Invaller Simons wint, net als Alderweireld

Philippe Crols
| 0 reacties
Invaller Simons wint, net als Alderweireld
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Geen enkele landgenoot wist vrijdag, zaterdag of zondag een hoofdrol op te eisen in de Nederlandse Eredivisie. Toby Alderweireld was met een redding op de lijn wel belangrijk voor Ajax, maar in de stand staat PSV met Timmy Simons nog altijd op één.

PSV blijft leider in Nederland na een nipte zege in Almelo tegen Heracles (0-1). Birger Maertens was de enige landgenoot die de hele wedstrijd speelde. Bij de Eindhovenaren zaten Funsu Ojo (die vorige week nog eventjes mocht meespelen) en Stijn Wuytens niet in de kern. Timmy Simons (foto) mocht drie minuten voor tijd Orlando Engelaar komen aflossen.

Ajax klampt aan en is derde na een 0-2-zege op Heerenveen. Brian Vandenbussche stond in doel bij de Friese club, Kenny Steppe is nog steeds onbeschikbaar. De Amsterdammers misten Jan Vertonghen door schorsing, maar recupereerden Toby Alderweireld. De jonge Belg toonde meteen zijn waarde voor Ajax. Bij een 0-0-tussenstand haalde hij een bal van de lijn.

Tussen Ajax en PSV staat FC Twente nog steeds op de tweede plaats. Twente stond op bezoek bij Vitesse tot tien minuten voor tijd 1-0 achter. De Tukkers bogen de achterstand nog om, onder meer dankzij een goal van Bryan Ruiz, in een 1-2-zege. Onur Kaya viel bij Vitesse na een uur in en kreeg een gele kaart.

Tweede zege op rij voor AZ-Belgen

AZ boekte tegen Roda JC onder leiding van Dick Advocaat zijn tweede zege op rij (2-0) en handhaaft zich in de subtop. Roda moet met trainer Harm Van Veldhoven naar onder blijven kijken. Maarten Martens en Moussa Dembele begonnen bij AZ aan de wedstrijd. Dembele mocht na een uur naar de kant. Gill Swerts kwam niet in actie. Davy De Fauw en Laurent Delorge startten voor de club uit Kerkrade aan de match. Die laatste werd na een halfuur al vervangen door Arnaud Sutchuin. In het slot viel ook Jeanvion Yulu Matondo nog in. Vincent Lachambre, Bram Castro en Jamaïque Vandamme bleven op de bank. Cliff Mardulier, Kenneth Staelens en Kris De Wree behoorden, zoals wel vaker dit seizoen, niet tot de selectie van Roda.

Utrecht kan blijkbaar niet meer winnen. Thuis tegen Feyenoord bleef het zoals het begon: 0-0. Bij de club uit de Domstad behoorden Kevin Vandenbergh en Hans Somers niet tot de selectie. Dries Mertens en Jan Wuytens werkten dan weer de hele wedstrijd af. De kleine Mertens was een keer dicht bij een goal, maar de doelman van Feyenoord, Rob Van Dijk, belette de 1-0 van onze landgenoot. Utrecht is nu zevende.

VVV Venlo startte op bezoek bij Sparta met twee Belgen in de basis. Zowel doelman Kevin Begois als verdediger Ken Leemans speelden de wedstrijd uit. Die laatste pakte ook geel. Ruud Boffin en Kevin Van Dessel bleven op de bank en zagen hun club met 2-0 verliezen.

Belangrijke zeges Vleminckx en Derijck

RKC blijft laatste in de stand. Ook in Groningen viel er niets te rapen. Alexandre Di Gregorio mocht bij de club uit Waalwijk nog eens een hele wedstrijd spelen en gaf de assist voor de 2-1 in de voorlaatste minuut. Verder kwam RKC, met ook Benjamin De Ceulaer heel de wedstrijd tussen de lijnen, niet meer. Gerard Lifondja behoorde niet tot de Waalwijkse kern, bij Groningen is Sepp De Roover nog steeds out.

Nog onderaan boekte ADO Den Haag een belangrijke zege tegen Willem II (3-0). ADO is zestiende en heeft vier punten meer dan de Tilburgers, waar Bart Biemans de hele match speelde en Christophe Grégoire niet in de selectie zat.

Vrijdag al behaalde NEC met Björn Vleminckx eveneens een belangrijke zege onderaan de klassering. Onze landgenoot miste een grote kans op de 1-0 en werd tien minuten voor tijd vervangen. NEC won met 4-2 van NAC Breda.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties