UEFA wijst vrijdag Euro 2016 toe

UEFA wijst vrijdag Euro 2016 toe
Foto: © SC

Terwijl België en Nederland samen strijden om de organisatie van het WK 2018 of 2022, wordt vrijdag in Genève beslist welk land het EK van 2016 mag organiseren. Frankrijk lijkt de favoriet.

Euro 2016 wordt een historisch toernooi, dat staat nu al vast. Voor het eerst in de geschiedenis zal een EK met 24 teams, acht meer dan nu, gespeeld worden. Dat maakt de organisatie ook een stuk ingewikkelder. Toch stelden drie landen zich kandidaat om in 2016 de beste voetballanden van Europa te ontvangen.

Voor het eerst Turkije?

Naast topfavoriet Frankrijk zijn ook Turkije en Italië geïnteresseerd. Turkije is wellicht de meest opmerkelijke kandidaat. Het land organiseerde nog nooit een groot voetbaltoernooi en hoopt dat uit te spelen in de strijd om Euro 2016. De Turken willen straks in negen stadions spelen, verdeeld over acht steden: Ankara, Antalya, Bursa, Eskiþehir, Istanbul, Ýzmir, Kayseri en Konya. Het land wil daarvoor zes nieuwe stadions neerpoten en drie bestaande complexen uitbreiden.

Ook de Fransen willen flink aan hun infrastructuur werken voor Euro 2016. In Lyon, Lille, Bordeaux en Nice moeten er nieuwe stadions komen. Ook in Marseille, Lens, Parijs, Saint-Denis, Saint-Etienne, Toulouse, Strasbourg en Nancy zou er gespeeld worden. De meeste van die stadions worden bovendien uitgebreid en gerenoveerd.

Frankrijk gaat de stemming in als topfavoriet. Een studie van de Europese voetbalbond bestempelde de Franse kandidatuur dan ook als de sterkste. Turkije wordt beschouwd als gevaarlijke outsider. De kansen van Italië lijken een stuk kleiner. De Italianen grepen in 2007 al verrassend naast de organisatie. De hooliganproblematiek deed de UEFA toen voor Polen en Oekraïne kiezen.

Toch probeert Italië het opnieuw. De Zuid-European hebben twaalf kandidaat-gaststeden: Bari, Cagliari, Cesena, Firenze, Milaan, Napels, Palermo, Parma, Rome, Turijn, Udine en Verona.

Platini onthoudt zich


Vrijdag neemt de UEFA een definitieve beslissing. Voorzitter Michel Platini mag in de namiddag de uiteindelijke winnaar bekendmaken. De Fransman zal zich tijdens de stemming wel onthouden, omwille van de kandidatuur van zijn eigen geboorteland.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties