Turkije: veel talent, maar onvoorspelbaar

Nico Wieme
| 0 reacties
Turkije: veel talent, maar onvoorspelbaar
Foto: © SC

Binnen exact twee weken wordt het startschot voor het EK voetbal gegeven. Onze reeks, waarin we alle landen voorstellen, is vandaag gewijd aan Turkije.

The road to Euro 2008: moeizame kwalificatie
 
Turkije kon zich pas op het laatste nippertje plaatsen voor het EK. Tot de voorlaatste speeldag hadden zij in groep C een achterstand van twee punten op Noorwegen. De Grieken waren toen al zeker van deelname. Op 17 november legde Turkije met een 1-2-zege bij de Noren de basis voor de kwalificatie. Door die overwinning sprongen ze over de concurrent naar de tweede plaats. Dankzij een moeizame 1-0 thuis tegen Bosnië-Herzegovina mocht Turkije zich opmaken voor deelname aan het EK.
 
De bondscoach: Fatih Terim
 
Sinds 2005 is Fatih Terim de nationale selectieheer bij de Turken. Wat hem als speler niet lukte – succesvol zijn – kon hij als trainer wel waarmaken. In de periodes 1996-2000 en 2002-2004 behaalde Terim 4 titels, 2 bekers en een UEFA Cup met Galatasaray. Tussendoor trainde hij Fiorentina en AC Milan. Tussen 1993 en 1996 leidde Terim al eens het nationale elftal. Op het EK van 96 ging Turkije eruit in de eerste ronde. Het WK 2006 werd niet gehaald. Terim heeft 66 wedstrijden als A-coach op zijn palmares.
 
De sterspeler: Hamit Altintop
 
De echte ster van Turkije, Hakan Sükür, is niet geselecteerd. Zijn rol wordt overgenomen door Hamit Altintop. De Bayernspeler is een van de beste middenvelders van de Bundesliga. Zijn lange-afstandsschot is fenomenaal en hij creëert veel kansen voor de anderen. Vorig seizoen nam Bayern hem over van Schalke 04. Als international begon hij in 2004. Hij verzamelde tot nu toe 40 caps en scoorde twee keer. Op 27 maart blesseerde hij zich tegen Wit-Rusland. Hij rekent er wel op om hersteld te zijn tegen juni.
 
De joker: Arda Turan
 
Dé verrassing bij de Turken zou wel eens Arda Turan kunnen worden. Deze 21-jarige linkerflankspeler wordt beschouwd als een van de grootste talenten van zijn land. Arda genoot zijn jeugdopleiding bij Galatasaray, maar werd in 2005 uitgeleend aan Manisaspor. Vorig seizoen keerde hij terug naar Istanbul en sindsdien is hij een onmisbare schakel in de ploeg. Op 16 augustus 2006 maakte hij zijn debuut als international tegen Luxemburg. Tot nog toe behaalde Arda 16 A-caps, scoren deed hij nog niet.
 
Pronostiek
 
De Turken beschikken over een bijzonder getalenteerd maar even onvoorspelbaar team. De jongens van coach Fatih Terim gaan met de billen bloot in de openingsmatch tegen Portugal en komen die klap nooit meer te boven. Een troosteloze laatste plaats in groep A is het gevolg.
 
 
Alles over het EK 2008 vind je ook terug op onze deelsite :
www.ek-2008.be
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties