Wist je dat Afrika Cup twee keer zonder finale eindigde?

Philippe Crols
| 0 reacties
Afrika Cup twee keer zonder finale eindigde?
Foto: © SC

Een groot toernooi dat eindigt zonder finale. Onmogelijk denkt u? Fout. Wist u namelijk dat zowel de Afrika Cup van 1959 als die van 1976 werden gespeeld zonder finale?

De eerste Afrika Cup werd in 1957 georganiseerd in Soedan. Er waren vier deelnemers, maar eigenlijk werd het toernooi maar met drie landen gespeeld. Zuid-Afrika werd namelijk uitgesloten als gevolg van de apartheidspolitiek. Zo kreeg Ethiopië een vrijgeleide naar de finale. Het kwam daar Egypte tegen dat in de halve eindstrijd met gastland Soedan had afgerekend. Egypte won meteen zijn eerste Afrika Cup.

 

Twee jaar later werden er slechts drie landen ingeschreven voor de Afrika Cup te Egypte. De toernooiformule moest dus gewijzigd worden. Uiteindelijk namen Egypte, Soedan en Ethiopië het in een soort van finalepoule allemaal een keer tegen elkaar op. Omdat zowel Egypte als Soedan hun eerste match wonnen, kon hun onderlinge wedstrijd doorgaan voor de finale. De beslissende match werd in het voordeel van de Egyptenaren beslecht. De Farao’s wonnen een maand geleden ook hun zevende Afrika Cup, geen enkel land doet beter.

 

Enige eindwinst Marokko

 

In 1976 waren er acht landen van de partij, maar toch werd er geen echte finale gespeeld. De nummers één en twee van elke groep mochten naar de finalepoule. Deze eer was weggelegd voor Egypte, Nigeria, Guinee en Marokko (foto rechts). Dat laatste land won zijn eerste matchen tegen Egypte en Nigeria terwijl Guinee in zijn eerste wedstrijden 3 punten pakte (1 punt voor een gelijkspel tegen Nigeria, 2 punten voor een zege tegen Egypte). Ook hier kon de onderlinge match tussen Marokko en Guinee in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, doorgaan voor finale. Alleen had Marokko wel genoeg aan een gelijkspel en moest Guinee winnen om met de oppergaai aan de haal te gaan.

 

Guinee leek het lange tijd te gaan halen dankzij een goal van Cherif Souleymane, maar enkele minuten voor tijd bezorgde Ahmed Baba Meghrouh zijn land alsnog een gelijkspel en bijgevolg de eindzege in de Afrika Cup. Voor Marokko is die zege in 1976 tot op heden nog steeds de enige eindwinst van het prestigieuze Afrikaanse toernooi. Guinee kwam op zijn beurt nooit dichter bij de eindzege. Het haalde nooit nog de finale.

Morgen een 'Wist je dat ...?' met Hans Croon (ex-coach van Anderlecht) als onderwerp. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties