Interview De Bilde: "Het sportieve is niet belangrijkste"

Philippe Crols
| 0 reacties
De Bilde: "Het sportieve is niet belangrijkste"
Foto: © SC

Gilles De Bilde is dezer dagen het uithangbord van de EEN-reeks ‘Homeless World Cup’. Inmiddels mag hij dan wel geen coach meer zijn van de ploeg die vorig jaar aanwezig was op de wereldbeker, maar toch blijft hij nauw verbonden met het project.

De gewezen aanvaller van Anderlecht begon een hele tijd terug aan zijn moeilijke opdracht. In 2007 kreeg Gilles De Bilde (foto) de vraag om in België een ploeg van dak- en thuislozen te coachen. “We waren met enkele mensen gaan kijken naar de Homeless World Cup in Kopenhagen. Ik had al vrij snel door dat het iets serieus was. Toen de vraag kwam om een ploeg in België onder mijn hoede te nemen, heb ik toegezegd”, aldus de Brusselaar.


De Bilde kijkt ook met veel voldoening terug op zijn werk als coach. “Je beseft al snel dat het sportieve niet het belangrijkste van de hele gebeurtenis is. Al die mensen hebben hun eigen problemen. Gaande van drugverslavingen tot huisvestingsproblemen. Eigenlijk ben je wel op de hoogte van die problemen, maar slechts oppervlakkig. Het is maar door er elke dag mee geconfronteerd te worden, dat je echt gaat beseffen in wat voor een situatie die mensen zich bevinden”, aldus de voormalige Gouden Schoen. Als we hem vragen wat hij zijn jongens heeft bijgeleerd, antwoordt hij dan ook het volgende: “De vraag is misschien beter ‘Wat heb ik van hen geleerd?’.”

 

De man die tijdens de wereldbeker in Australië nog coach was van de Belgische dak- en thuislozenploeg, heeft de fakkel inmiddels doorgegeven aan zijn assistent Suliman Akajjou. Toch zit het werk van De Bilde er nog lang niet op. “Als je ziet dat hier vandaag tien ploegen aanwezig zijn, kan ik niet anders dan enorm tevreden zijn. Maar toch heb ik nog wel een groot doel en dat is om dit project ook over de taalgrens van de grond te krijgen. Omdat ik, gezien mijn verleden, in Wallonië toch ook redelijk bekend ben, hoopt de organisatie dat we in ons opzet zullen slagen”, vertelt De Bilde. “Bovendien blijf ik ook wel vanop een afstand betrokken bij de jongens die ik tijdens de World Cup onder mijn hoede had”, vervolledigt hij.

 

De Bilde mag dan wel bekend staan als Brusselaar, maar tijdens de Belgian Homeless Cup supportert hij toch voor de ploeg uit de regio Antwerpen. “Logisch, want dat zijn mijn eigen mannen, hé”, besluit hij.


Lees ook de reportage van het tornooi

Lees ook het interview met Suliman

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties