Interview Cavens: "Ik heb rust en stabiliteit gevonden"

Steurbaut Kersten
| 1 reacties
Cavens: "Ik heb rust en stabiliteit gevonden"
Foto: © SC

Lierse trekt vanavond naar Racing Mechelen voor de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Beker van België. Op het Lisp blijft de promotie naar eerste klasse topprioriteit, maar met Jurgen Cavens heeft de club een ervaren rat in de beker rondlopen.

Jurgen Cavens en de Beker van België. Het is een combinatie die goed samengaat. De 30-jarige aanvaller mocht de beker al twee keer in de lucht steken. Een eerste keer tien jaar geleden met .. Lierse SK. De Antwerpse club legde Standard met 3-1 over de knie. Cavens scoorde twee keer. “Ik herinner me nog alles van die wedstrijd”, glundert Cavens.
 
“Het was voor ons een fantastische belevenis. De eerste helft zaten we matig in de wedstrijd, maar in de tweede helft lukte alles. Ik was er als de pinken bij toen Runje een schot van Spiteri loste en in de slotfase legde Van Meir een vrije trap af. Ik trapte via de paal binnen.”
 
Zes jaar later pronkte hij opnieuw in het Koning Boudewijnstadion. Deze keer pakte hij met Germinal Beerschot de scalp van een andere topclub, Club Brugge. Droomt Cavens van een derde triomf met Lierse? “Als je iets kan pakken, mag je dat niet laten liggen, maar de competitie blijft voor ons toppriortieit. Daar ligt onze ambitie. De beker is mooi meegenomen.”
 
Tegen een derdeklasser zijn de kansen toch reëel om door te stoten naar de halve finale.
 
“De kansen zijn reëel, maar zij hebben ook een mooi parcours afgelegd.We mogen hen niet onderschatten. Ze hebben ook een goede ploeg die goed aan elkaar hangt. Dat merk je gewoon. Met Marcos en Da Silva hebben ze enkele balvaste jongens in de ploeg die een beslissende bal in de voet hebben. En vooraan hebben ze snelle spitsen die makkelijk scoren. We zullen zeer scherp en attent moeten zijn om hen uit te schakelen.”
 
Lierse mag met een aanvalsduo Cavens-Radzinski zeker niet klagen.
 
“Wie scoort is niet belangrijk. Uit de tweede lijn kunnen we ook een doelpunt maken. Maar het klikt wel heel goed tussen Tomasz en mij. Hij is nog altijd heel snel en weet perfect wanneer hij diep moet gaan. Ik weet waar ik de bal juist moet leggen. Het is een ideale mix met mijn vista en zijn snelheid. Dat had ik in het verleden ook met Sterchele en Dosunmu.”
 
Weet je hoe lang het geleden is dat een tweedeklasser de finale heeft gehaald?
 
“Goh, hoe lang? Dat zal wel al een tijdje geleden zijn, zeker.”
 
Van 2001. Lommel
 
“Klopt? Ja, Lommel. Dat is al even geleden.”
 
En weet je hoe lang het geleden is dat een tweedeklasser de beker heeft gewonnen?
 
“Een gokje, 1979.”
 
1956, Doornik.
 
“Die beker blijft iets extra. Je moet je gewoon amuseren op het veld en vrijuit spelen. Niet te veel nadenken. Dat hebben we de vorige wedstrijden ook gedaan. Het is niet omdat het tegen een derdeklasser is dat je het rustig aan moet doen. Dan krijg je slaag.”
 
Jurgen, de grote ploegen liggen er al uit. Dan moet je toch ambitie hebben.
 
“Het is een mogelijkheid en als je die kans hebt om een prijs te pakken, mag je die niet laten liggen. We kunnen geschiedenis schrijven, maar we moeten er niet extra op hameren. Het blijft nog ver af.”
 
Maged Samy legt de druk wel hoog met te zeggen dat jullie de beker kunnen winnen.
 
“Het is logisch dat als je ambitieus bent je dat mag uitspreken, maar hij legt geen extra druk op de groep. Het leeft wel bij de spelers. Waarom zou het ook niet kunnen? Je moet wel beseffen dat de competitie primeert. Daar mag je geen steken laten vallen.”
 
PROMOTIE
 
De promotie blijft het grote doel.
 
“Uiteraard. We hebben een schitterende reeks neergezet. Zestien wedstrijden ongeslagen. Uniek, maar dat neemt niet weg dat je dat moet kunnen vasthouden. We moeten de druk op Sint-Truiden hoog houden.”
 
Dit weekend hebben jullie de kans gemist om extra druk te leggen.
 
“Je verwacht dat niet, maar je weet dat Luik een moeilijke verplaatsing is. Thuis hebben we ook 1-4 verloren. We komen nu op twee punten met een match meer, maar zij moeten hun inhaalwedstrijd nog altijd winnen.”
 
Jullie moeten zelf nog naar Sint Truiden.
 
“Als je sterk genoeg bent, maakt dat niet uit. Op verplaatsing hebben we nog altijd niet verloren. Er kan nog veel gebeuren. Misschien staan wij op dat moment een paar punten voor en dan ligt de druk bij hen. Je mag ook Antwerp niet definitief afschrijven. Wij hebben ook tien punten achtergestaan en staan nu terug bovenaan. Als zij op Sint-Truiden kunnen gaan stunten, komen zij terug dichter.”
 
Zou promotie naar eerste ook een persoonlijke revanche zijn voor Cavens?
 
“Mijn stap terug naar tweede klasse was een bewuste keuze. Ik wist dat ik het niveau nog aankon. Een seizoen eerder beleefde ik een schitterend jaar met Sterchele. Waarom zou ik het niveau dan ineens niet meer aankunnen? Er was gewoon een andere trainer met andere keuzes. Dat was een zware periode, maar dat moet je aanvaarden. Ik heb nooit moeilijk gedaan en ben altijd blijven werken. Ik speel nu een stap lager, maar heb nog altijd de ambitie om daar terug te staan. Met Lierse dan.”
 
LE NOUVEAU CAVENS EST ARRIVE
 
Je oogt heel scherp. Is dat het verschil met de Cavens van nu en vroeger?
 
“Ik heb nooit last gehad van mijn gewicht, maar ik sta toch twee-drie kilo lichter dan in mijn periode bij Beerschot. Ik train nu meer en let meer op mijn voeding. Ik eet veel meer vis dan vlees. Vroeger was het de omgekeerde wereld. En vanaf donderdag staan er veel koolhydraten op het menu. Na de wedstrijd ga ik ook sneller naar huis, waar ik vroeger nog al eens bleef hangen. Je wordt een dagje ouder en hebt verantwoordelijkheid ten opzichte van je kind. Ik heb meer rust en stabiliteit gevonden. Het is ook leuk als je zondag eens op tijd kan opstaan. Anders blijf je misschien tot ’s middags liggen.”
 
De leeftijd speelt een belangrijke rol in dat proces?
 
“Ik ben rijper en rustiger geworden. Ook voor doel. Dat hangt allemaal samen. Het zit goed in het kopke. Na die reeks van tien wedstrijden waarin ik telkens scoor, denk je :’Zie je wel dat ik het kan.’ Ik heb er ook keihard voor gewerkt. Na een moeilijke start heb ik nooit gepanikeerd.”
 
Hard gewerkt, ook extra op afwerking?
 
“Niet speciaal. Ik heb meer op duurtraining gewerkt. Dan verschijn je ook frisser voor doel. Je moet je juiste moment kiezen om voor doel te verschijnen. Als je fysisch in orde bent, dan behoud je ook meer het overzicht.”
 
DE EGYPTISCHE CONNECTIE
 
De buitenwereld blijft sceptisch over de inmenging van Maged Samy en Wadi Degla.
 
“Het is logisch dat er commentaar op komt, maar overal worden er clubs overgenomen. Ook in de Premier League. Er gaan in België misschien nog ploegen volgen. Wij zijn ook blij met zijn komst. Hij is ambitieus en denkt al enkele periodes verder. Waar hij ook ter wereld is, hij zal de wedstrijd van Lierse altijd live volgen.”
 
Er zijn ook Egyptische spelers bijgekomen.
 
“Zij hebben een aanpassingsperiode nodig gehad, maar zij kunnen onze ploeg duidelijk iets bijbrengen. Wahed en Samir hebben zeker de mogelijkheden om in eerste klasse verder door te groeien. Ze blijven nog altijd vooruitgang boeken. De communicatie verloopt ook zeer goed. In het begin verstonden ze maar een paar woordjes Engels, maar nu gaat dat zeer vlot.”
 
 
Er vloeit nu ook veel inkt over de samenwerking met de academie van Guillou. Ben je daar zelf al een kijkje gaan nemen?
 
“Ik ben zelf nog niet gaan kijken, maar misschien zijn anderen jaloers dat het bij ons wel mogelijk is en bij hen niet. In België wordt alles heel gemakkelijk afgebroken. Maar op technisch en mentaal vlak zullen die jongens heel sterk voor de dag komen en dat is heel belangrijk in het hedendaagse voetbal. Het wordt tijd dat we iets aanmoedigen. De begeleiding van jongeren in België kan nog altijd veel beter.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties