Zwakke Duivels onderuit in teleurstellende oefenpot

Steurbaut Kersten
| 485 reacties

Georges Leekens heeft nog veel werk aan de winkel om de Rode Duivels klaar te stomen voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. In Finland konden de Rode Duivels nooit overtuigen. Een kleine nederlaag (1-0) was het logische gevolg.

Met Thomas Vermaelen en Vincent Kompany hadden de Belgen twee vaste waarden van Arsenal en Manchester City rondlopen, maar de defensie liet een heel onzekere indruk. Guillaume Gillet werd op rechts veel te makkelijk uitgespeeld. De rechtsbackpositie bij de nationale ploeg lijkt voorlopig iets te hoog gegrepen.

De Finnen kwamen na een kwartier dan ook niet onverdiend op voorsprong, al was het wel met wat meeval. Een schot van Roni Porokara week af op Vincent Kompany en verdween voorbij de grabbelende Logan Bailly in doel. Een tweede doelpunt van Porokara werd afgekeurd voor buitenspel. De Belgische defensie werd echter veel te makkelijk uit verband gespeeld.

Ook aanvallend stelde België teleur. Eden Hazard zorgde met enkele versnellingen nog wel voor dreiging in de eerste helft, maar het was Jan Vertonghen die met een kanonskogel uit de tweede lijn voor de enige doelpoging zorgde. Christian Benteke kwam in zijn eerste interland amper in het spelbeeld voor en weegt duidelijk nog te licht.

De Standardspits werd na 65 minuten vervangen door Romelu Lukaku, maar ook het 17-jarige rastalent slaagde er ook niet in om er de schwung in te krijgen. Doelman Otto Fredrikson werd na rust zelfs geen enkele keer aan het werk gezet. Hij beleefde zijn kwaadste moment na een botsing met zijn landgenoot Markus Heikkinen.

Ook bij de Finnen viel er in de tweede helft nog weinig aanvalslust te bespeuren. Mikael Forsell en Mika Vayrynen waren nog dicht bij de 2-0, maar stuitten op Vermaelen en Bailly.

Als België tegen Duitsland zijn start niet wil missen, zullen de Rode Duivels begin september een ander gezicht moeten tonen.