Genk pakt scalp van zwak Germinal Beerschot

Steurbaut Kersten
| 144 reacties

Racing Genk heeft zich probleemloos ontdaan van een zwak Germinal Beerschot. De Limburgers wonnen met 1-3 op het Kiel en strijden zondag in eigen huis tegen Standard om de eerste plaats.

Germinal Beerschot en Racing Genk kregen na een mislukte reguliere competitie de kans om in play-off 2 een nieuwe start te nemen, maar het idee dat er op het einde van de rit mogelijk nog een Europees ticket lonkt kon geen van beide ploegen inspireren om fris voetbal te brengen.

Jeugd

Het Antwerpse bestuur kondigde aan dat de jeugd een kans zou krijgen, maar uiteindelijk stuurde trainer Jos Daerden met doelman Thomas Kaminski slechts één jongere de wei in. In een eerste helft zonder creativiteit en zonder bezieling slaagde Germinal Beerschot er geen enkele keer in om Laszlo Köteles in verlegenheid te brengen. Een afgeweken schot van Wim De Decker naast doel was het enige paars-witte wapenfeit in de eerste helft.

Het voetbalniveau van de bezoekers uit Genk lag niet veel hoger, maar de Limburgers toonden wel een enthousiaster gezicht en kwamen er via Marvin Ogunjimi een paar keer scherp uit op de tegenaanval. Het was dan ook geen verrassing dat de aanvaller, die nog mag hopen op een WK-selectie voor Nigeria,  aan de basis van de openingstreffer lag. Hij bezorgde Philippe Clement een verkoudheid en knalde het leer dan op de vuisten van Kaminski. Thomas Buffel kon de rebound makkelijk binnenduwen.

Stuurloos schip

Daerden hield tijdens de rust Clement in de kleedkamers en gaf Mats Rits zijn kans. Het jonge talent schreeuwde zijn ongenoegen uit voor het beperkt aantal speelminuten dat hij de voorbije maanden kreeg, maar ook een jonge kapitein krijgt een stuurloos schip niet meteen terug op koers.

De thuisploeg toonde na rust iets meer wil, voetballend bleef het echter huilen met de pet op. Racing Genk kreeg de kansen, maar vergat het af te maken. Kaminski zat er goed tussen op pogingen van Ogunjimi en Fabien Camus.

Bijna braken de missers de bezoekers zuur. Dawid Janczyk kreeg tien minuten voor tijd de kans om de bordjes terug gelijk te zetten, maar de Pool deed waar hij de voorbije weken in uitblonk: open kansen missen.

Animo in de slotfase

De slotfase bracht dan toch nog wat animo. Elyaniv Barda gaf Racing Genk wat meer zekerheid. Hij kopte een hoekschop van Daniel Tözser tegen de touwen, Kaminski kwam te laat. De aansluitingstreffer van Justice Wamfor leverde verder niets meer op. Samuel Yeboah dikte in de toegevoegde tijd nog aan tot 1-3.

Racing Genk en Standard strijden zondag om de eerste plaats. Voor Germinal Beerschot lijkt play-off 2 na één speeldag al een maat voor niets te worden. (AN)