Analyse Moeskroen: 'Kleurloos seizoen op Le Cannonier'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Moeskroen: 'Kleurloos seizoen op Le Cannonier'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Na de winterstop vertrok Moeskroen met 22 punten op de negende plaats. Geen slecht resultaat maar toch werd er een trainerswissel doorgevoerd. Enzo Scifo kwam in de plaats van Marc Brys, die slechts een half jaar actief was bij de club uit Henegouwen.

De eerste wedstrijden in de terugronde waren meteen enkele zware dobbers voor Scifo en zijn ploeg. Moeskroen moest eerst naar het Jules Ottenstadion om daar AA Gent partij te geven. Die wedstrijd bracht niet meteen de zo gewilde omschakeling voor Moeskroen. Het verloor uiteindelijk met 2-1. Na deze nederlaag was het zaak voor de nieuwe trainer om punten te pakken. Tegen degradatiekandidaat Sint-Truiden geraakte Moeskroen niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Het zou even duren vooraleer Scifo Moeskroen terug op de rails kreeg. In de volgende vier wedstrijden, uit bij Bergen en Anderlecht en thuis tegen Westerlo en KV Mechelen behaalde Moeskroen een nul op twaalf. Menigeen begon al te twijfelen of de trainerswissel wel een goede keuze was geweest.

Vanaf de 25e speeldag keerde het tij . Scifo zou bewijzen dat hij de juiste keuze was om Moeskroen te coachen. Van de resterende tien wedstrijden zou Moeskroen er maar liefst zeven winnen. En niet van de minste ploegen. Zo moest Club Brugge op Le Cannonier het onderspit delven. Deze zege was het begin van een ware revival bij Moeskroen.

Tegen Charleroi zou Moeskroen een ruime 3-1 zege boeken. Net voor het half uur had Walter Bassegio laten zien dat er voor hem in de Jupiler League nog plaats was. In de wedstrijden tegen Racing Genk, Standard en Roeselare ging Moeskroen wel onderuit. Vooral de 3-1 nederlaag op Genk lag Moeskroen zwaar op de maag. Tegen Standard werd dan weer met slechts het kleinste verschil verloren.

Moeskroen won ook de wedstrijden tegen Dender, Zulte Waregem, Brussels en Cercle Brugge. Op de laatste speeldag haalden ze het ook van Germinal Beerschot. Een laat doelpunt van Custovic op aangeven van Bassegio bezorgde de Henegouwers de overwinning. Moeskroen kan terugblikken op een geslaagde tweede helft van het seizoen, die weliswaar slecht begon, maar met tien overwinningen zeker niet slecht genoemd kan worden.

* WINTERTRANSFERS

Walter Bassegio werd tijdens de winterstop binnengehaald, maar hij was niet de enige. In de laatste 25 uur van de transferperiode legde Excelsior Moeskroen nog vier nieuwe spelers vast. De eindrush begon met de handtekening van Alin Stoica. De creatieve middenvelder ondertekende een contract tot het einde van het seizoen. Van Genk werd de linksback Gonzague Vandooren aangetrokken, van Sint-Truiden de aalvlugge Zuid-Afrikaan Asanda Sishuba. Beide spelers werden door hun club naar de B-kern verwezen. Ook opmerkelijk was de transfer van Jonathan Walasiak, ooit nog international, maar na zijn omzwerving bij Metz nooit meer de oude bij Standard.

Ook bij de uitgaande transfers enkele bekende namen. Zo vertrok Alioune Kébé naar Gueugnon. Ook Sanchez vertrok, maar hij zocht het dichter bij huis. Hij koos voor Dender.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Niet Custovic werd topschutter bij Moeskroen, maar wel Bertin Tomou-Bayard. De aanvaller scoorde elf doelpunten voor Les Hurlus. Voor de 29-jarige spits in Moeskroen neerstreek voetbalde hij ook al in de Franse tweede klasse (Brest) en in China. Vorig seizoen scoorde hij zeven doelpunten, maar daar ging hij dit seizoen vlot over. De echte revelatie van Moeskroen werd pas op het einde ontdekt. De jonge Idir Ouali kwam na nieuwjaar voor het eerst bij de selectie en in maart pikte hij zijn eerste doelpuntje mee tegen Club Brugge. Ook nadien bleef de 19-jarige speler het uitstekend doen. In 600 minuten speeltijd die hij kreeg, wist hij toch vijf treffers te maken.

Alin Stoica dacht met een overstap naar Moeskroen een goede stap te hebben gezet in zijn verdere carrière. De creatieve middenvelder, die zijn contract bij AA Gent in onderling overleg verbrak, werd herenigd met zijn ex-Anderlechtmaatje Walter Baseggio. Ook trainer Enzo Scifo was een oude bekende. Toch werd het een avontuur in mineur voor de Roemeen. Hij kwam niet verder dan vijf kleurloze invalbeurten en lijkt op zoek te mogen naar zijn negende werkgever.

* EVALUATIE

Moeskroen deed het niet echt slecht dit seizoen, al zat er misschien wel meer in. Vooral de trainerswissel Marc Brys - Enzo Scifo had niet meteen het juiste effect. Gelukkig kreeg Scifo na enige tijd de ploeg nog wel op de rails zodat Moeskroen eigenlijk nooit een probleem kende om zich te handhaven in de hoogste klasse. Vooral in de laatste negen wedstrijden van de competitie sprokkelde het nog heel wat punten zodat het uiteindelijk op een elfde plaats terecht kwam.

* VOLGEND SEIZOEN

Volgend seizoen geen Steve Dugardein meer in het shirt van Moeskroen. De 34-jarige speler speelde tegen Germinal Beerschot zijn laatste wedstrijd. Zeventien jaar speelde hij in de rood-witte uitrusting, maar volgend jaar gaat hij aan de slag bij OH Leuven. Ook Alin Stoica zal niet meer op Le Cannonier rondlopen. De ex-middenvelder is al een tijdje onvindbaar en kwam nauwelijks in actie bij Moeskroen.

Moeskroen zou maar al te graag vervangers willen vinden voor Charlet, Teklak, Dugardein, Toyes, Coto, Deranja, Fellahi, Grondin, Palencia en Jacobo. Zij mogen allen vertrekken, maar zolang er geen nieuwe spelers bijkomen blijft de kans bestaande dat ze toch mogen blijven. De Henegouwse club blijft zoeken en zou maar al te graag Smolders (Charleroi) en Gorius (Brussels) binnenhalen voor volgend seizoen. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties