Lyra is eeuweling

Kevin Van Cutsem
| 9 reacties
Lyra is eeuweling
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Lier viert feest. K. Lyra TSV bestaat dit seizoen immers 100 jaar, een gebeurtenis die de club niet zomaar laat voorbijgaan.

Geschiedenis
 
Op 17 januari 1909 kreeg Lyra haar eerste bestuur. De club uit Lier werd bij aansluiting het stamnummer 52 toegewezen. Lyra speelde lange tijd in de hoogste twee nationale afdelingen. De jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kende de club haar beste periode en trad ze verscheidene seizoenen aan in eerste klasse. In 1935 bereikte de Lierenaars ook de bekerfinale. Daarna zakte Lyra weg om uiteindelijk op te gaan in Lierse SK. In 1972 werd de club heropgericht. De club, die stamnummer 7776 kreeg, ging van start in vierde provinciale, maar zou snel terugkeren naar de nationale reeksen. Dit seizoen komt Lyra uit in vierde klasse.
 
Feest wordt overschaduwd
 
De club laat het eeuwfeest niet zomaar aan zich voorbijgaan. “Op 20 februari is er een jubileumbanket. Midden april komt er een retrospectieve tentoonstelling en in juli staat er een voetbalmatch tegen een eersteklasser op het programma. Tot slot zal er in het najaar ook een jubileumbrochure verschijnen. Alle zes onderafdelingen (voetbal, turnen, atletiek, tennis, basket en toneel) worden nog elk apart in de bloemetjes gezet”, meldt de club aan onze redactie. Maar de eerste festiviteiten werden tien dagen geleden al ingezet. 
 
Honderden Lyra-leden hielden toen een feestelijke optocht door de binnenstad van Lier en de jongsten onthulden een gedenkplaat aan café De Valk op de Grote Markt, waar de club werd opgericht. Het feest werd voordien wel verstoord door enkele vandalen. Die brachten op de terreinen van Lyra de tekst: ‘Lyra 7776 = 37 jaar' in grote, gele letters aan op de buitenmuur. Voorzitter Sam Wijckmans en algemeen voorzitter Louis Weckx zuchten. "Een halve eeuw speelde Lyra in de twee hoogste voetbalreeksen en meer dan tachtig jaar nationaal. Dat vandalen de mislukte fusie met Lierse van 1972 op een dag als deze willen oprakelen, is beneden alle peil”, melden beide heren op de website.
 
=> De foto’s van de optocht kan je HIER bekijken.
 
Nieuw Stadion
 
Lyra wil dit jaar ook beginnen met de bouw van een nieuw stadion aan de Hoge Velden. "Meer dan tien jaar hebben wij daarop gewacht. Het gebied, dat eigenlijk bestemd is tot woonuitbreiding, moest omgezet worden in recreatiezone en daar is een ruimtelijk uitvoeringsplan voor in opmaak. Het is een mooi verjaardagscadeau voor onze honderdjarige club", zegt voorzitter Weckx.


Enkele foto's van het huidige stadion:









































foto's: Voetbalkrant.com
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga C

Nieuwste reacties