Malmö FF aan de leiding

viki meeuwis

Het afgelopen weekend werd in de Zweedse Allsvenskan de 21e speeldag afgewerkt. Onderaan blijft de degradatiestrijd verder duren.

Åtvidabergs FF heeft het gezelschap gekregen van Gefle IF en landskampioen AIK heeft de grootste moeite om uit die degradatiezone weg te geraken.

In de top van het klassement blijft het eveneens spannend. Malmö en Helsingborg strijden om de titel.

GAIS verloor met het kleinste verschil van Djurgården. De ploeg uit Stockholm won de twee voorgaande matchen en dat leverde hen zes punten op waardoor ze nu in de eerste helft van het klassement staan. Het enige doelpunt viel vlak voor de rust en werd gescoord door Sharbel Touma.

Örebro moest het opnemen tegen titelkandidaat Helsingborg. In de zevende minuut wist Örebro op voorsprong te komen dankzij een goal van Magnus Wikström, mede dankzij het laattijdig ingrijpen van keeper Pär Hansson.  Vanaf dan ging het heel snel en kreeg Helsingborg de kans niet om zich te herstellen. Örebro toonde zich de beter ploeg en iets na het half uur leverde dat een doelpunt op via Magnus Kihlberg. Bij de thuisploeg liep het gesmeerd, onder leiding van Nordin Gerzic die samen met Astvald, Paulinho en Pororkara een goede indruk naliet. Na de rust probeerde Helsingborg om de goede vorm terug te vinden zonder dat het daar echter in slaagde. In de 78e minuut viel het verdict. Gernic met een diepe, precieze pass naar Marcus Astvaled die de verdediging van Helsingborg in de wind zette en de bal voorbij keeper Hansson in doel werkte. Örebro steekt de drie punten op zak en stijgt naar de derde plaats met 38 punten. Helsingborg blijft op 46 punten steken en doet een slechte zaak in de titelstrijd want het moest de leidersplaats aan Malmö laten.

Malmö dat in goede vorm verkeert, won van Elfsborg met 1-0 dankzij een doelpunt van Daniel Andersson in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Door die zege staat Malmö nu eerst met 48 punten.

Åtvidabergs FF, de rode lantaarn, won voor de vijfde keer dit seizoen. Dit keer werd de overwinning geboekt op het veld van Brommapojkarna. Oscar Möller scoorde op slag van rust en Paulus Rioha die voor de assist had gezorgd, scoorde na de rust. Ondanks deze overwinning blijft Åtvidabergs FF laatste met 20 punten, evenveel als Gefle IF dat een beter doelpuntensaldo heeft.

Gefle verloor thuis van BK Häcken. Mathias Ranégie bracht Häcken in de tiende minuut op voorsprong. Kort na de pauze deed hij dat nog eens dunnetjes over, op aangeven van René Makondele.

Mjällby speelde 1-1 gelijk tegen Trelleborgs IF. Doelpuntenmakers van dienst waren respectievelijk Tobias Grahn voor Mjällby in de eerste helft en Kristian Haynes voor Trelleborgs kort na de rust. Mjällby moet dringend punten gaan pakken, wil het aansluiting behouden aan de top om kans te maken op een tweede of derde plek.

Halmstads BK won met 2-1 van Kalmar FF.  Marcus Olsson scoorde tweemaal voor de thuisploeg, een keer voor de rust en een keer na de pauze. In de slotfase kon Daniel Freire Mendes de eerredder scoren.

AIK verloor in het Råsunda stadion van IFK Göteborg. De landskampioen deed het niet goed in de Europese kwalificatiereeksen en moest ook dringend punten beginnen pakken om eindelijk uit die degradatiezone weg te geraken maar dat lukte hen zondag niet. IFK Göteborg wist al in de zevende minuut op voorsprong te komen toen Tobias Hysén een goede pass gaf aan Elmar Bjarnasson die de bal in doel schoot.  Het beslissende doelpunt viel laat in de tweede helft toen Niklas Bärkroth de bal kreeg toegespeeld door Stefan Selakovic en die prompt in doel werkte. AIK kwam niet verder dan een doelpunt van Daniel Tjernström in de slotfase.