AZ dan toch kampioen na zware nederlaag Ajax

Anthony Van der Planken
| 4 reacties

AZ Alkmaar is met een dagje vertraging dan toch kampioen van Nederland geworden. Door de zware nederlaag van Ajax op het veld van PSV mochten landgenoten Dembélé, Pocognoli, Martens en Swerts toch de kampioenenschaal de lucht in steken.

AZ liet gisteren zelf de kans op de titel liggen. De Alkmaarders verloren thuis met 1-2 van Vitesse Arnhem, waardoor een einde kwam aan de indrukwekkende reeks van 28 speeldagen zonder nederlaag. Bovendien moest AZ de titeldroom met minstens een dagje uitstellen. "Morgen worden we gewoon kampioen, want Ajax wint niet in Eindhoven", stelde coach Louis Van Gaal achteraf, en zo geschiedde ook.

Ajax verloor immers met maar liefst 6-2 op het veld van PSV Eindhoven. De thuisploeg kwam nog voor de rust op een 3-0 voorsprong, na doelpunten van Méndez, Affelay en Amrabat. Suarez gaf de bezoekers op slag van rust nog een klein beetje hoop, maar die verdween al gauw in de tweede helft toen Culina en Dzsudzsak aandikten tot 5-1. In de slotfase werd het nog 6-2 via Sulejmani en Bakkal.

PSV neemt zo in stijl afscheid van de kampioenenschaal, die het komende jaar in Alkmaar zal staan. Na een indrukwekkend seizoen mag AZ voor de tweede keer in zijn bestaan het kampioenschap vieren. Een feest met een Belgisch tintje, want met Moussa Dembélé, Sébastien Pocognoli, Maarten Martens en Gill Swerts heeft AZ vier Rode Duivels in dienst.