Veteraan Allbäck bezorgt Örgryte eerste zege

In de Zweedse Allsvenskan werden er gisteren nog vier wedstrijden afgewerkt van de vijftiende speeldag. Het was vooral uitkijken naar het resultaat van AIK dat uitspeelde bij GAIS. Bij winst kon AIK aansluiting in de top behouden.

De verrassing kwam echter vanuit het Söderstadion, de thuishaven van Hammarby. Die kregen rode lantaarn Örgryte op bezoek. Al vroeg in de wedstrijd ging Örgryte op voorsprong dankzij een doelpunt van veteraan Marcus Allbäck. Bij Hammarby hadden de spelers het moeilijk om zich te herpakken na dit tegendoelpunt. De thuisploeg leek zonder veel zelfvertrouwen te spelen en dat bleef ook zo na de rust. De ploeg trok zich op de eigen helft terug in ging volop voor het defensieve. Trainer Tony Gustavsson zei na de match dat hij de nederlaag vooral wijt aan het feit dat de meeste van de spelers nog jong en onervaren zijn. Allbäck bezorgde zijn ploeg dan weer de zo broodnodige eerste overwinning van het seizoen.

Malmö kreeg Halmstad op bezoek. Het gaat op en af met Malmö dat wel wat puntjes pakt via gelijkspel maar niet drie punten die het zou willen binnenhalen. Ook tegen Halmstads BK geraakte het niet verder dan een puntenloos gelijkspel. Malmö moet zich dringend herpakken als het niet in de de degradatiestrijd verwikkeld wil raken. De thuisploeg kreeg kansen genoeg maar de spelers vonden steeds ofwel de keeper op hun weg ofwel de paal. Dat was onder andere het geval voor Wilton Figueiredo, Jiloan Hamad en Agon Mehmeti. Halmstad trok zich van in het begin terug op de eigen helft wat Malmö het meeste balbezit opleverde. Het werd er niet beter op toen een fikse regenvlaag tijdens de

BK Häcken trok naar de Behrn Arena waar het Örebro partij gaf. Het zou de wedstrijd worden van Jonas Henriksson die handig gebruik maakte van de passieve defensie bij Örebro om via een hattrick de wedstrijd te beslissen. Als Örebro had gewonnen dan had het aansluiting bij de top gekregen. Hoewel de thuisploeg veel balbezit had kon het er weinig nuttigs met doen. Het aantal foutieve passes liep snel op wat het voor de verdediging van Häcken makkelijk maakte. In de zeventiende minuut kon Henriksson de bal achter keeper Alvbåge een eerste keer in doel werken. Voor de rust zou Henriksson daar nog een keer in slagen, de verdediging van de thuisploeg stond erbij en keek ernaar. Na de rust kon Roni Porokara tegenprikken maar een derde goal van Henriksson leverde BK Häcken de verdiende drie punten op.

GAIS kreeg AIK op bezoek in het Gamla Ullevi Stadion. Het was een wedstrijd die AIK moest winnen om zicht op de titel te behouden. Het draaide anders uit en AIK moest zich met een puntje tevreden stellen. Het duurde een half uur voor de eerste goal viel. Tommy Lycén met een bal richting doel. Nils-Eric Johansson probeerde die weg te werken maar speelde ongelukkig genoeg de bal verder richting doel waar Daniel Örlund stond die niet meer bij de bal kon. Zo was AIK na ruim een half uur op achtervolgen aangewezen. Een halve minuut later kon Lycén voor een assist zorgen die door Pär Ericsson in doel werd gewerkt. Martin Kayongo-Mutumba kon de achterstand tot een 2-1 beperken voor de rust. In de 77e minuut kon Ivan Obolo een goede pass van Jorge Ortiz in doel werken en zo de eindstand vastleggen op een 2-2 gelijkspel. Geen goede zaak voor AIK dat met 27 punten op de vijfde plaats belandt.