Analyse Venijn zit in de staart

Tonnelier Caroline
Venijn zit in de staart

Op een boeiende vijfde speeldag werden heel wat duels in de slotfase beslist. Barça, Real en Almería pakten in blessuretijd nog de zege. Kort voor tijd vielen er ook nog winning goals voor Mallorca en Getafe. Villarreal en Valencia blijven leider.

Mestalla kon gisteren nog eens genieten. Valencia was uitstekend op dreef tegen Deportivo La Coruña. Vooral aanvallend was het snoepen met het trio Villa-Mata-Joaquin. Samen waren ze verantwoordelijk voor vier doelpunten, waarvan topschutter Villa er twee voor zijn rekening nam. Valencia lijkt stilaan opnieuw naar zijn niveau te groeien en staat bovendien nu al aan de top van het klassement.  Voor euforie is het echter nog te vroeg, want ook vorig jaar misten Los Ché hun start niet.

Villarreal kende verrassend veel moeite met Sporting Gijón, dat in de voorbije wedstrijden slaag had gekregen van Barcelona en Real. De ploeg van Pellegrini kon slechts één keer scoren bij de rode lantaarn, maar dat volstond wel voor de zege. Sporting speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en had zeker een puntje verdiend. De teller blijft voorlopig echter op nul staan.

Real Madrid moest op bezoek bij Betis, dat tegen Barcelona al een goede indruk had gemaakt. In de eerste helft konden de verdiblancos die prestatie niet bevestigen en was de landskampioen duidelijk de betere ploeg. Dat resulteerde in een voorsprong, maar na de pauze zakten de Madrilenen wat weg en kon de thuisploeg op gelijke hoogte komen. Real kreeg het nog lastig, maar won uiteindelijk toch dankzij een doelpunt van Van Nistelrooy in blessuretijd. Opnieuw een belangrijke zege dus voor Real, dat zonder te schitteren op een top-drie plaats staat.
In een spectaculaire derby moest ook Barcelona tot de blessuretijd wachten op het winnende doelpunt. De ploeg van Guardiola was duidelijk de betere, maar was na een discutabel doelpunt op achterstand gezet. Met dank aan een dramatisch fluitende Medina Cantalejo pakten de blaugranas uiteindelijk de zege via een penalty. De wedstrijd was intussen ook al een tiental minuten stilgelegd na incidenten in het Barça-vak. Zeker is dat over deze derby het laatste woord nog niet is gezegd en geschreven. Verder kunnen we opnieuw de goede prestatie, maar het gebrek aan efficiëntie bij Barcelona onthouden.

Een interessante affiche was ook de confrontatie tussen Atlético Madrid en Sevilla. De thuisploeg stelde echter teleur en miste de inspiratie om het Sevilla echt moeilijk te maken. Een doelpunt van de onvermijdelijke Luis Fabiano volstond voor de overwinning. Meteen de eerste thuisnederlaag voor Atlético Madrid, dat terugzakt naar de zevende stek.

Almería blijft meedraaien in de bovenste regionen. De Andalusiërs haalden een fel bevochten zege tegen Recreativo Huelva. Het was opnieuw man in vorm Negredo die de wedstrijd besliste. Het enige doelpunt viel pas in blessuretijd, nadat al twee Recreativo-spelers met rood van het veld waren gestuurd. De ploeg uit Huelva kon niet meer winnen sinds de eerste speeldag en zakt dus verder weg in de stand.

Getafe is behoorlijk aan de competitie gestart, wat niet kon gezegd worden van tegenstander Athletic. In Bilbao haalden de Madrilenen het met het kleinste verschil dankzij een wereldgoal van Casquero kort voor tijd. Een gevleide zege voor Getafe, gezien de vele kansen voor thuisploeg Athletic.

Na een zwakke competitiestart rukt Mallorca stilaan op in de rangschikking.  De ploeg uit de Balearen toonde zich opnieuw efficiënt en pakte een 1-2 zege op het veld van Racing Santander.  De Cantabriërs verzuimden de kansen af te maken en wachten nog steeds op hun eerste overwinning.

Een eerste zege viel er dit weekend wel te noteren voor Málaga. De Andalusiërs maakten ook hun eerste doelpunten en haalden het met bloed zweet en tranen met 2-1 van Valladolid. In de confrontatie tussen Numancia en Osasuna vielen er geen doelpunten te noteren. De thuisploeg slaagde er niet in de defensie van de ploeg uit Pamplona te ontwrichten. Beide teams verzamelden tot nog toe vier punten.