Wist je dat België een triest EK-record deelt?

Philippe Crols
| 3 reacties
België een triest EK-record deelt?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Europese kampioenschappen en België, het is een alles behalve ideale combinatie. De Rode Duivels haalden in het verleden dan wel een keer de finale van het EK, maar wist je dat ze ook een triest record delen?

Het Europees kampioenschap voetbal wordt sinds 1960 georganiseerd en in 2000 zorgde België voor een primeur. Ons land mocht samen met Nederland het grootste voetbalevenement uit Europa in organiseren, maar de Rode Duivels deden het niet goed. Ze gingen er in de groepsfase uit. Nooit eerder werd een organiserend land op een WK of EK uitgeschakeld in de groepsfase. Op een wereldkampioenschap voetbal is er trouwens nog nooit een gastland uitgeschakeld geweest in de groepsfase.

Euro 2000 begon nochtans uitstekend voor de Belgen. De openingsmatch in het Koning Boudewijnstadion werd met 2-1 gewonnen van Zweden. Bart Goor scoorde in de eerste helft, Emile Mpenza (foto) verdubbelde in het begin van de tweede periode de Belgische voorsprong. De goal van de jongste Mpenza is tot op de dag van vandaag de voorlopig laatste EK-goal van België. Een flater van doelman Filip De Wilde bracht Zweden nog wel terug tot 2-1, maar de zege werd niet meer uit handen gegeven.

Pijnlijk verlies tegen Turkije

Vier dagen later was opnieuw het Koning Boudewijnstadion het decor voor de tweede wedstrijd van de Duivels. Deze keer was Italië de tegenstander en de Squadra Azzurra was duidelijk een maatje te groot voor de troepen van bondscoach Robert Wasseige. Francesco Totti en Stefano Fiore velden het verdict (2-0). De laatste groepsmatch werd bijgevolg beslissend. Tegen Turkije volstond een gelijkspel voor de kwalificatie, maar het liep helemaal fout. Hakan Sükur maakte de twee enige goals van de match. De Wilde werd in de slotfase ook nog met rood van het veld gestuurd waardoor Eric Deflandre tijdelijk in doel moest plaatsnemen. De Belgen konden de scheve situatie niet meer rechtzetten en de uitschakeling was dan ook een feit. Voor het eerst in de geschiedenis van een EK of WK vloog een gastland er zonder pardon uit in de groepsfase.

De Belgische nederlaag tegen Turkije waardoor de Rode Duivels uitgeschakeld waren.

Twee jaar later zou België wel vergezeld worden door Japan en / of Zuid-Korea, zo dachten heel wat waarnemers. Beide Aziatische landen overleefden echter de groepsfase op het wereldkampioenschap van 2002. Uiteindelijk kregen de Rode Duivels in 2008 dan toch gezelschap, en wel van twee landen.

Gezelschap van Oostenrijk en Zwitserland

Oostenrijk en Zwitserland organiseerden het EK in 2008 en vlogen er net als België in de groepsfase uit. Zwitserland kon zijn enige drie punten op de laatste speeldag veroveren tegen Portugal, dat reeds gekwalificeerd was. Tegen Tsjechië en Turkije werd er verloren. Oostenrijk, dat eigenlijk al uitgeschakeld was nog vooraleer het toernooi begon, startte met verlies tegen Kroatië, pakte in extremis een puntje tegen Polen om op de laatste speeldag het burenduel met Duitsland te verliezen. Zo schaarden Zwitserland en Oostenrijk zich dus bij België in het selecte groepje van landen die er niet in slaagden de groepsfase op een EK te overleven als gastland.

Morgen een 'Wist je dat?' met de Belgische beker als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties