Rafati over zijn blunder: 'Een communicatiefout'

Nico Wieme
| 0 reacties
Rafati over zijn blunder: 'Een communicatiefout'
Foto: © SC

Borussia Dortmund speelde vrijdag 1-1 gelijk tegen Hertha Berlijn. Eigenlijk een treurige wedstrijd, ware er niet het grote lachnummer in de 53ste minuut geweest…

In bovenvermelde minuut toonde scheidsrechter Babak Rafati plotseling de rode kaart aan Marko Pantelic. De Serviër begreep er niets van. Tegenover Bild am Sonntag verklaarde hij: “Ik was totaal verrast. God zij dank werd alles snel opgehelderd. Geen probleem, fouten kunnen gebeuren.”
 
Pantelic moest bang afwachten. Pas nadat Rafati na woedende Berlijnse protesten zijn vierde official, Sascha Thielert, raadpleegde, merkte de scheidsrechter nog op tijd dat hij een enorme fout begaan had. Het was niet Pantelic, maar Herthatrainer Lucien Favre die bestraft moest worden. De Zwitser had bij een akkefietje langs de zijlijn lijnrechter Holger Henschel bij de lurven gegrepen en hem met een ostentatief gebaar voor gek verklaard. De Duitse voetbalbond heeft een onderzoek ingesteld. Een boete dreigt voor de coach, mogelijk zelfs een schorsing.
 
Hoe kon dit misverstand ontstaan? Bild am Sonntag vond de verklaring. Het was een communicatiefout van de scheidsrechter. Rafati gaf nadien eerlijk toe: “Ik heb een teken van de vierde official gekregen. Hij zei mij dat onze assistent fysiek belaagd werd en dat hij voor gek verklaard werd. Dan heb ik Pantelic rood gegeven. Onmiddellijk maakte mijn assistent mij erop attent dat het niet de speler, maar de trainer was die in de fout ging.” Rafati zette zijn fout direct recht. Bij Pantelic verontschuldigde hij zich met een handdruk. “Het spijt me. Een misverstand. Je mag op het veld blijven”, zei de man in het zwart.  
 
Het is niet de eerste keer dat in de Bundesliga een scheidsrechter terugkomt op een getrokken rode kaart. Op 6 november 2004 trok referee Lutz-Michael Fröhlich in de wedstrijd van Bayern München tegen Hannover 96 rood voor Michael Ballack. Na interventie van de vierde official kwam ook deze scheids op zijn beslissing terug en bestrafte met Bastian Schweinsteiger de echte dader.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties