Advocaat begon carrière bij failliete Haarlem

Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Advocaat begon carrière bij failliete Haarlem
Foto: © SC

Bondscoach Dick Advocaat begon zijn succesvolle trainerscarrière bij Haarlem, de club die gisteren het faillisement aanvroeg bij onze noorderburen.

In 1987 maakte Dick Advocaat zijn debuut als trainer van HFC Haarlem. "Ik heb het altijd verschrikkelijk naar mijn zin gehad bij Haarlem, twee prachtige jaren meegemaakt. Ik heb nog regelmatig contact met oud-voorzitter Aad Goedhart, door wiens aderen rood-blauw leeuwenbloed stroomt. Voor dat soort clubmensen is het in- en intriest", zegt de bondscoach in De Telegraaf.

"Je ziet het ook aankomen en Haarlem zal niet de laatste club zijn die omvalt. Maar destijds in de eredivisie zaten er ook niet meer dan 1500 toeschouwers op de tribune. Als mensen al geld in een voetbalclub steken, dan is het in een club met potentie. Bij Haarlem ontbrak die."

Haarlem was niet zomaar een voetbalclub. Het was na Sparta Rotterdam de tweede oudste club van het land, opgericht in oktober 1889. In 1946 werd het landskampioen en het won twee bekers: in 1902 en 1912. In 1982 eindigde Haarlem op de vierde plaats in de eredivisie en speelde het Europees. Ruud Gullit was toen de bekendste speler. In 1990 degradeerde rood-blauw voor het laatst uit de eredivisie.

Tijdens hun Europese campagne voltrok zich een menselijk drama. In de uitwedstrijd tegen Spartak Moskou kwamen 66 mensen om het leven bij een stadionramp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eerste Divisie

Nieuwste reacties