Analyse Kloof tussen top-twee en rest groeit

Tonnelier Caroline
| 1 reacties
Kloof tussen top-twee en rest groeit

Barcelona en Real Madrid blijven week na week hun wedstrijden winnen en dat was dit weekend niet anders. De Catalanen haalden het vlot van Sporting Gijón, Real deed het wat zuiniger tegen Racing. Achtervolgers Sevilla en Valencia verloren hun matchen.

Sporting Gijón speelde een verdienstelijke wedstrijd in Camp Nou, maar kon tegen een sterk Barcelona de nederlaag niet vermijden. Met goed voetbal liepen de Catalanen in de eerste helft 2-0 uit dankzij twee treffers van Samuel Eto'o, waardoor de Kameroener al aan 21 potten zit dit seizoen. Dani Alves zorgde na de pauze nog voor de 3-0 en invaller Kike Mateo kon nog milderen. Barcelona pakte dus opnieuw een vlotte zege en behoudt de kloof van twaalf punten met Real.

Real Madrid had minder overschot thuis tegen Racing Santander. Voor de vierde keer in vijf thuismatchen haalde Real het met het kleinste verschil. Higuaín zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd, aan de overkant misten Zigic en Pereira de kansen op de gelijkmaker. Bij de Koninklijke, dat er al bij al een slappe vertoning van maakte, was Robben alweer de meest gevaarlijke man.

Sevilla zit duidelijk in een dipje en daar profiteerde aartsrivaal Real Betis optimaal van. De ploeg van Manolo Jimenez speelde een zwakke wedstrijd en ging in de slotfase, na de uitsluiting van Duscher, onderuit. Sergio Garçia en Ricardo Oliveira, in zijn eerste match terug bij Betis, waren de helden van de avond. Kanouté kon nog milderen, maar het was de ploeg van Chaparro die voor het eerst sinds 1996 nog eens met de winst ging lopen in Sanchéz Pizjuán. Betis pakt drie belangrijke punten, Sevilla ziet Real na drie nederlagen op rij verder uitlopen.

Valencia miste de kans om te profiteren van de nederlaag van Sevilla. De ploeg van Emery toonde te weinig op het veld van Osasuna en slaagde er niet in terug te komen na een doelpunt van Miguel Flaño even voor het uur. Osasuna pakt zo een belangrijke zege, die hen eindelijk nog eens van een degradatieplaats haalt. Valencia blijft hangen op de vierde stek en moet nu Villarreal naast zich dulden.

Villarreal, al enige tijd op de sukkel, kon nog eens winnen voor eigen publiek. Rossi, terug uit blessure, bewees met twee treffers zijn waarde voor de ploeg van Pellegrini. Het bezoekende Numancia kwam niet verder dan een doelpunt van Aranda en zakt na deze nederlaag terug naar een degradatiestek. El Submarino Amarillo mag blijven dromen van de Champions League.

Atlético Madrid pakte eindelijk zijn eerste overwinning van 2009. Op het veld van Recreativo, voor deze wedstrijd nochtans bezig aan een sterke reeks, volstond een sterke eerste helft voor een makkelijke zege. Forlán en Aguëro toonden zich efficiënt en zorgden voor de 0-3 rust- en eindstand. Coach Abel Resino debuteert dus met een zege, die de colchoneros op twee punten van de vierde plek brengt.

Málaga blijft het vooral op eigen terrein goed doen, al was daar in de eerste helft tegen Almería niet veel van te merken. De 0-2 voorsprong aan de rust voor de bezoekers was dan ook niet onverdiend. Na de pauze tapte Málaga echter uit een ander vaatje en zette de scheve situatie zo nog helemaal recht. Dankzij onder meer twee goals van Salva haalde de thuisploeg het nog met 3-2 en blijven de mannen van Tapia zo meedraaien in de Europese strijd.

Deportivo slaagde er niet in de drie punten te pakken op het veld van Mallorca. De thuisploeg speelde een behoorlijke wedstrijd en kwam kort na de rust op voorsprong via Verdu, maar slaagde er niet in die vast te houden. Met een fel gecontesteerde penalty kwam Depor nog langszij. Mallorca blijft ondanks dit puntje rode lantaarn.

Valladolid, dat vorige week eindelijk nog eens kon winnen, ontving thuis een van de ploegen in vorm, Athletic Bilbao. Víctor besliste met twee doelpunten een spannende wedstrijd in het voordeel van de pucelanos. Na een onterechte penalty zorgde Orbaiz in de rebound nog voor de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Basken niet meer. Valladolid wipt zo over Athletic in het klassement.

Espanyol Barcelona keerde met een punt terug naar huis na een bezoek aan Getafe. Na een misser van doelman Jacobo kwamen de Catalanen op voorsprong via aanwinst Ivan Alonso. Soldado profiteerde van defensief geklungel bij de bezoekers om de bordjes in evenwicht te brengen. Getafe was de betere ploeg in de tweede helft, maar vond ook met een man meer het winnende doelpunt niet. De Madrilenen schuiven een beetje op, Espanyol blijft voorlaatste.