Column Standard en de eruptie van de vulkaan

Thomas Dubois
| 7 reacties
Standard en de eruptie van de vulkaan
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tous ensembles! Tous Ensembles! Standard is kampioen en dat is verdiend te noemen, na meerdere keren net niet is het nu net wel.

Die meerdere keren net niet zorgt ervoor dat Standard dit jaar kampioen werd. Al de tegenslagen van de afgelopen jaren (tweede plaats, verloren bekerfinale,…) bundelden zich dit seizoen in een positieve brok energie. Spelers als Onyewu, De Camargo, Defour, Fellaini brachten die sterke wil over op hun ploegmaats die op hun beurt gezamenlijk nog eens extra gestimuleerd werden door het rode leger: de supporters van Standard die zich dit jaar alvast de geschiedenisboeken inzongen.
 
Drie speeldagen voor het einde, uitgerekend tegen rivaal Anderlecht werd het pleit beslecht. Nog steeds slaagde geen enkele ploeg erin om Standard te verslaan in de competitie. Verder konden enkel Cercle en Gent (tegen een B-elftal) een wedstrijd tegen de Rouches winnend afsluiten in wat nu de Cofidis Cup heet.
 
Luik heeft er een feestnacht opzitten. Naar verluidt 25.000 supporters zouden de stad en z’n cafés onveilig gemaakt hebben, met slechts enkele problemen tot gevolg. Wat gisterenavond op Sclessin te zien was, was het ontploffen van een vulkaan die al 25 jaar op eruptie wachtte. De ontlading was groot na affluiten, de spelers van Anderlecht, scheidsrechter incluis, konden niet vlug genoeg in de kleedkamer zijn. Ze wisten wat zou volgen. Een ware overrompeling door Luikse fans die de groene mat op het afgesproken teken omtoverden in een rode vuurzee.
 
Spelers werden omhelsd en uitvoerig bedankt. Zinedine Zidane keek en zag dat het goed was. Veel schoon volk overigens gisterenavond op Sclessin, naast Yves Leterme die al dagen vooraf de zenuwen amper de baas kon, was ook de top van de Waalse politiek aanwezig. Net zoals heel wat ex-spelers zoals Renard en Deflandre die de Luikse furie nog steeds in het hart dragen. Want Standard was, is en blijft een fenomeen ondanks het lange wachten op een grote prijs.
 
Volgend jaar wacht de derde voorronde van de Champions League, een moeilijke opdracht maar zorgen voor later. Als Standard de ploeg bijeen kan houden dan is het mogelijk om door te stoten, anders zal het nog steeds moeilijk blijven. De ploeg mist te veel ervaring. Na de kater te verwerken is de ploeg bijeenhouden de grootste bekommernis nu. Fellaini staat in de belangstelling van Real Madrid, Defour flirt al meer dan een jaar met Ajax, terwijl Jovanovic en Mbokani al eerder aangaven niet weigerachtig te staan tegenover een transfer. Vier basispionnen die dan plots dreigen weg te vallen en de ploeg om zouden toveren in los zand.
 
Het jeugdige enthousiasme heeft het dit seizoen gedaan. Standard besliste het kampioenschap op het veld, tijdens die 90 minuten dat er gevochten moest worden. Dat in combinatie met een ongelofelijke regelmaat, maakt dat we dit jaar een oververdiende kampioen hebben. Anderlecht en Club Brugge zullen tevreden moeten zijn met de tweede of derde plaats onder elkaar te verdelen. Regelmaat was bij hen de ontbrekende factor. En toch zullen ze bij Club nog eens terugdenken aan de onterecht afgekeurde goal van Sterchele tegen Standard die het kantelmoment in de competitie betekende. Het verschil tussen winst en verlies is klein, maar kan grote gevolgen hebben.
 
Het zal de Rouches niet deren. De rest van de competitie moet nu nog één groot feest worden, en gefeest zal er… (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties