Reportage Eerste Belgische daklozentornooi is succes

Philippe Crols
| 4 reacties
Eerste Belgische daklozentornooi is succes
Foto: © SC

Momenteel loopt op EEN de reeks ‘Homeless World Cup’. Ex-voetballer Gilles De Bilde neemt er dak- en thuislozen onder zijn hoede en stoomt hen klaar voor de wereldbeker voetbal. Afgelopen donderdag werd de eerste Belgian Homeless Cup georganiseerd.

Plaats van het gebeuren was het Bosuilstadion van tweedeklasser Antwerp. Tien teams uit de steden Antwerpen, Kortrijk, Brussel, Gent, Genk, Lier en Brugge namen het tegen elkaar op. Eigenlijk was het tornooi in Antwerpen slechts een soort van try-out. Ook in Kortrijk wordt er binnenkort nog eens geoefend vooraleer het in juni te Brussel echt om de knikkers gaat. De winnaar van de Belgian Homeless Cup vertegenwoordigt later dit jaar ons land op de Homeless World Cup in Milaan.  

 

De oefengalop in Deurne was alvast een voltreffer. Het uitstekende weer mocht zeker zijn aandeel in het succes opeisen, maar het was toch vooral de vriendschappelijke sfeer onder de deelnemers en supporters die ervoor zorgde dat we konden spreken van een geslaagde namiddag. “Voetbal gebruiken als hulpmiddel om dak-en thuislozen opnieuw te integreren in onze samenleving.” Het is het doel van de organisaties vzw Open Stadion en Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. Zij lijken voorlopig in hun opzet te slagen. 

 

Bij een evenement als dit konden een aantal belangrijke mensen uiteraard niet ontbreken. Dat besefte Ludo Van Campenhout blijkbaar maar al te goed. De Antwerpse schepen voor Sport was aanvankelijk verontschuldigd, maar daagde uiteindelijk toch op. De notoire Antwerpsupporter was ook verheugd dat het eerste tornooi voor dak- en thuislozen op de naar eigen zeggen heilige grond kon plaatsvinden. Nadat Van Campenhout de aftrap van het tornooi had gegeven, kon de eerste wedstrijd beginnen. Na nog geen twee seconden had Genk de tegenstander uit Gent al op achterstand geplaatst. Meteen het startschot voor een echt voetbalfeest.

 

Daklozen worden bij het grote publiek misschien vooral geassocieerd met verslavingen en geweld, maar van dat alles was in Deurne niets te merken. Als de gemoederen tijdens een wedstrijd tussen Genk en Antwerp dan toch eens verhit geraakten, was het uitgerekend Nordine (op de rechtse foto links naast Suliman), de man die tijdens de EEN-reeks zelf meer dan eens uit zijn dak gaat, die de brandjes bluste. Nordine speelt zelf niet meer mee, maar is nu de assistent van Suliman Akajjou (op de rechtse foto rechts naast Nordine), de straathoekwerker die in de tv-reeks de rechterhand was van Gilles De Bilde. De gewezen Gouden Schoen is op zijn beurt niet langer coach van de ploeg die afgelopen zomer naar de wereldbeker ging, maar blijft wel betrokken bij het project en hoopt ook in Wallonië iets gelijkaardigs uit de grond te stampen. Bij de ploeg uit Lier staat er wel een bekende oud-voetballer aan het roer. Chris Janssens van tweedeklasser Lierse probeerde een dag na de bekeruitschakeling tegen Genk zijn jongens naar de overwinning te loodsen en genoot zichtbaar van het plezier dat zijn spelers maakten.

 

De meeste aandacht ging uiteraard naar de Antwerpse ploeg (foto onder). Die speelde niet alleen een thuiswedstrijd, maar is momenteel ook te zien op EEN. De spelers genoten van de massale publieke belangstelling en zelfs Van Campenhout liet zich niet onbetuigd. Hij supporterde alsof Antwerp opnieuw de finale op Wembley speelde. Ook keken de deelnemers van het tornooi met veel belangstelling naar enkele bekende voetballers. Spencer Verbiest, Antwerpspeler en peter van de Antwerpse daklozenploeg, kwam samen met Bas Vervaeke en Roel Van Hemert een kijkje nemen. Ook zaalvoetbalvedette Karim Bachar was van de partij.

 

Zowel Suliman als De Bilde bevestigden dat het sportieve niet echt belangrijk is, maar dat ze de daklozen vooral terug op het rechte pad willen helpen. De spelers zelf wilden uiteraard wel heel graag winnen. De finale werd uiteindelijk betwist tussen Antwerp en Gent. De bezoekers haalden het na een spektakelrijke finale die pas beslist werd na het nemen van strafschoppen. Na het tornooi kregen heel wat spelers complimenten voor het niveau dat ze haalden. Hoe dan ook lijkt het initiatief 'Belgian Homeless Cup' niet alleen op, maar vooral ook naast het veld een serieuze voltreffer.



















Lees ook het interview met Gilles De Bilde
Lees ook het interview met Suliman

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties