Radzinski: "Ik ben nog beter dan velen in eerste klasse"

Radzinski: "Ik ben nog beter dan velen in eerste klasse"
Foto: © SC

Lierse zal de tenen moeten uitkuisen voor de comeback naar eerste klasse. Rasspits Tomasz Radzinski zit reeds te trappelen van ongeduld, maar tempert tevens het enthousiasme wat: "De nieuwe spelers van topniveau heb ik nog niet gezien", zegt de Canadees.

Tomasz Radzinski loopt er nog ontspannen bij. En dat twee weken voor hij zijn comeback maakt op het hoogste niveau in België. De Canadese sluipschutter nipt van een glaasje rode wijn, dolt met de ploegmaats en praat openhartig.

“Elke training is het een beetje aftellen naar de eerste wedstrijd”, zegt Radzinski in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Maar de zenuwen moeten nog komen. Ik heb nog niet het gevoel dat ik al terug in eerste klasse zit.”

Tomasz, de openingswedstrijd tegen Sint-Truiden staat al over 12 dagen op het programma.

“De kriebels beginnen beetje bij beetje te komen. Als dat niet is, dan moet je stoppen. Ik heb twee jaar gesnakt naar de eerste klasse, maar het voelt voorlopig nog niet zo aan. Kom over tien dagen eens terug, dan zal het gevoel waarschijnlijk helemaal anders zijn."

“De openingswedstrijd tegen Sint-Truiden wordt alvast heel speciaal. Twee jaar geleden waren zij onze grootste rivaal en pakten ze verdiend de titel na een schitterend parcours. Nu wordt het onze eerste tegenstander in eerste klasse.”

Hoe heb je het tussenseizoen verteerd?

“Ik heb juist voldoende rust gehad. Ik ben met mijn vrouw en de kleine naar Canada geweest. Jaarlijks probeer ik toch één keer mijn ouders te bezoeken. Voor hen is het heel leuk dat we met hun kleinkind kunnen langskomen. De laatste tien jaar heb wel nooit kerstmis kunnen vieren in Canada omdat ik moest voetballen. Dat is wel jammer.”

“Mijn ouders zijn nu ook op rondreis in Europa en komen naar België voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Zenuwen? Nee, dat maakt mij niet zenuwachtig. Het zorgt alleen voor meer motivatie.”

Lierse had veel ambitie op de transfermarkt. Wat vind jij van je nieuwe ploegmaats?

“Het is een beetje raar. Na vorig seizoen werd er gesproken over grote namen en spelers van topniveau. Met alle respect voor de spelers die er zijn bijgekomen: dat zijn nog niet de grote namen.”

De Wree heeft veel ervaring in België en Nederland en zal hier zeker een goed seizoen spelen. Hij is gebeten om zich te herlanceren. Maar hij heeft niet de uitstraling van iemand zoals Deflandre."

En Joeri Dequevy? Hij zat bijna bij Standard en heeft vorig jaar zijn visitekaartje afgegeven in Roeselare?

“Hij heeft de klasse en de flitsen. Hij is heel talentvol, maar hij is gehaald als linksbuiten en hij heeft geen linkervoet. Dat is toch bizar. Hij zal met zijn dribbels telkens naar binnen moeten komen en dat is toch een beperking. Hopelijk komt er nog een linksvoet bij, dan kan misschien hij naar rechts verhuizen.”

Aimé Anthuenis klaagt aan dat er nog een onevenwicht in de ploeg zit.

“Op papier hebben we genoeg spelers om elke positie dubbel in te vullen, maar de balans is nog zeer delicaat. Je hebt een lijst met langdurig geblesseerden en er moet geïnvesteerd worden in ervaring.”

“Op Heist moest onze diepe spits (Gunter Thiebaut, nvdr.) centraal in de verdediging spelen. Dodo (Mohamed Elgabas, nvdr.) stond rechtsachter. Dat vind ik onverantwoord. Dodo kwam tijdens de wedstrijd naar mij: ‘Wat moet ik doen?’ Maar ik ben de trainer niet, hé.”

“Met alle respect. Die jongens hebben een goede job geleverd, maar ze staan daar niet op hun plaats. Ik ben ook niet vertrouwd met de positie van rechtsachter. Het blijft natuurlijk de keuze van de trainer, maar ik hoop dat we in de toekomst meer uitleg krijgen.”

Wat zijn jouw persoonlijke verwachtingen?

“Ik ben 36 en iedereen zal lachen, maar ik verwacht heel veel van mijn terugkeer naar eerste klasse. Toen ik hier arriveerde, wou ik terug bewijzen dat ik in eerste mee kon doen. Nu krijg ik de kans.”

“Velen twijfelen, maar na twee jaar wil ik die sceptici lik op stuk geven. Ik denk dat ik nog beter ben dan veel mensen in eerste klasse. Ik weet het. Het is een zware taak en het zijn zware woorden. Als het niet lukt, zullen ze meteen klaarstaan. We wisten dat hij het niet meer kon.”

“Ik zeg niet dat ik topschutter ga worden, maar ik kan de ploeg mentaal en fysiek veel bijbrengen. Dat is voor mij de belangrijkste rol in eerste klasse. Ik wil van Lierse een stabiele eersteklasser maken. En als ik meer dan tien keer kan scoren, is het voor mij een groot succes.” 

Wie wordt er volgens jou dan wel topschutter? 

“In België is het moeilijker om te scoren. Het voetbal is heel defensief en tactisch. Maar dat iemand als Lukaku vorig jaar 16 keer kan scoren. Proficiat! Ik hoop dat hij er dit jaar 25 kan intrappen. Dat kan hem alleen maar beter maken en de Belgische competitie een betere uitstraling geven." 

En tot slot, wat doet Lierse? 

“Ik denk dat je over tien dagen nog eens moet terugkomen. Dan zal ik weten hoe de ploeg in elkaar zit en wie er zal spelen. Dan kan ik een goede voorspelling doen. En ik zal er niet ver naast zitten.” 

Tot dan!

Door Kersten Steurbaut

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties