Het Napoli van Diego Maradona

Manuel Gonzalez
| 7 reacties
Het Napoli van Diego Maradona
Foto: © SC

Vanaf vandaag starten we met de reeks 'Vergane Glorie'. Hierin gaan we op regelmatige basis terug in de tijd op zoek naar een succesvolle periode van een bepaalde club of speler. We starten met Napoli, eind jaren '80 één van de sterkste clubs in Europa.

De geschiedenis van Napoli start in 1904 met de oprichting van Naples Football and Cricket Club. In 1922 fusioneerde deze club met Internazionale Napoli tot FBC Internaples. Vier jaar laten werd de naam veranderd naar AC Napoli, de start van een roemrijke club.

De mascotte van Napoli is nog steeds een ezel. Dit kwam omdat in de jaren '30 de club een zeer slechte reeks neerzette met als mascotte een paard. De supporters besloten het paard aan de kant te schuiven voor een ezel. 

Over de beginjaren van de club gaan we niet al te veel vertellen. Het voetbal uit de jaren '20, '30, '40 en '50 roept bij weinig mensen herinneringen op.

Bekerwinst als tweedeklasser

In 1948 werd het huidige San Paolo Stadion gebouwd. De capaciteit van het stadion werd één jaar voor de start van het WK 1990 in Italië nog opgedreven naar 78.210 plaatsen. Daarmee is San Paolo het op één na grootste stadion van Italië. Alleen San Siro in Milaan heeft een grotere capaciteit.

In 1961 degradeerde de club naar de Serie B ofwel de tweede klasse. Maar het zorgde daar wel meteen voor een huzarenstukje. Eén jaar later won Napoli de Coppa Italia door in de finale SPAL Ferrara te verslaan met 2-1. Het is nog steeds de enige keer in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal dat een tweedeklasser de nationale beker wist te veroveren.

Op 25 juni 1964 besloten de bestuurders van de club de naam van AC Napoli te veranderen naar Societa Sportiva Calcio Napoli of kortweg SSC Napoli. De blauw-witten waren intussen weer gepromoveerd naar de Serie A en ook weer gedegradeerd. Maar in 1965 bij hun terugkeer op het hoogste niveau veroverde Napoli meteen een knappe derde plaats, de beste prestatie tot dusver in de clubgeschiedenis. In 1968 werd die prestatie overtroffen, het werd vice-kampioen na het grote AC Milan.


 
De legendarische doelman Dino Zoff

De start van een grote periode diende zich aan. In de jaren '70 wist Napoli zich te verzekeren van de diensten van topspelers zoals doelman Dino Zoff en José Altafini en Antonio Juliano. Zowel in 1971 als 1974 veroverde Napoli de derde plaats in de Serie A. Twee jaar later won Napoli voor de tweede keer de Coppa Italia. Daardoor verzekerde de club zich van Europees voetbal voor het daaropvolgende seizoen.

De weg naar de top liep via het godenkind Maradona

In die Europese campagne wist Napoli door te stoten tot de halve finales, maar daarin was RSC Anderlecht te sterk. Europa had voor de eerste keer echt kennis gemaakt met Napoli. De club zat in een opwaarste spiraal en het beste moest nog komen.

De komst van de Argentijn Diego Maradona van Barcelona was een belangrijk moment in de geschiedenis van de club. In 1985 werd het team nog achtste in de Serie A, maar de Argentijn ging steeds beter spelen en drukte zijn stempel op het spel van de Zuid-Italiaanse club. In 1986 eindigde Napoli derde en één seizoen later was het raak. 

SSC Napoli pakte de scudetto, voor de eerste keer in de geschiedenis! Het realiseerde meteen de dubbel, want in de finale van de Coppa werd Atalanta Bergamo met 4-0 van de mat geveegd. Napoli blijft tot op de dag van vandaag de enige club uit Zuid-Italië die ooit de scudetto heeft kunnen winnen.



Een fragment uit de wereldberoemde opwarming van Maradona in de halve finales van de UEFA Cup in en tegen Bayern München


Eén seizoen later pakte Napoli de tweede plaats en plaatste het zich voor de UEFA Cup het seizoen erna. Daarin stootte het door tot de halve finales waarin het Bayern München trof. De heenwedstrijd in München zal voor altijd de geschiedenis ingaan als het duel waarin Diego Maradona zijn opwarming afhaspelde op de tonen van Life is Life van de groep Opus, terwijl zijn ploegmaats een serieuze opwarming te verduren kregen. Dankzij de Belgische journalist Frank Raes ging dit stukje de wereld rond. Hij had de reflex om de beelden op te vragen bij de ZDF en er een compilatie van te maken.

Winst in de UEFA Cup

Maradona was dé ster van het team en leidde zijn team naar de finale van de UEFA Cup tegen VfB Stuttgart. Napoli won de thuiswedstrijd met 2-1 via goals van Careca en Maradona himself. De terugwedstrijd in Duitsland eindigde op een 3-3 gelijkspel waardoor Napoli en Maradona de UEFA Cup in de lucht mochten steken. De club was uitgegroeid tot een echte Europese topper en Diego Maradona was een fenomeen!

Datzelfde jaar haalde Napoli ook nog de Italiaanse bekerfinale, maar die trofee moest de club aan Sampdoria laten.



Het immense San Paolo Stadion van Napoli met een capaciteit van 78.210 plaatsen

In 1990 pakte Napoli zijn tweede landstitel. Na het seizoen startte in Italië het WK voetbal. Maradona riep de Napolitaanse fans op om voor zijn thuisland Argentinië te supporteren i.p.v voor Italië, omdat de Squadra voornamelijk bestond uit spelers uit Noord-Italië. Maar op de laatste wedstrijd van het seizoen ontvouwden de tifosi van Napoli een spandoek waarop stond: Maradona, jij bent onze liefde, maar Italië is ons bloed.

De tifosi van Napoli droegen Maradona en Argentinië een warm hart toe, want alleen in Napels werd het Argentijnse volkslied niet uitgefloten. Argentinië verloor uiteindelijk de WK-finale in Rome met 1-0 van West-Duitsland. Andreas Brehme besliste de wedstrijd op strafschop. Maradona barstte in tranen uit.

Het einde van een succesvolle periode

In 1991 werd Maradona betrapt op cocaïne. Hij wordt geschorst en er volgt een transfer naar het Spaanse Sevilla. Ook daar zal hij maar één seizoen blijven en de sterspeler trekt terug naar zijn thuisland waar hij gaat spelen voor Newell Old Boys.

Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten wordt Maradona opnieuw betrapt op cocaïne. Eén jaar later keert hij terug naar Boca Juniors, de club waar het voor hem allemaal begon. In 1997 beëindigt hij zijn carrière. 

Maradona zal voor eeuwig een ster blijven in Napoli. Hij wordt aanschouwd als één van de allerbeste voetballers aller tijden. Hij liet zelfs uitschijnen dat zijn liefde voor Napoli quasi even groot is als die voor Boca Juniors. In 1986 werd hij wereldkampioen met Argentinië op het WK in Mexico. In de halve finales won Argentinië met 2-0 van onze Rode Duivels. Het is ook het WK van de fameuze hand van God in de wedstrijd tegen Engeland. Hij scoorde in die partij trouwens ook het doelpunt van de eeuw na een geweldige slalom.



De slalom van Maradona op het WK van 1986 tegen Engeland


Na het WK van 1990 won Napoli bij de start van het nieuwe Italiaanse seizoen de supercup door met 5-1 te winnen van Juventus. Aanvoerder Maradona stak de trofee in de lucht, zijn laatste bij Napoli.

Na de supercup ging het bergaf met Napoli. Sterspeler Maradona werd geschorst wegens cocaïne-gebruik en vertrok naar Sevilla. Maar ook andere toppers zoals Zola, Careca en Fonseca verlieten de club. Claudio Ranieri was trainer tussen 1991 en 1993. Hij werd opgevolgd door Marcelo Lippi die in 1994 vertrok.

Serie B en zelfs Serie C1

Uit het niks haalde de club in 1997 nog de finale van de Italiaanse Coppa, die het verloor van Vicenza. Eén jaar later degradeerde Napoli naar de Serie B. Het einde van een glorierijke periode was in zicht. Van 1996 tot 1998 speelde ook onze landgenoot Bertrand Crasson, ex-Anderlecht, voor de Napolitaanse club.

In 2000 keerde de club even terug in de Serie A, maar na één seizoen moesten ze er onherroepelijk weer uit. Het bestuur zette het seizoen erna nog eens alles op alles om terug naar de hoogste reeks te stijgen, maar dat mislukte. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Napoli werd failliet verklaard met een berg van 70 miljoen euro schulden.

In het tussenseizoen probeerden een aantal bestuursleden nog te redden wat er te redden viel. De schulden werden enigszins een beetje aangezuiverd, maar van de Italiaanse voetbalbond kreeg de club geen licentie voor de Serie B. 

Er werd dankzij huidig voorzitter De Laurentiis een nieuwe club opgericht onder de naam Napoli Soccer, die toegelaten werd tot de Serie C1. Napoli bleef één van de meest populaire clubs van het land. Zelfs in derde klasse speelde het ooit een wedstrijd voor 51.000 toeschouwers, een record in Italië.

Terug naar de Italiaanse subtop?

Twee seizoenen later promoveerde Napoli Soccer terug naar de Serie B. De club veranderde in mei 2006 weer van naam naar SSC Napoli. In het seizoen 2006-2007 eindigde Napoli tweede achter Juventus in de Serie B. Ze promoveerden beiden naar de hoogste klasse. Na zes jaar afwezigheid keerde de Zuid-Italiaanse grootmacht terug in de Serie A.


Napoli-fans vieren de terugkeer naar de Serie A in 2007


Bij hun eerste jaar terug bij de elite eindigt SSC Napoli meteen op een knappe 8ste plaats, een plek die recht geeft op Intertoto. Via deze zomercompetitie kan blauw-wit zich plaatsen voor de eerste ronde van de UEFA Cup, waarin het uiteindelijk uitgeschakeld wordt door Benfica.

Maar de club heeft de smaak weer te pakken, het proefde van Europees voetbal en doet het ondertussen weer uitstekend in de Serie A. SSC Napoli kan nog niet wedijveren met teams als Inter, Milan, Roma of Juventus, maar ze mogen stilaan terug bij de subtop gerekend worden.

In 2009 was voormalig Italiaans bondscoach Roberto Donadoni er nog even trainer, maar hij is ondertussen vervangen door Walter Mazzarri. En deze Mazzarri heeft de ploeg weer volledig op de rails gekregen. Met de Slovaak Hamsik en de Argentijn Lavezzi beschikken ze opnieuw over twee uitstekende klassespelers.


Palmares SSC Napoli

Landskampioen: 1987, 1990

Coppa Italia: 1962, 1976, 1987

Italiaanse Supercup: 1990

UEFA Cup: 1989



De volgende aflevering in deze reeks gaat over de Europacup II-zege van het Oost-Duitse 1.FC Magdeburg in 1974 en het succes van andere Oost-Duitse teams in die periode.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties