Analyse Alleen titelstrijd beslecht

Tonnelier Caroline
| 5 reacties
Alleen titelstrijd beslecht
Foto: © SC

Met nog twee speeldagen te gaan kroonde Barcelona zich zaterdag dankzij verlies van Real Madrid tot Spaans landskampioen. De strijd om Europa is nog niet gestreden en die om het behoud blijft ongemeen spannend.

Barcelona kon zondag als kersvers kampioen aan de partij tegen Mallorca beginnen en trad aan met een veredeld B-elftal.  Tegen zijn ex-team zorgde topschutter Eto’o nog voor de voorsprong, maar de Kameroener miste daarna de kansen om Barça een verdiende zege te bezorgen.  Het was integendeel Mallorca dat dankzij treffers van Arango en Cleber Santana de drie punten thuishield en zo op weg is naar een plaats in de linkerkolom van de eindrangschikking. 

 

Real Madrid lijkt zich sinds de nederlaag in El Clásico niet meer te kunnen opladen en ging ook op het veld van Villarreal onderuit. De Koninklijke kwam wel twee keer terug van een achterstand, maar in de slotminuut zorgde Capdevila toch nog voor de verdiende zege voor de thuisploeg. Villarreal pakt zo een belangrijke zege in de strijd om Europa. El Submarino Amarillo sluit de top-zes af, met twee punten voorsprong op Deportivo.     

 

Sevilla, zo goed als zeker van een plaats in de top-vier, moest op bezoek bij het tegen de degradatie strijdende Osasuna.  De ploeg uit Pamplona kreeg vooral in de eerste helft de beste kansen om de partij naar zich toe te trekken. In het slotkwartier kwam Sevilla nog dicht bij een doelpunt, maar geen van beide teams vond de weg naar de netten.  De puntendeling brengt Sevilla iets dichter bij de derde plaats en Osasuna dichter bij de degradatie.  

 

De confrontatie tussen Atlético Madrid en Valencia was een rechtstreeks duel om de vierde plaats. De Madrilenen waren duidelijk de sterkste en voetbalden voldoende kansen bijeen voor een afstraffing, maar konden enkel scoren via een onterecht toegekende penalty, omgezet door Forlán.  Atlético klimt zo dus naar de vierde stek en mag dromen van een nieuwe deelname aan de Champions League.  

 

Deportivo strijdt nog altijd mee om een Europees ticket en wilde dan ook graag de drie punten thuishouden tegen degradatiekandidaat Getafe.  De Galiciërs sleepten echter pas in de slotminuten een punt uit de brand via Riki na de openingstreffer van Soldado vroeg in de tweede helft.  Deportivo verliest zo terrein tegenover Villarreal en heeft nu twee punten achterstand op de zesde stek.  Getafe staat slechts één puntje boven de degradatieplaatsen. 

 

Real Betis ontving voor eigen publiek Almería, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft dit seizoen.  De bezoekers brachten een slappe vertoning en speelden bovendien zeventig minuten lang met tien man.  Betis pakte dan ook een logische en bovenal levensbelangrijke 2-0 zege, die de verdiblancos een stap dichter bij de redding brengt.  Met veertig punten heeft de ploeg uit Sevilla nu drie punten voorsprong op de achttiende stek. 

 

Met Racing Santander en Valladolid stonden twee ploegen tegenover elkaar die nog niet zeker waren van de redding.  Vooral de Cantabriërs hadden de punten nog nodig en hielden die dankzij een late treffer van Zigic, goed voor de 3-2, ook thuis.  Tot de uitsluiting van Iñaki Bea vroeg in de tweede helft was het Valladolid dat nog aan de winnende hand was en dus eindelijk nog eens de weg naar de netten had gevonden.  Beide teams hebben nu 42 punten, vijf meer dan nummer achttien Osasuna.  

 

In een wat tegenvallende wedstrijd zette Espanyol tegen verliezend bekerfinalist Athletic Bilbao opnieuw een grote stap richting behoud. Dankzij een penaltytreffer van Luis Garçia pakte de ploeg van Pochettino zijn vijfde opeenvolgende thuiszege.  De Catalanen komen zo op 41 punten. 

 

Sporting Gijón moest absoluut nog eens winnen om zijn kansen op een verlengd verblijf in eerste gaaf te houden.  Tegen Málaga, nog in de running voor een Europees ticket, pakten de Asturiërs dankzij Gerard een own goal van Rosario een verdiende 2-1 zege, de eerste overwinning in twee maanden.  Sporting klimt zo naar de zeventiende stek, voor Málaga wordt Europees voetbal halen moeilijk gezien de achterstand van vijf punten op Villarreal.  

 

Numancia en Recreativo Huelva spelen stilaan hun laatste troeven uit in de degradatiestrijd.  Het was de ploeg uit Soria die de beste kansen had, maar de mannen van Pacheta slaagden er niet in de weg naar de netten te vinden.  In de slotfase stak scheidsrechter Pérez Lasa dan maar een handje toe door de bal onterecht op de stip te leggen. Barkero nam het geschenk dankbaar aan en bezorgde Numancia drie belangrijke punten. Zijn ploeg staat nu op twee punten van plaats zeventien, Recre op vier.   

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties