Vleminckx doet Twente wankelen (video)

Philippe Crols

Bijna had Bjorn Vleminckx ervoor gezorgd dat PSV weer wat dichter bij de titel was geslopen. De aanvaller leek NEC een punt te bezorgen tegen Twente, maar de Tukkers wonnen toch nog dankzij Bryan Ruiz. In de strijd om Europa deed AZ een goede zaak.

Helmaal bovenaan behoudt PSV een punt voorsprong op Twente. De Eindhovenaren hadden totaal geen moeite met RKC Waalwijk, de rode lantaarn. PSV won met 5-1. Timmy Simons kwam tijdens de rust in de plaats van Orlando Engelaar. Aan de overkant speelden Benjamin De Ceulaer en Alexandre di Gregorio de hele wedstrijd. Die laatste lag ook aan de basis van de eerredder. Gerard Lifondja (RKC) zat net als Funsu Ojo en Stijn Wuytens ( beiden PSV) niet in de selectie.

Twente had beduidend meer moeite met NEC. Bjorn Vleminckx (foto) stond bij de bezoekers negentig minuten op het veld en leek NEC met een goal ook een gelijkspel te gaan schenken. Dat was echter zonder Bryan Ruiz gerekend. Die maakte in het slot van de wedstrijd al zijn zeventiende van het seizoen.

Het doelpunt van Vleminckx valt in de samenvatting na 5:30, de treffer van Ruiz na 7:10.

Ajax blijf ook aanklampen na de 4-0-zege tegen Utrecht, maar telt nog altijd wel zeven punten minder dan de leider. De Amsterdammers mochten bijna een uur met een man meer spelen na de uitsluiting van Jan Wuytens. Net voor rust leidde Jan Vertonghen, die net als Toby Alderweireld de negentig minuten vol maakte, de 1-0 van Luis Suarez in. Het werd uiteindelijk 4-0. Bij Utrecht stond Dries Mertens vanaf de eerste tot de laatste minuut op het veld, Kevin Vandenbergh bleef op de bank en Hans Somers zat niet in de kern.

Wuytens krijgt in de samenvatting na 1:35 rood, de halve goal van Vertonghen valt na 3:30.

AZ-Belgen aan het feest

AZ lijkt onder Dick Advocaat stilaan op dreef te komen. Met Moussa Dembele en Maarten Martens in de basis werd er op bezoek bij Vitesse met 0-3 gewonnen. Mounir El Hamdaoui maakte de drie Alkmaarse goals, Dembele en Martens waren goed voor een assist. Martens werd kort voor tijd naar de kant gehaald, net als Dembele. Bij die laatste was dat wel noodgedwongen, want hij kwam onzacht in aanraking met een speler van de thuisploeg. Bij AZ kwam Gill Swerts niet van de bank, voor de club uit Arnhem viel Onur Kaya een halfuur voor tijd in, maar veel richtte hij niet meer uit.

Heerenveen blijft op de sukkel. Thuis verloor het afgelopen weekend met 1-2 van Heracles, waar Birger Maertens heel de wedstrijd speelde. Bij de Friezen geen Kenny Steppe of Brian Vandenbussche in de kern. Na de pauze moest zelfs beloftedoelman Diederik Bangma opdraven.

Groningen, uiteraard nog steeds zonder de geblesseerde Sepp De Roover, haalde tegen Feyenoord een 0-2-achterstand op, maar door een goal van Ron Vlaar in de toegevoegde tijd verloor het alsnog.

Biemans en Roda-Belgen pakken gouden punten

Willem II deed onderaan een zeer goede zaak door tegen VVV Venlo een 0-1-achterstand om te buigen in een 2-1-zege. Bij de Tilburgers bleef Christophe Gregoire op de bank en speelde Bart Biemans de hele wedstrijd. Kevin Begois stond aan de overkant negentig minuten tussen de doelpalen en werd Ken Leemans op het uur vervangen door Kevin Van Dessel. Ruud Boffin zat niet in de selectie.

Vrijdag al boekte Roda JC een zege op het veld van ADO Den Haag waardoor de club uit Kerkrade de degradatiezone voor een tijdje mag vergeten. Met Davy De Fauw en Jeanvion Yulu Matondo zette Harm Van Veldhoven slechts twee landgenoten in de basis bij Roda. Later zou ook Arnaud Sutchuin nog invallen. Vincent Lachambre, Bram Castro en Jamaïque Vandamme kwamen niet van de bank. Bij ADO speelde Timothy Derijck negentig minuten. Yulu Matondo mocht starten omdat Laurent Delorge geblesseerd was en liet zich al snel opmerken met een assist die tot het eerste doelpunt leidde. Matondo was bijzonder gretig en liep in al zijn enthousiasme ook nog de hoekschopvlag aan flarden. Het bleef 1-2. Bij Roda zaten Cliff Mardulier, Kris De Wree en Kenneth Staelens zoals gewoonlijk niet in de kern.

Yulu Matondo loopt de hoekschopvlag aan flarden.