is na het leiden van de wedstrijd tussen Inter en Empoli op 3 februari. De Italiaanse ref floot in die wedstrijd twee discutabele strafschoppen, waardoor de Italiaanse scheidsrechterscommissie de man een maan op non-actief zette. Eerst gaf hij de Milanezen een penalty nadat Vannuchi de bal in het aangezicht kreeg. Handspel, zo besliste de man en legde de bal op de stip. “Het was duidelijk tegen het gezicht en zelfs als het tegen de hand was geweest, was het aangeschoten bal en dus geen strafschop”, zo oordeelt ex-collega en topscheidsrechter Pierluigi Collina, die nu verantwoordelijk is voor de scheidsrechtersaanduidingen. Tijdens die wedstrijd kreeg ook Empoli een zeer twijfelachtige strafschop, deze werd echter gemist.
 
Sindsdien leidt Tagliavento dus geen wedstrijden meer in de Serie A voor de periode van een maand. En dit is niet voor het eerst. Ook in december, na Sampdoria-Reggina, mocht hij al een maand lang niet fluiten. In Italië gebeurt het vaker dat arbiters na een slecht optreden een tijdje aan de kant gelaten worden.

Italiaans schandaal
Ook voor ex-Anderlechtspeler Walter Baseggio is Tagliavento geen onbekende. In zijn periode bij Treviso kreeg de ex-Anderlechtmiddenvelder rood van de man na protest naar aanleiding van, u raadt het al, een onterecht toegekende penalty.

Tagliavento floot zich al een serieuze reputatie bijeen in Italië. In 2006 moest hij ook voor de rechtbank verschijnen in het Italiaanse voetbalschandaal rond vervalste matchen, waarbij Juventus naar de Serie B werd teruggezet en onder andere Milan en Fiorentina een groot aantal minpunten kregen. Daarin werd de man echter vrijgesproken. Toch raar dat de UEFA juist op zo iemand een beroep doet voor een wedstrijd in het kader van de zestiende finales van de UEFA Cup.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties