Fluminense naar finale Copa Libertadores

Mathias Dumarey

Het Braziliaanse Fluminense uit Rio de Janeiro heeft zich voor het eerst in z'n geschiedeins geplaatst voor de finale van de Copa Libertadores. Kind van de rekening werd de Argentijnse topploeg Boca Juniors.

Fluminense plaatste zich voor de eindstrijd van het Latijns-Amerikaanse equivalent van de Champions League na een 3-1 overwinning in de return tegen Boca Juniors. In Buenos Aires was de heenwedstrijd op een 2-2-gelijkspel geëindigd.

In een volgepakt Estádio do Maracaña was Boca Juniors aanvankelijk de betere ploeg met spits Martin Palermo als gevaarlijkste man. Nadat de bezoekers tal van kansen misten in de eerste helft, kwamen ze toch verdiend op voorsprong na een uur spelen. Palermo kopte een voorzet van Jesús Datolo voorbij een kansloze doelman Fernando Henrique.

Fluminense had nog een halfuur waarin het de scheve situatie kon rechtzetten en het deed dat ook met verve. Vijf minuten na de openingsgoal schoot Washington raak uit een vrije trap en kroonde Hugo Ibarra (Boca Juniors) zich tot pechvogel van de dag door het leder voorbij zijn eigen doelman te werken. In een mum van tijd stond het 2-1.

Boca Juniors pakte nog uit met een slotoffensief om nog verlengingen af te dwingen. Doelman Henrique ontpopte zich tot held van de avond door pogingen van Sébastian Battaglia en Palermo te keren en als hij dan toch geklopt was kreeg hij assistentie op de lijn van zijn ploegmaat Thiago Silva. Een nieuwe kopbal van Palermo en een omhaal van Datolo werden opnieuw gekeerd door Henrique. Diep in de blessuretijd bezorgde Dodo de thuisploeg zekerheid over de finaleplaats nadat hij geklungel van Rodrigo Palacio afstrafte.

In de finale ontmoet Fluminense het Ecuadoriaanse LDU Quito. Ook dat team staat voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis in de finale van de Copa Libertadores.